18 жовтня: найголовніше за день

18 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
У Порошенка небагато «нормандського» оптимізму. КМУ хоче комуналку в розстрочку. За Трампа голосували б лише в Росії.

08.50

Український космічний проект. Ми готові побудувати базу на Місяці

Українська космічна галузь має повний комплекс технологій для забезпечення довготривалих космічних експедицій з освоєння тіл Сонячної системи і може зайняти лідируючі позиції в організації польотів на Місяць. На цьому наголосив у вівторок генеральний директор Конструкторського бюро "Південне" Олександр Дегтярьов, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Україна володіє сьогодні достатніми технологіями, які дозволяють виготовити всі компоненти для такого проекту (польоту на Марс – ред.). Але ми запропонували півроку-рік тому проект створення експериментальної бази на Місяці", - зауважив Дегтярьов, перебуваючи на космодромі NASA, де відбувся запуск ракетоносія Antares.

Він назвав проект польоту на Місяць більш реалістичним для втілення у найближчому майбутньому, ніж далека експедиція на Марс.

"Насправді, ті ж самі результати можна отримати швидше на Місяці, вирішуючи однакові задачі життєзабезпечення на планетах Сонячної системи. Там теж є корисні копалини, які горять, є доступ до енергоджерел", - зауважив керівник КБ "Південне".

Він висловив переконання, що людство має починати з Місяця, щоб навчитися освоювати тіла Сонячної системи.

«Укрінформ»: Світ оцінив наш науковий та технологічний потенціал в космічній галузі. Залишається аби українським проектом зацікавилась одна з великих космічних країн. Скажімо, США чи Китай. Це буде реальний прорив для України та конкретно для КБ «Південне».

10.35

Заборона нічного продажу алкоголю. Так в Києві планують зменшити вуличну злочинність

У Києві 12 жовтня набрало чинності рішення Київради про обмеження торгівлі спиртним з 23 години вечора до 10 години ранку. Таке рішення - реакція на щорічне збільшення рівня вуличної злочинності у середньому на 30%. Про це заявив керівник апарату Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко, передає прес-служба КМДА.

"Хочу звернути увагу, що таке рішення є реакцією міста на збільшення рівня вуличної злочинності у середньому на 30% щорічно протягом 2014-2016 років. На жаль, протягом останніх років ми спостерігаємо і тенденцію росту кількості легких та середньої тяжкості правопорушень, скоєних під впливом алкоголю", - сказав Бондаренко.

Дієвість подібних заходів підтверджена статистичними даними з інших міст України, які впровадили часові обмеження у торгівлі спиртним ще з 2010 року.

«Укрінформ»: Однієї заборони продажу алкоголю замало. Боротьба з вуличною злочинністю принесе реальні результаті лише тоді, коли задіють комплекс заходів. Потрібно активізувати роботу поліції, підтримати територіальні групи самооборони. Крім цього, необхідно вже приготуватися до протидії злочинним групам, які продаватимуть алкоголь вночі нелегально.

11.45

Рада пішла назустріч добровольцям. Вони отримуватимуть пенсії на рівні кадрових військових

Народні депутати ухвалили законопроект щодо доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей. За відповідне рішення проголосували 264 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законом №2345а доповнили статтю 3 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Як зазначив, виступаючи з трибуни ВР, голова Комітету з питань національної безпеки й оборони Сергій Пашинський, закон спрямований на врегулювання питання нарахування пенсій по інвалідності добровольцям, пораненим унаслідок військових дій на перших етапах антитерористичної операції, та виплат членам сімей загиблих добровольців.

За його словами, сьогодні таким людям пенсії нараховують за загальними правилами, а не як військовослужбовцям, оскільки у 2014 році на початку АТО добровольці не мали статус військовослужбовців.

«Укрінформ»: Рада вирішила з одну найболючіших проблем ветеранів АТО. Відтепер військові пенсії отримуватимуть близько двох тисяч поранених та сім’ї загиблих добровольців. Відомо, що бюджету це коштуватиме щомісяця 3,5 млн гривень.

13.00

Вбивство Мотороли. Подія ніяк не вплинула на ситуацію на фронті

Ліквідація одного з бойовиків "ДНР", російського найманця Арсена Павлова ("Моторола") жодним чином не вплинула на ситуацію на лінії розмежування у зоні проведення АТО. Про це заявив під час брифінгу у вівторок речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це жодним чином не вплинуло на ситуацію на фронті", - сказав Лисенко.

«Укрінформ»: Вбивство Мотороли і не могло спричинити ніяких глобальних змін у війні. Адже він був пішаком на війні. Його певний час ще використовуватимуть пропагандисти, але швидко забудуть. «Герої «ДНР» живуть недовго. Рівно до тих пір, поки вони потрібні своїм «господарям».

13.55

Нова зустріч у «нормандському форматі». Порошенко скептично оцінює шанси затвердити «дорожню карту»

У зв’язку з підтвердженням проведення 19 жовтня у Берліні саміту лідерів у "нормандському форматі", зустріч Президента України із президентами Європейської ради, Єврокомісії та Європарламенту, яка також планувалася на вечір середи, скасовано. Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі повідомили у Європейській раді.

Україна, Німеччина та Франція виступають за затвердження "дорожньої карти", що має чітко зафіксувати послідовність кроків і гарантії виконання Мінських угод. Однак сподівань небагато, що цей документ буде підписаний під час зустрічі у середу в Берліні через позицію російської сторони. Про це заявив Петро Порошенко під час спільної прес-конференції в Осло з Прем'єр-міністром Норвегії Ерною Солберг.

