Рада закликає Нідерланди і ЄС завершити ратифікацію Асоціації

Рада закликає Нідерланди і ЄС завершити ратифікацію Асоціації

Звернення
Укрінформ
Народні депутати схвалили Звернення Верховної Ради до держав-членів та інституцій Європейського Союзу щодо завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

За відповідну постанову № 5238 проголосували 235 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Український парламент закликав Уряд Нідерландів спільно з інституціями ЄС "виробити виважене рішення, яке однаковою мірою враховуватиме інтереси нідерландського населення, України та Європейського Союзу".

Народні депутати звернулися також до парламенту Королівства Нідерланди з проханням уникнути прийняття рішення, яке матиме дискримінаційний стосовно України характер та поставить під загрозу імплементацію Угоди про асоціацію між нашою державою та Євросоюзом.

Читайте також: МН17: Рада продовжила дію угоди з Нідерландами

Разом з тим, парламент закликав Палату представників та Сенат Королівства Нідерланди підтвердити своє рішення щодо ратифікації Угоди. У ході голосування народні депутати підтримали правку до цього пункту, звернення свого колеги Бориса Тарасюка, згідно з якою "можливим виходом з цієї ситуації могла би бути інтерпретуюча заява з боку Палати представників та Сенату Королівства Нідерландів".

Парламентарії підкреслили, що відмова Королівства Нідерланди від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС "поставить під сумнів надійність та авторитетність усього Європейського Союзу як партнера в очах українців та інших міжнародних партнерів".

"Верховна Рада закликає Європейський Парламент, уряди держав-членів Європейського Союзу та їхні національні парламенти активно долучитися до пошуку взаємоприйнятного рішення, що дозволить завершити процес ратифікації цієї Угоди стороною Європейського Союзу", - зазначається у Зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину  - 27 червня 2014 року.

Верховна Рада ратифікувала Угоду синхронно з Європейським парламентом 16 вересня 2014 року.

Наразі Угоду ратифікували 27 країн-членів Євросоюзу, проте найбільш проблемною залишається ратифікація документа Нідерландами. Парламент королівства дав згоду на ратифікацію Угоди 7 липня 2015 року. Разом з тим, чинне законодавство Нідерландів передбачає, що більшість законів мають бути виставлені на консультативний референдум. У квітні цього року такий референдум відбувся й більшість громадян Королівства Нідерланди висловилися проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-