13 жовтня: найголовніше за день

13 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Одеса оговтується після шторму. Нобелівську премію з літератури отримав Боб Ділан. Кривдник Кличка Тайсон Ф'юрі відмовився від усіх чемпіонських титулів.

05.15

Ф’юрі відмовився від усіх титулів і позбавлений ліцензії. Кривдник Кличка лікуватиметься від наркозалежності

Британський боксер Тайсон Ф'юрі повідомив про рішення відмовитися від чемпіонських титулів за версіями WBO і WBA. Про це повідомляє ВВС.

За словами 28-річного чемпіона, це пов'язано з проходженням курсу реабілітації. Нещодавно Тайсон Ф'юрі зізнався, що вживав кокаїн через депресію.

Також сьогодні британська комісія з контролю за боксом (BBBoC) призупинила дію професійної боксерської ліцензії Ф'юрі. Дія ліцензії призупинена на період розглядів його допінг-тестів і проблем зі здоров'ям. Ф'юрі повинен буде постати перед Комісією зі своїми поясненнями, після чого дія його боксерської ліцензії може бути відновлена.

«Укрінформ»: Ф'юрі вчинив по-чоловічому. Він не став влаштовувати тяганину з поясами. Зважаючи на його нинішній стан, їх у нього і так відібрали б. А так титули вже вакантні і промоутери можуть домовлятись про чемпіонські бої. Один з поясів Ф'юрі (за версією IBF), від нього британець відмовився раніше, може невдовзі повернутися до Володимира Кличка. Для цього українець повинен узгодити бій з іншим британцем Ентоні Джошуа і перемогти.

09.05

Стихійне лихо в Одесі. Троє загиблих, затоплені вулиці, повалені дерева, обірвані дроти ЛЕП

Негода, що вирує в Одесі, обвалила дерева, обірвала дроти ЛЕП і призвела до загибелі трьох людей. Про це в Фейсбуці пише голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. 

"У зв'язку зі стихійним лихом в Одеській області оголошено надзвичайний стан. Обвалення дерев і електропередач через сильний вітер стали причиною загибелі трьох осіб, в тому числі 11-річної дитини", - зазначає він.

Як пише Саакашвілі, у більш ніж 100 населених пунктах відсутня електрика. Незважаючи на складні умови бригади працюють, щоб відновити подачу електроенергії.

Через підтоплення у ніч на четвер низинних вулиць у районі Пересипу призупинено трамвайне сполучення 250-тисячного спального житлового масиву Котовского з центром Одеси. На багатьох вулицях міста працюють комунальники, які розпилюють і прибирають повалені вітром дерева.  

Влада рекомендує скасувати заняття в школах і обмежити явку в держустанови у всіх районах, яких торкнулося лихо, крім служб з надзвичайних ситуацій і тих жителів, хто забезпечує життєдіяльність районів, і закликає всіх максимально утриматися від виходу з дому, поки не вщухне вітер.

«Укрінформ»: Одеса потерпає не вперше. Комунальники та рятувальники там мають достатній досвід швидко відновлювати місто після штормів та ураганних злив. Шкода лише, що не вдалося уникнути жертв. Насамперед, шкода дитину, яка загинула, наступивши на обірваний дріт. На жаль, біля кожної обірваної лінії електропередач рятувальника не виставиш.

11.00

Опалювальний сезон розпочався. Половина об’єктів в країні вже отримує тепло

Загалом по Україні станом на сьогодні підключено до опалення 55% об'єктів. Зокрема, розпочато підключення житлового сектору до опалення у столиці. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Технічний стан готовності – 100%, зараз ми будемо говорити про підключення до тепла житлового сектору, соціального сектору. На підключення впливає температурний режим, бо 15 жовтня ще не наступило. Загальний стан підключення по країні дорівнює 55%», - сказав Зубко.

За його словами, у чотирьох областях України, зокрема Херсонській, Одеській, Луганській і Донецькій, температурний режим ще не підійшов до включення опалення.

«Також хотів би відзначити області, які уже практично на 100% підключили і житловий сектор, і соціальний: Івано-Франківська, Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Кіровоградська, ну і місто Київ сьогодні почало підключати житловий сектор, це 16%. Вчора були уже підключені всі соціальні об’єкти», - зазначив Зубко.

«Укрінформ»: Нормативно опалювальний сезон розпочинається 15 жовтня. Але прийшли холоди і влада оперативно на це відреагувала, давши тепло спочатку соціальним закладам, а потім і житловому сектору. Сподіваємось, що доживемо до тих часів, коли подача тепла стане буденним явищем і перестане бути темою для піара міністрів та мерів.

12.50

Януковичу можуть повернути звання президента. 19 жовтня КСУ може скасувати закон

Конституційний суд України 19 жовтня розгляне конституційність позбавлення колишнього глави держави Віктора Януковича звання президента. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Початок розгляду справи за конституційним поданням Президента України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про позбавлення Януковича звання Президента України" (письмове слухання)", - сказано в порядку денному пленарних засідань КСУ.

В лютому 2015 року парламент позбавив Януковича звання глави держави. А в червні минулого року президент України Петро Порошенко направив до КСУ подання щодо відповідності Конституції України закону про позбавлення Януковича звання президента України. 17 червня 2015 року в офіційному виданні Верховної Ради газеті "Голос України" був опублікований закон про позбавлення Віктора Януковича звання Президента України з 18 червня.

