24 жовтня: найголовніше за день

24 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Адвоката Онищенка відвезли на розмову в СБУ. За рівнем вакцинації Україна серед останніх країн світу. Свідки готові дати покази у справі МН17 в обмін на громадянство Нідерландів.

03.00

У світі зросло виробництво опіуму. Головний постачальник наркотику - Афганістан

Вирощування опійного маку в Афганістані, найбільшому виробнику героїну у світі, зросло на 10% за минулий рік, посівні площі збільшилися до 201 тисяч гектарів. Про це йдеться в новому звіті Управління ООН з наркотиків і злочинності, передає BBC.

Зростання культивування маку означає, що виробництво опіуму може зрости на рекордні 43%.

«Укрінформ»: Вже давно не таємниця, що «Талібан» фінансується за рахунок продажу опійного маку. Його вирощують саме в провінціях, які підконтрольні ісламістам. Єдина сила, яка здатна сьогодні хоч якось стримати хвилю розповсюдження афганського опіуму, це американський контингент в цій країні. Його виведення тому і затримали на рік, що немає кому боротися з наркотрафіком.   

07.55

Криза Євросоюзу. Штайнмайєр попереджає про можливий розвал ЄС

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр застеріг від розвалу Європейського Союзу. Про це повідомило німецьке видання Süddeutsche Zeitung, пише DW.

Міністр вважає, що сприймати мир на континенті і Євросоюз як даність більше не можна. "Фінансова криза, хвиля біженців, що прямують до Європи, та шок від британського референдуму штовхнули Європу в зону сильної турбулентності", - сказав Штайнмайєр газеті.

«Укрінформ»: Штайнмайєр не згадав ще про один чинник, який підриває єдність ЄС. А саме - Росія. Кремль уміло сварить між собою країни та використовує своїх кишенькових політиків та цілі партії. Улюблені теми російських маніпуляцій – біженці, енергоносії, збитки від санкцій.

10.55

Гонтарєва вважає курс, закладений в бюджеті, реалістичним

Голова НБУ Валерія Гонтарєва вважає курс гривні 27,2 грн/дол., закладений у держбюджеті на 2017 рік, реалістичним. Крім того, в ефірі ICTV вона заявила: 

"Хочу додати, що Україна перейшла на гнучке курсоутворення. Це говорить про те, що ми давно повинні перестати піклуватися про курс. Треба дивитися на показники інфляції. Курс валюти залежить від стану нашого платіжного балансу. Курс – це дзеркало всього, що відбувається в нашій економіці. Весь світ бачить, що ми живемо в стабільній макроекономічній ситуації.

«Укрінформ»: Оптимізм голови Нацбанку базується, насамперед, на співпраці України з міжнародними валютними організаціями. А маючи такі гарантії, можна обіцяти долар менше 25 гривень та пом’якшувати адміністративні обмеження на валютному ринку.

11.45

Справа Онищенка. Його адвоката відвезли на спілкування в СБУ

Адвокат Олександра Онищенка Андрій Циганков не має статусу затриманого, він добровільно висловив бажання поспілкуватися з представниками СБУ. Про це кореспондентові Укрінформу повідомила речник СБУ Олена Гітлянська.

"Він не має ніякого статусу", - підкреслила Гітлянська. Як повідомляли ЗМІ з посиланням на партнера Циганкова Наталю Плісу, сьогодні вранці Циганкова затримали в аеропорту Бориспіль.

«Укрінформ»: Поки Онищенко переховується у Великій Британії, СБУ отримала можливість відігратися на його адвокаті. За різною інформацією, пан Циганков може невдовзі сам перетворитися на затриманого. Серед гіпотетичних звинувачень – причетність його офісу до газових схем Онищенка і навіть шпигунство на користь РФ.

13.35

Уряд Гройсмана подолав кризу в Україні. Так вважає більшість експертів

Більшість експертів-учасників опитування "Перше півріччя роботи нового уряду: втрачені можливості чи успіх на шляху реформ?" вважають, що політична і економічна криза наприкінці минулого - початку цього року, подолана завдяки діям уряду Гройсмана. Про це на прес-конференції повідомив кандидат політичних наук, політолог Олександр Палій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Таких людей у нас 56% з кількох десятків експертів. Певний соціальний оптимізм з’явився серед тих людей, які постійно займаються питаннями внутрішньої політики», - сказав Палій.

