12 жовтня: найголовніше за день

12 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Україна та ОБСЄ погодили план контролю за кордоном РФ на Донбасі. «Укрзалізниця» створює приватну компанію, яка займатиметься пасажирськими перевезеннями. В Іспанії арештували українських моряків за контрабанду наркотиків.

03.25

Хакерські атаки Росії. Обама обіцяє «пропорційну» відповідь

Президент США Барак Обама має у своєму розпорядженні цілий комплекс можливостей, щоб відповісти Росії на її хакерські злами державних та політичних установ США та має намір обрати "пропорційну" відповідь. Це зазначив речник Білого дому Джош Ернест під час брифінгу на Борту №1, повідомило видання Politico.

"Президент вже говорив про значні можливості, які має уряд США як для захисту наших систем у Сполучених Штатах, так і для проведення наступальних операцій в інших країнах. Отже, існує цілий ряд відповідей, доступних для президента, і він розгляне таку відповідь, яка буде пропорційною", - зазначив представник Білого дому.

«Укрінформ»: Назвавши Росію кіберагресором, Сполучені Штати не лише додатково захистять власні сервери, але й зобов’язані завдати удару у відповідь. Чекаємо на гучні затримання (як не дивно, більшість російських хакерів мешкають не в Росії), арешти рахунків, нові санкційні списки.

11.50

Затримали злочинців, які розкрадали державну нафту. Щомісяця крали на 2 млн гривень

Злочинне угруповання, яке систематично розкрадало нафту, що належить структурному підрозділу одного з державних нафтових підприємств, викрила на Полтавщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою Харківщини. Про це повідомляє прес-центр СБ України.

«Одна з комерційних структур Полтавщини підписала угоду на постачання вуглеводнів з двома нафтопереробними заводами, що розташовані у Харківській і Дніпропетровській областях. Спритний директор фірми домовився з водіями, які перевозили державну нафту, відбирати частину сировини під час її транспортування. Нафта зливалася у резервуари, заздалегідь орендовані «підприємцем» на одній з промислових баз Полтави. Щоразу водії зливали від п'яти до десяти кубометрів вуглеводнів. У такий спосіб щомісячно зловмисники завдавали державі збитків від 1,5 до 2 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці затримали злодіїв під час чергового перекачування сировини до прихованих ємностей з двох автоцистерн. Відкрито кримінальне провадження за статтею «крадіжка в особливо великих розмірах». Вирішується питання про оголошення підозри та обрання зловмисникам міри запобіжного заходу. Тривають слідчі дії.

«Укрінформ»: Це просто жах. В Україні й досі процвітають примітивні схеми 90-х, коли крали саме цистернами. В даному випадку цікавить не просто хто виконував, а хто «кришував». Не віриться, що спритникам дозволяли безкарно красти у таких розмірах. 

12.40

Мораторій на продаж землі. Радник Кабміну вважає, що він не дає розвиватись регіонам

Ухвалення парламентом рішення про продовження мораторію на продаж землі матиме великий негативний вплив на регіони. Про це заявив співголова групи стратегічних радників при Кабінеті міністрів України Іван Міклош, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ухвалення минулого тижня рішення про продовження мораторію на продаж землі матиме дуже великий негативний вплив на регіони, тому що торгівля землею може бути одним з найбільших розвиваючих елементів і ресурсом для розвитку і для інвестицій", - сказав він.

Міклош додав, що це рішення матиме негативний вплив не тільки на розвиток регіонів, а й на людей та інші аспекти життя, потенціал яких не буде використовуватися. Він зауважив, що коли в країні бере гору популізм, то "реформи ніколи не будуть проводитися, і регіони ніколи не будуть розвиватися".

«Укрінформ»: Чому продовжено мораторій? Бо українцям нав’язали думку, що продаж землі вигідний чиновникам і олігархам, а не дрібним власникам. Звичайно, деяким партіям краще залякати громадян, ніж лобіювати інтереси фермерів, які чекають на пільгові позики і чесний ринок збуту.  

13.20

Форму е-декларування потрібно змінити. На думку міністра, вона перетворюється на фейк

Зміни у форму електронної декларації необхідно внести найближчим часом, інакше жодного корупціонера не можна буде притягнути до відповідальності. Таку думку висловив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко у Фейсбуці

"Сьогодні є загроза, що через юридичні, організаційні, технічні негаразди система електронного декларування може бути перетворена на фейк. І якщо найближчим часом не будуть внесені необхідні зміни у форму декларації, жодного корупціонера не можна буде притягнути до відповідальності", - написав Розенко.

Він нагадав, що про необхідність удосконалення системи говорять сьогодні всі: і Мін’юст, і НАБУ, і громадські активісти. "Варіант декларації, оприлюднений на сайті НАЗК, не відповідає ні закону України, ні тому варіанту декларації, який був затверджений раніше НАЗК та зареєстрований Мін'юстом", - підкреслив віце-прем'єр.

