DW: безвіз для українців

DW: безвіз для українців "завис" у Раді Євросоюзу

Укрінформ
У Європарламенті хочуть якнайшвидше завершити розгляд питання про скасування віз для українців. Утім, питання "зависло" у Раді ЄС. У Брюсселі не беруться прогнозувати, коли буде завершено його розгляд.

Про це пише Deutsche Welle.

Після того, як законодавчий акт про скасування віз для українців був наприкінці вересня схвалений профільним комітетом Європейського парламенту, цей документ має бути винесений на голосування під час пленарного засідання. Утім, спершу Європейська Комісія і Європарламент мають у тристоронньому діалозі узгодити остаточний текст документу з Радою ЄС.

Цей процес, як з’ясувала DW, досі не розпочався. "Як переговірник із цього питання від Європарламенту я готова розпочати переговори якнайшвидше", - повідомила у четвер, 13 жовтня доповідачка з візового питання у Європарламенті Марія Габріел. За її словами, питання скасування віз для України досі не перебуває на порядку денному Ради ЄС.

"Голосування на пленарному засіданні відбувається зазвичай тоді, коли Європарламент і Рада ЄС погоджують текст документу. Часові рамки для подальших кроків у цьому питанні залежать від тристоронніх переговорів", - зазначила Габріел, відмовившись прогнозувати, коли варто очікувати скасування віз для українців. Місяць тому єврокомісар Йоганнес Ган прогнозував скасування віз у жовтні.

У Києві сподіваються на позитивні новини у візовому питанні до саміту Україна - ЄС, який відбудеться 24 листопада. Водночас, джерело DW у Раді ЄС також відмовилося від прогнозів, коли саме буде завершено всі процедури.

"Жодних часових рамок немає. Ми спершу маємо дійти згоди з Європарламентом щодо механізму призупинення безвізового режиму і лише після цього візьмемося розглядати питання скасування віз для окремих країн", - повідомив співрозмовник у Раді ЄС.

Чіткого уявлення про те, за яких обставин буде призупинятися безвізовий режим, у Брюсселі поки що немає. Політики висловлюють різні передумови для призупинення: від сплеску міграції до порушень постфактум вимог, які висувалися для скасування віз.

Водночас у Раді ЄС запевняють, що не висуватимуть до України додаткових вимог для скасування віз. Очікується, що візи скасують одночасно з Грузією. Це має статися, щойно буде схвалений механізм призупинення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-