При цьому він уточнив: 36% експертів заявили, що криза вже вирішена, і ще 20% заявили, що криза ще не вирішена до кінця, але вже намітився вихід з неї. Те, що гостра фаза кризи вщухла, але ще залишаються кризові явища, вважають 30% респондентів. 

За словами Палія, найбільш важливими подіями, які вплинули на формування ставлення до уряду Гройсмана, учасники опитування визначили: «прийняття рішення щодо ціни на газ» і «своєчасне подання проекту бюджету, який називають чесним». Вони отримали по 20% голосів. «Отримання траншу МВФ» визначили 12% респондентів. «Регулярні поїздки Гройсмана в регіони» визнали впливовими 6% експертів. 

По 4% відсотки отримали «швидке прийняття Плану дій уряду і регулярне звітування» та «конфлікт щодо незгоди Гройсмана на призначення деяких міністрів при формуванні уряду для забезпечення самостійності на посту прем’єра». А 2% експертів визнали впливовою «жорстку публічну позицію по відношенню до деяких чиновників».  

«Укрінформ»: Проміжні успіхи нового Кабміну не стали сюрпризом, адже він наразі не потрапляв у скандали і  не робив помітних помилок. Натомість, уряд вміло використовує антикорупційну риторику (наприклад, при реформуванні митниці) та чутливо реагує на запити суспільства. Собі в актив Кабмін може занести і тему субсидій, і ремонт доріг, і збільшення витрат на армію.

14.25

Вакцинація населення. Україна пасе задніх в Європі та світі

Серед пріоритетних завдань уряду стоїть питання охоплення найширшої кількості населення України вакцинацією. Про це під час круглого столу, присвяченого проблемам імунізації в Україні, сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що в 2016 році Україна мала найнижчий рівень вакцинації в Європі і одне з останніх місць в у світі. За даними ВООЗ, на сьогоднішній день вакциновано приблизно половину населення України, тоді як за рекомендаціями ВООЗ рівень імунізації має становити не менше 95%.

Розенко наголосив, що минулого року, коли уряд передав закупівлі за державними програмами лікування міжнародним організаціям, це створило певний прорив виключення корупційної складової при закупівлі ліків і дозволило зрушити з місця питання охоплення імунізацією дітей.

Втім він зазначив, що така схема закупівель є тимчасовою, і, згідно з законодавством, уряд повинен розробити власний механізм закупівель ліків та лікарських засобів до 2019 року. Серед нагальних питань він назвав також інформування населення щодо необхідності вакцинування.

«Укрінформ»: Рівень вакцинації – це наслідки дикунських міфів в українському суспільстві та усіляких спекуляцій. Усі пам’ятають, як кілька років тому політики та ЗМІ буквально залякали населення чутками про неякісні вакцини. В результаті, сьогодні людей необхідно переконувати робити вакцинацію і нагадувати їм сумну статистику минулої зими, коли від грипу померло понад 300 осіб.

14.55

Економіка України тримається на заробітчанах. За 5 років вони перерахували 35 млрд доларів

Українці, які працюють за кордоном, уже давно стали вагомим фактором економіки, оскільки за останні 5 років в Україну перераховано близько 35 млрд доларів. Про це заявив президент ГО "Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування" Василь Воскобойник під час прес-конференції в Укрінформі.

За його словами, у 2013 році Національний банк України зафіксував рекорд із перерахунку грошей від заробітчан у сумі 8,5 млрд доларів. Ця сума значно перевищує всі іноземні інвестиції, що надходять в Україну.

Водночас, президент ГО зауважив, що більшість українців не мають на меті залишатися жити за кордоном, а, заробивши гроші, прагнуть повернутися додому.

“Але повертатися, ми сподіваємося, українці будуть уже європейцями, людьми, які звикли працювати по легальному трудовому контракту, легально платити податки, страхувати власне життя. Ми сподіваємося, що вони не будуть миритися як із чиновниками, так і з роботодавцями, які стараються максимально занизити рівень заробітних плат, таким чином виштовхуючи їх із країни. Сподіваємося, що, коли українці почнуть застосовувати свої знання на території України, то почнеться реальний процес євроінтеграції”, - підкреслив він.

