КСУ починає розгляд справи про позбавлення Януковича звання президента

КСУ починає розгляд справи про позбавлення Януковича звання президента

Укрінформ
Конституційний суд 19 жовтня розпочне розгляд справи за конституційним поданням Президента Петра Порошенка щодо відповідності Конституції закону про позбавлення Віктора Януковича звання президента України.

Про це йдеться у порядку денному пленарних засідань КСУ на 19 жовтня.

"У середу, 19 жовтня, Конституційний суд у формі письмового слухання розпочне розгляд справи за конституційним поданням Президента щодо відповідності Конституції Закону  "Про позбавлення В. Януковича звання Президента України", - йдеться у повідомленні.

Суддею-доповідачем у цій справі виступить Наталя Шаптала.

Як повідомляв Укрінформ, парламент ухвалив закон про позбавлення Януковича звання президента 4 лютого. Це рішення підтримав 281 народний депутат.

17 червня парламентська газета "Голос України", а також "Урядовий кур'єр" опублікували текст цього закону.

19 червня 2015 року Президент Петро Порошенко надіслав до Конституційного суду подання щодо відповідності Конституції закону про позбавлення Януковича звання президента. Автор подання просить визнати закон "Про позбавлення В. Януковича звання Президента України" таким, що не відповідає частині другій статті 6, частині другій статті 8, частині другій статті 19, статті 85, частині третій статті 105 Конституції.

Президент, зокрема, вважає, що зазначений закон не відповідає частині третій статті 105 Конституції, згідно з якою звання Президента охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президент не був усунений з поста в порядку імпічменту. При цьому він зауважує, що зміна або розширення переліку випадків позбавлення президента його звання можлива лише шляхом внесення змін до Конституції, адже винятки з конституційних норм встановлюються самою Конституцією, а не іншими нормативними актами.

Автор подання також стверджує, що порушення цим законом вимог частини третьої статті 105 Основного закону одночасно призводить і до порушення частини другої статті 8 Конституції, якою закріплений принцип верховенства права.

Крім того, на думку суб'єкта права на конституційне подання, вирішення питання про позбавлення звання Президента не віднесено до відання Верховної Ради, а тому суперечить окремим статтям Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-