Рада просить світ посилити тиск на РФ через агресію в Сирії

Рада просить світ посилити тиск на РФ через агресію в Сирії

Звернення
Укрінформ
Народні депутати схвалили Звернення Верховної Ради до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій в Сирії.

За відповідну постанову № 5214 проголосував 241 народний обранець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Верховна Рада України виступає за негайне припинення кровопролиття, максимальне використання політико-дипломатичних засобів для врегулювання конфлікту та за необхідність притягнення до відповідальності винних у порушенні міжнародного гуманітарного права та у порушенні законів і звичаїв війни", - зазначається у документі.

У цьому зв’язку Український парламент закликав усі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання ситуації в Сирії.

Також ВР просить сторони збройного конфлікту в Сирії припинити активні бойові дії на всій території Сирії, зокрема в місті Алеппо, та дотримуватися режиму припинення вогню відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН; дотримуватися норм міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права; забезпечити умови для створення гуманітарних коридорів для евакуації поранених.

Парламент закликав "сторони збройного конфлікту, зокрема Російську Федерацію, відмовитися від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації й артилерії в місцях скупчення та проживання цивільного населення" й "розпочати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту".

Крім того, Верховна Рада просить Раду Безпеки ООН створити міжнародну групу слідчих з розслідування воєнних злочинів сирійського режиму та його союзника - РФ.

ВР закликала міжнародні організації, зокрема ООН та Європейський Союз посилити тиск на режим Путіна, а парламенти іноземних держав - засудити дії Росії, пов’язані із використанням збройного конфлікту в Сирії як випробувального полігону для новітніх систем і видів озброєнь.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова Комітету із закордонних справ Ганна Гопко підкреслила, що у постанові наведені фати, які свідчать про схожість агресії РФ в Україні та Сирії.

"Росія зараз безкарно веде дві паралельні війни - одну на Донбасі, іншу - у Сирії. Цим Зверненням до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій у Сирії ми хочемо закликати світ консолідувати зусилля, аби зупинити Кремль, зупинити Путіна", - наголосила Гопко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-