«Укрінформ»: Заробітчани – це не лише поповнення бюджету, але й реальна євроінтеграція країни на низовому рівні. Крок за кроком українці здобувають справжній європейський досвід і рано чи пізно привозять його додому. Держава зобов’язана не лише не заважати, але й допомагати їм. Наприклад, жорстко карати шахраїв, які паразитують на ринку міжнародного працевлаштування. 

15.40

Трагедія МН17. 10 свідків готові обміняти покази на громадянство

Відразу десять осіб звернулися до міжнародної слідчої групи щодо аварії "Боїнга" MH17 - вони готові надати визнавальні свідчення. Про це написав у своєму Facebook відомий російський аналітик Валерій Соловей, який володіє інсайдерською інформацією.

«Золотий ключик до правди. До міжнародної слідчої групи щодо аварії «Боїнга» MH17 звернулися десять осіб, які готові надати визнавальні свідчення в обмін на нідерландське громадянство та гарантії безпеки», - повідомив Соловей.

«Укрінформ»: Це вже не перше повідомлення щодо бажаючих злити інформацію про те, хто стріляв з «Бука» і збив «Боїнг». Свого часу про таких свідків розповідало СБУ. Нині бажаючі знайшлись і в самій Росії. Тепер цікаво чи підуть на це голландці? Насамперед, вони мають зрозуміти з ким мають справу.

16.10

«Велика кримінальна справа» проти Януковича. Її завершить нове спецуправління в ГПУ

У Генпрокуратурі реорганізували Департамент спеціальних розслідувань, який займався "справами Майдану". Про це інформує прес-служба ГПУ.

У Генпрокуратурі зазначають, що Департамент реорганізовано з "метою удосконалення організації роботи". "Для активізації та завершення досудового слідства і передачі в суд "Великої кримінальної справи" стосовно В. Януковича та його найближчого оточення створено Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями. До складу управління увійшло 63 співробітники", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що "Велика справа" стосовно Януковича складається із багатьох епізодів, зокрема – узурпація влади, розвал економіки, послаблення обороноздатності країни та інформаційної безпеки, заволодіння державним майном – резиденцією "Межигір’я".

У Генпрокуратурі запевнили, що Сергій Горбатюк і надалі залишається керівником Департаменту спеціальних розслідувань, до складу якого входять 56 співробітників. "За цим Департаментом залишається розслідування та передача до суду справ по Майдану", - додали у відомстві.

«Укрінформ»: Можна сказати, що до того йшло, після того як Юрій Луценко оголосив Горбатюку догану за неналежну організацію розслідування справ проти Януковича. Чи доведуть нові люди до пуття резонансні звинувачення? Якщо врахувати попередній досвід, то не факт.

17.00

Чиновники не поспішають подавати е-декларації.  В НАЗК вважають, що вони бояться кримінальної відповідальності

Чиновники не поспішають подавати свої документи до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, побоюючись кримінальної відповідальності у разі якоїсь помилки. Однак заповнення електронних декларацій - це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти. Таку думку висловила голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак в ефірі «112 Україна»

«Існує великий острах того, що невірне заповнення є підставою для застосування кримінальної відповідальності. Тому я, як голова державного органу, хочу сказати, що невірно у суспільстві були розставлені акценти щодо прямого зв’язку самої декларації та кримінальної відповідальності. Оцією  кримінальною відповідальністю відбувається процес залякування декларантів», - сказала Корчак.

Однак, як наголосила голова НАЗК, заповнення електронних декларацій - це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти. Водночас вона визнала, що система електронного декларування та сама форма е-декларації не є досконала. «Тому оцей етап заповнення декларацій нами буде критично сприйнятий, і ми будемо вже знати, що треба удосконалювати в цьому процесі», - запевнила Корчак.

«Укрінформ»: НАЗК очікує приблизно 50 тисяч е-декларацій від чиновників і вкотре заспокоює їх. Мовляв, перші подачі розглядатимуть лише для того аби набратися досвіду. Мовляв, боятися немає чого. Ніяких штрафів чи громадських робіт на порушників не чекатиме. Ну, хіба що буде трохи підмочена репутація.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-