"Я дуже оптимістичний щодо майбутньої України, але, на жаль, не дуже оптимістичний щодо завтрашньої зустрічі. Але я буду дуже щасливий, якщо станеться інакше", - додав Порошенко.

«Укрінформ»: Чергова спроба врегулювати конфлікт вже видається нереалістичною, якщо наш Президент налаштований так скептично. Втім, а на що ми сподівались після того, як Путін вкотре заявив – спочатку Київ змінює закони, а потім ми подумаємо чи виводити війська. Звісно, на подібну пропозицію ніхто не пристане.

14.30

Президентські вибори в США. За Трампа проголосували б лише в Росії

Серед 45 країн тільки жителі Російської Федерації проголосували б за кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа. Про це свідчать дані опитування, проведеного Міжнародною асоціацією WIN/Gallup в 45 країнах.

Респонденти з інших країн віддали б перевагу кандидату від демократів Хілларі Клінтон. Вона випереджає Трампа у всіх країнах, крім Росії.

Відзначається, що Клінтон дуже популярна в Західній Європі, Латинській Америці та Африці. У свою чергу Трамп користується популярністю тільки в Росії та Китаї. Найбільший відрив у Клінтон був би серед жителів Португалії, Фінляндії і Південній Кореї. У цих країнах її перевага перед Трампом становить 79-80%.

Як йдеться в результатах опитування, 33% російських респондентів віддали б свій голос за Трампа, 10% - за Клінтон, що залишилися 57% відповіли, що не знають, кому б віддали свій голос.

«Укрінформ»: Красномовні цифри. В чому секрет популярності Трампа в Росії? Вочевидь, це робота російських ЗМІ, які ліплять з Клінтон ворога РФ, і проросійські заяви самого Трампа. Хтось марно сподівається, що Трамп, ставши президентом, зніме санкції з РФ і припинить допомагати Україні, а комусь просто подобається екстравагантна поведінка мільярдера. Як кажуть, Трамп поводить себе як росіянин.

15.15

Новинка від Кабміну. Пропонують річну розстрочку на оплату комуналки

Усі громадяни, які потребують допомоги від держави, обов’язково отримають її або у вигляді субсидій, або ж влада запропонує їм розстрочку на рік комунальних платежів. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав на зустрічі з керівниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будуть родини, які не можуть або не хочуть взяти участь у програмі субсидій. Ми запропонуємо інший варіант - от ми провели обговорення з депутатами парламенту та членами коаліції, і вирішили, що запровадимо 12-місячну розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг для тих, хто не бажає отримувати субсидії», - сказав Гройсман.

За його словами, всі громадяни, які потребують допомоги від держави, обов’язково її отримають. «Але, вибачте, ми не можемо субсидувати та дотувати теплокомуненерго, водоканали та інших. Ми маємо тоді, коли важко, підтримати кожну українську родину», - сказав Гройсман.

«Укрінформ»: Головна ідея комунальної розстрочки – зменшити тягар виплат саме в опалювальний сезон. Адже саме в холодний період року платіжки найбільші, а зважаючи на численні зимові свята вони суттєво бють по сімейному бюджеті. Іншими словами, грійся взимку – плати влітку. Але ж наші громадяни і так, за скрутних обставин, не платили ЖКГ… А ще ми дуже любимо накопичувати борги, які потім невідомо як повертати…

16.30

Україна заборонила російські платіжні системи. Серед них такі відомі як «Золота Корона» і «Юністрім»

Україна в пакеті санкцій проти Російської Федерації заборонила діяльність російських платіжних систем на території України. Відповідний указ, підписаний 17 жовтня президентом Петром Порошенком, опублікований на сайті президента.

Зокрема, указом вводиться заборона на здійснення діяльності в Україні платіжних систем "Золота Корона", "Колібрі" (раніше – "Бліц"), "Міжнародні грошові перекази Лідер", "Юністрім", Anelik та Blizko. Всього згідно з документом санкції торкнуться 271 російської компанії та 682 фізичних осіб.

«Укрінформ»: Будь-які санкції мають зворотній бік, тому чекаємо на численні нарікання на незручності від українських заробітчан в Росії та вітчизняних бізнесменів, які ще продовжують співпрацювати з російськими партнерами. В принципі ніщо їм не заважає перейти на світові платіжні системи. Натомість, українці перестануть спонсорувати банки, які дають гроші на війну.

17.20

ЄС перестане купувати у Росії газ, якщо війна на Донбасі триватиме

Євросоюз може відмовитися від російського газу, якщо Російська Федерація продовжить агресію на Донбасі. Про це заявила голова фракції "зелених" в Європарламенті Ребекка Хармс в інтерв'ю Жанні Нємцовій, повідомляє DW.

"Зараз військові дії на сході України не такі інтенсивні, як до мінських угод. Але війна триває. Тобто нашої остаточної мети ми не досягли. Санкції ніколи не дають негайного ефекту. І тим не менш, вони нам безумовно потрібні, щоб досягти наших цілей щодо Сирії. Якщо Німеччина припинить роботу над "Північним потоком-2", то ми припинимо імпорт російського газу. А це означає, що російський бюджет перестане отримувати дохід, з якого Москва фінансує свою військову машину. Якщо Росія продовжить свою агресію, нам потрібно переглянути енергетичні відносини", - заявила вона.

Крім того, вона зазявила, що "важливі кроки вже зроблені" і в Євросоюзу є альтернативна стратегія закупівлі газу.

«Укрінформ»: А це вже конкретика до нещодавньої заяви Ангели Меркель. Європа давно усвідомила свою залежність від російського газу і не сиділа склавши руки. У ЄС є відразу кілька запасних варіантів (наприклад, Азербайджан або скраплений газ з Катару та США).

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-