Справа про держзраду Януковича може затягнутися на роки - Луценко

Справа про держзраду Януковича може затягнутися на роки - Луценко

Оновлено
Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що розгляд справи про держзраду екс-президента Віктора Януковича і його поплічників може затягнутися на роки.

Про це він заявив на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Європейський суд з прав людини завжди перевіряє дотримання процедури, він ніколи не корегує рішення по суті. Він перевіряє, чи були надані матеріали справи для ознайомлення, чи були допущені адвокати, свідки захисту, чи були залучені документи, які пропонує захист, тощо. Все це має бути дотримано. На жаль, це означає, що велика справа про державну зраду може затягнутися на роки", - сказав Луценко.

Він додав, що у зв’язку з цим Генпрокуратура одночасно використовує декілька напрямків - одна велика справа про держзраду Януковича та його поплічників, а паралельно - менші справи.

"Тому ми одночасно йдемо декількома напрямками - велика справа, без якої неможливо вповні оцінити те, що відбувалося в Україні з 2010 по 2012 рік: функціонування механізму людей, яки використовували владу для власного збагачення і зради країни. Паралельно будуть іти менші справи, по яких ймовірне притягнення Януковича та його посібників в рамках ОЗУ", - сказав Луценко.

Він також пояснив, що процедура заочного засудження дозволяє проводити такий самий процес, як і очний, лише за відсутності звинуваченого.

"Але його (Януковича – ред.) адвокати тут... Це буде серйозний процес. Він передбачає рішення первинного суду, рішення апеляції, звернення до касації, з теоретично можливим зверненням до Євросуду з прав людини", - додав Луценко.

Глава ГПУ також зазначив, що Військова прокуратура доповідає про високий ступінь готовності передати епізоди у справі про державну Януковича до суду.

"Ми повинні подати до кінця цього року велику справу про державну зраду, ст. 111 Кримінального кодексу, створеного Януковичем організованого злочинного угруповання, ст. 255 Кримінального кодексу. Вона буде включати в себе епізоди: узурпація влади, доведення до недієздатності ЗСУ, розвал СБУ, знищення інформаційної безпеки України, нанесення великих збитків економічній безпеці України, перехід на бік ворога, що призвело до втрати територіальної цілісності суверенітет України. Більшість з цих епізодів - це робота Військової прокуратури. Їхнє керівництво груп доповідає мені про високий ступінь готовності матеріалів до передачі в суд", - сказав Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-