"Дорожню карту" Мінська буде складно узгодити до кінця року – дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
Глави МЗС країн-учасниць Нормандського формату (Україна, Німеччина, Франція та Росія), скоріш за все, не зможуть узгодити проект "дорожньої карти" з імплементації Мінських домовленостей до кінця листопада, як це було погоджено на переговорах у Берліні. Малоймовірною виглядає і зустріч лідерів Нормандського формату до кінця року.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив високопоставлений український дипломат, причетний до розробки документу.

"Політичні радники президентів, міністри закордонних справ будуть працювати над проектом "дорожньої карти". Але не факт, що вдасться узгодити документ до кінця листопада. Ну, самі подумайте – лідери країн не змогли домовитися, то нібито міністри зможуть. Нова зустріч глав держав у Нормандському форматі до кінця року також малоймовірна – попередню ледве вдалося провести за півтора року. У цьому плані для України зустріччю у Берліні було важливо продемонструвати, що Мінський процес та Нормандський формат існують, незважаючи на відповідні заяви Путіна на початку серпня", - повідомив співрозмовник.

За його словами, "дорожня карта" не буде "третім Мінськом". "Дорожня карта" не стане таким собі "третім Мінськом". Це буде всеохоплюючий документ, який передбачатиме на основі 3 мінських документів пофазові та послідовні зусилля, які мають завершитися повним відновленням Україною контролю над тимчасово окупованими районами Донеччини та Луганщини. Документ дозволить побудувати все так, коли на першому місці буде безпека, а не так, як хочуть росіяни", - зазначило джерело.

Окремою темою у "дорожній карті" буде звільнення заручників, які утримуються бойовиками, та українських політв’язнів у РФ. "У франко-німецькому проекті "дорожньої карти" цей порядок звільнення вже міститься. Однак, проблема в тому, що Росія не хоче визнавати політв’язнями Сенцова, Кольченка, Сущенка та інших. Тут треба далі працювати", - зазначило поінформоване джерело.

Значним прогресом у цьому плані слід вважати і згоду російської сторони під тиском канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо збільшення ролі МКЧХ на Донбасі та надання його співробітникам доступу до українських заручників.

У цілому ж, у ході останніх переговорів у Нормандському форматі німці та французи, незважаючи на багато нарікань на них у вітчизняних ЗМІ, "проявили себе, як партнери України", переконує співрозмовник, обізнаний з ходом переговорів. І для України дуже важливо, що у Берліні було підтверджено принципову підтримку ключових моментів щодо "дорожньої карти" з боку Німеччини та Франції: "За основу буде братися франко-німецька ініціатива, яка включає головним чином українську карту. Хоча росіян це дуже турбує. Поруч з цим, складність питань, за якими потрібно досягти консенсусу, не дає підстав для очікування швидкого результату".

Детальніше про зустріч у Берліні читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-