Клімкін сказав, про що домовилась

Клімкін сказав, про що домовилась "нормандська четвірка"

Укрінформ
Позиції України, Німеччини та Франції щодо дорожньої карти виконання "Мінських угод" і Росії наразі дуже відрізняються, але наша держава наполягатиме на першочерговості безпекового компоненту і гарантії його виконання.

Про це під час години запитань до уряду в парламенті заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Без чіткого встановлення послідовності і гарантій говорити про виконання "Мінська", і це наша спільна позиція з нашими друзями і партнерами з Німеччиною, Францією, з країнами Євросоюзу, неможливо. Таким чином ми будемо працювати над такою дорожньою картою. На сьогодні наші позиції - я маю на увазі нашу спільну позицію з Німеччиною і Францією - і позиція Росії надзвичайно розходяться як у плані послідовності заходів, так і в плані чіткої гарантії їх виконання, в плані допуску ОБСЄ до території окупованого Донбасу, в плані допуску ОБСЄ до неконтрольованої ділянки україно-російського кордону", - сказав Клімкін.

Він підкреслив, що позиція України під час нормандського саміту була послідовною в тому,  що неможливо переходити до обговорення інших питань без виконання низки ключових безпекових домовленостей, включаючи повне припинення вогню і, головне, його контроль з боку ОБСЄ, повний доступ ОБСЄ до території окупованого Донбасу і до моніторингу неконтрольованої ділянки кордону, без виведення регулярних російських військ і, звичайно, російських найманців та російського озброєння.

"Таким чином, досягнуто домовленості, що протягом, можливо, листопада відбудуться зустрічі у форматі міністрів закордонних справ, де буде обговорюватися логіка такої дорожньої карти,яка має включати безпековий вимір, логіку подальших політичних кроків, але обов'язково гуманітарний вимір. Під цим маю на увазі не тільки, але насамперед звільнення усіх заручників і політичних в'язнів", - наголосив міністр.

Він додав, що під час нормандського саміту також обговорювалася можливість запровадження озброєного компоненту ОБСЄ.

"Тут наші позиції теж поки що достатньо відрізняються, але головне, що в результаті послідовного тиску досягнуто домовленості про продовження цієї дискусії на віденському майданчику (ОБСЄ. - ред.)", - резюмував Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-