У Гройсмана є шанси не стати

У Гройсмана є шанси не стати "однорічним прем’єром" - експерт

Опитування
Укрінформ
У чинного прем’єр-міністра Володимира Гройсмана є великі шанси обіймати посаду глави уряду не один рік.

Таку думку висловив кандидат політичних наук, політолог Олександр Палій, представляючи на прес-конференції результати експертного опитування "Перше півріччя роботи нового уряду: втрачені можливості чи успіх на шляху реформ?".

«Було (серед очільників уряду — ред.) чимало людей мізантропічних, тобто вони не люблять людей, і це видно по телевізору. З Гройсманом цього немає, тому відповідно у людей до нього більша довіра. Вона тримається на достатньо непоганому рівні, як для Прем’єр-міністра, на якого у нас як завжди валяться усі гулі", - сказав Палій.

У Гройсмана, додав політолог, є хороший шанс затриматися на цій посаді значно довше, ніж "однорічні" прем’єр-міністри, як це було в 90-роки та останнім часом. "Звідки цей шанс? Якщо він буде продовжувати з такою енергією працювати, як було ці півроку, то у нього є гарантована можливість достатньо довго протриматися», - пояснив він.

Палій додав, оскільки реформи будуть рухати країну уперед, люди будуть главою уряду задоволені. До того ж, нині  уряду вдається переконувати Верховну Раду ухвалювати закони, необхідні для розвитку держави. «230 голосів за бюджет у першому читанні. 240-280 голосів за реформаторські закони. До речі, за судову реформу більше 300 голосів», - нагадав експерт.

Крім того, відзначив Палій, навіть якщо парламентаріям спаде на думку відправити цей уряд у відставку, зробити це нереально. "У парламенті, в якому у нас 422 депутати, не всі депутати на місці, знайти 226 голосів, щоб відправити у відставку уряд працюючий не знайдеться. До наступних парламентських виборів , швидше за усе, не знайдеться, тому уряд має дуже хороший шанс пропрацювати усю каденцію цього парламенту» - прогнозує політолог.

Він розповів, що було проведено опитування 30 провідних українських експертів, яким запропонували оцінити наслідки формування нового уряду і результати його піврічної роботи. Фахівці переважно є оптимістами та вважають, що Гройсману вдалося намітити шлях виведення країни з кризи. «Певний соціальний оптимізм з’явився серед тих людей, які постійно займаються питаннями внутрішньої політики», - сказав Палій.

За його словами, на переконання респондентів, досягненням цього уряду є ремонт доріг – 33%. Експерти також вважають помітними зміни у сфері безпеки і оборони - 18%, реформування енергетичного сектору (14%) та відновлення економічного зростання (12%). Згадали деякі фахівці й про здобутки в інших сфери, зокрема охорона здоров’я (5%), освіта та наука (4%).

Власні варіанти висловили 11% експертів. Зокрема називалися: «продовження децентралізації» і «покращення макроекономічної ситуації».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-