«Укрінформ»: Згідно з Конституцією звання президента зберігається за Януковичем довічно. Виняток – імпічмент, але цю процедуру не запускали. Тобто формально звання у нього відібрали незаконно. Втім, навіть повернувши звання, Янукович не відновить пільги і не отримає імунітету від кримінального переслідування. Такий реванш йому нічого не дасть, а свій політичний статус він втратив вже давно і остаточно.

14.10

Нобелівська премія-2016. В галузі літератури переміг американський музикант Боб Ділан

Лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2016 році став відомий співак Боб Ділан. Про це у Фейсбуці зазначає оргкомітет премії. 

"За створення нових поетичних виразів в рамках великої американської пісенної традиції", - йдеться в повідомленні.

Боб Ділан (справжнє і’мя  Роберт Аллен Ціммерман) - американський співак єврейського походження (батьки емігрували з Одеси), композитор, поет і гітарист, з лірики якого запозичено багато крилатих фраз, а музика вплинула на величезну кількість композиторів-піснярів.

«Укрінформ»: Нобель для Ділана – це своєрідна сенсація. Експерти вважали, що в цьому році інші фаворити: кенійський письменник Тхіонго, японський романіст Муракамі та поет з Сирії Адоніс. Втім, премію віддали Ділану, який з 1994 року видав шість книжок зі своїми малюнками та продав понад 100 мільйонів платівок. Ділан - відомий борець за громадянські права та один з ідеологів антивоєнного руху в США.

15.00

Вибори на Донбасі. Штайнмайєр вважає, що зараз вони неможливі

Проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей найближчим часом не представляється можливим, вважає міністр закордонних справ Німеччини, голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Франк-Вальтер Штайнмайєр. Про це на своїй сторінці в Facebook пише керівник української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Володимир Ар'єв.

"Я поставив кілька запитань Штайнмайєру. Він визнав, що проведення виборів на Донбасі зараз неможливо. Визнав, що зараз не вдається домовитися про особливий статус ОРДЛО", - написав Ар'єв.

Він додав, що Штайнмайєр закликав створити умови для повернення делегації Росії в ПАРЄ, але і Москва повинна відповідати умовам Ради Європи.

«Укрінформ»: Нарешті ми почули адекватну оцінку ситуації на Донбасі від впливового європейського політика. Поки там російські війська ніяких легітимних виборів не може бути. Як ви собі уявляєте агітацію за Ляшка чи «Свободу» на окупованих територіях, де за українську мову можуть просто арештувати. Тому мінський план «вибори, а потім контроль за кордоном» наразі нездійсненний. 

15.50

Справа Сущенка. Адвокати вимагають для нього статус політв’язня

Адвокати заарештованого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенко ведуть переговори з російськими та міжнародними правозахисниками про присвоєння українцю статусу політв'язня, повідомив захисник Марк Фейгін у Twitter.

"Сьогодні я вилітаю на Форум вільної Росії в Вільнюс. Визволення українського журналіста Сущенко обов'язково стане темою для обговорення", - написав Фейгін. Адвокат запропонував російській стороні "розмін": він "виходить із справи Сущенко", а Росія відправляє журналіста в Україну.

«Укрінформ»: Минуло два тижні після фактичного викрадення українського журналіста в Москві, а ніхто не знає подробиці справи. Таке враження, що «шпигунство» Сущенка шиють білими нитками. А чим більше світова спільнота тиснутиме на Кремль, тим швидше ця справа розвалиться.

16.45

Зараз Путін не піде з Донбасу. В Пентагоні прогнозують майбутнє окупованих територій

Зараз не слід сподіватися на зрушення довкола Мінських домовленостей. Путін чекає, коли на політичну сцену вийде нова президентська адміністрація США. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" заявив старший аналітик по Росії Міноборони США, підполковник Девід Джуберг, передає Gazeta.ua.

"Просто піти з Донбасу для Путіна – означає визнати поразку. Це зруйнує його рейтинг у Росії. Час працює проти Кремля. Міжнародні санкції діють, економічна ситуація в РФ погіршується", - розповів він.

При цьому Джуберг озвучив найімовірніший сценарій розвитку подій на Донбасі. "Нині це – закритий анклав без грошей та роботи, зате зі зброєю та бойовиками. Його майбутнє нагадуватиме щось середнє між Сомалі, Сектором Гази і сюжетом фільму "Шалений Макс". Розгул злочинності, бідність, соціальні катастрофи. Якийсь час після завершення боїв регіон існуватиме напівнезалежно. За прикладом чеченської Ічкерії після поразки Росії в 1995–1996 роках. Згодом українські війська відновлять контроль над Донецьком і Луганськом. Це неминуче, бо самостійно анклав існувати не може, підтримка Росії не триватиме вічно", - переконаний аналітик.

«Укрінформ»: В Пентагоні озвучили головний козир Україні у протистоянні на Донбасі. Це час. А він, зважаючи на дієвість санкцій, зараз працює проти Кремля. Не буде підтримки Росії – «ЛНР» і «ДНР» швидко самоліквідуються.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-