За його словами, саме для того, щоб унеможливити дискредитацію системи електронного декларування, уряд дав доручення Мін’юсту, НАЗК і НАБУ спільно у найкоротші терміни доопрацювати цю систему.

"Система електронного декларування має не лише оприлюднювати всі декларації чиновників, а й надати юридичну можливість для покарання корупціонерів і тих чиновників, які свідомо подають неправильні дані про свої доходи, нерухомість тощо. І ми зробимо все для того, щоб це забезпечити", - зазначив Розенко.

«Укрінформ»: За останні місяці електронне декларування пережило безліч атак чиновників та депутатів. Його намагались вихолостити, саботували запуск, хотіли зробити обмежений доступ. Показово, чи не так? Єдине чому е-декларування й досі живе – тиск Америки та ЄС. Без них уряд, НАЗК, НАБУ вже давно перетворили цю ідею на фікцію.

14.50

Реформа «Укрзалізниці». Пасажирськими перевезеннями займатиметься приватна компанія

"Укрзалізниця" планує реформувати пасажирський сектор до 2020 року, для чого створить приватне акціонерне товариство "Пасажирська компанія". Про це в інтерв'ю газеті "Магістраль" повідомив член правління публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця" Сергій Михальчук.

Реформи проведуть у п'ять етапів. За словами Михальчука, перший почнеться в січні 2017 року, коли затвердять положення і керівників "Пасажирської компанії". Наступні етапи (передача активів різних регіональних залізниць та філії "Українська залізнична швидкісна компанія", побудова вертикалі керівництва) будуть виконані до кінця 2017 року, обіцяє Михальчук. На заключному етапі філія "Укрзалізниці" "Пасажирська компанія" стане приватним акціонерним товариством.

«Укрінформ»: Це все добре, але пересічного клієнта «Укрзалізниці» більше цікавить не нове керівництво компанії і те, як пан Бальчун бореться з корупцією, а рівень сервісу та ціни на квитки. До речі, про ціни. Міністр інфраструктури Володимир Омелян нещодавно обіцяв не підвищувати тарифи. Хоча той же Бальчун постійно каже, що прийшов зробити європейську компанію, відповідно і ціни будуть як в Європі.

15.20

ПАРЄ знову збирається засудити Росію за Крим і Донбас. Дії Росії на сході України назвали військовою інтервенцією

Росія після військової інтервенції на сході України та анексії Криму несе повну відповідальність за дотримання прав людини на окупованих територіях. Про це йдеться у проекті резолюції. Цю резолюцію ПАРЄ обговорила і проголосувала у середу у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Парламентська асамблея глибоко занепокоєна ситуацією із правами людини у Криму та у самопроголошених «народних республіках» Донецька і Луганська («ДНР» і «ЛНР»). Вона підтверджує свою позицію, що анексія Криму Російською Федерацією і військова інтервенція російськими збройними силами на сході України порушують міжнародне право і принципи, які захищає Рада Європи», - зазначається у проекті документа.

ПАРЄ наголошує, що так звані «ДНР» і «ЛНР» засновані, підтримуються та добре контролюються з боку РФ, не мають жодної легітимності у відповідності до українського і міжнародного права. ПАРЄ також вказує Росії на порушення прав людини у Криму, щодо українців загалом та особливо кримських татар. 

«Укрінформ»: ПАРЄ закликає Росію вивести свої війська і навіть обіцяє покарати воєнних злочинців. Але Росії з того ні холодно ні жарко. Відомо як вона ставиться до міжнародних угод, а тим більше - заяв. При цьому в ПАРЄ вкотре заводять розмову про повернення Росії в її лави. Мовляв, глухий кут на сході України через те, що європейські парламентарії розірвали контакти зі своїми російськими колегами. Хоча причина того, що сторони не чують один одного зовсім в іншому.

16.00

Українських моряків арештували в Іспанії. Вони перевозили наркотики

Міністерство закордонних справ України підтвердило затримання в Іспанії українських моряків за контрабанду наркотиків. Про це кореспонденту Укрінформу повідомила представник департаменту консульської служби МЗС Ореста Старак.

"Зараз наші консульські представники намагаються встановити контакти із затриманими моряками і уточнюють інформацію у правоохоронних органів Іспанії про зміст висунутих нашим громадянам обвинувачень. Нині арештовані моряки перебувають під вартою", - сказала Старак.

Вона нагадала, що в рамках розслідування справи з незаконного перевезення наркотиків було затримано 11 громадян України – членів екіпажу судна MartiN, яке плавало під прапором Панами. Це затримання відбулося ще 23 вересня. Судно було доставлене до порту Альмерія, і наші співвітчизники взяті під варту національної гвардією Іспанії і утримуються в цьому місті.

«Укрінформ»: На жаль, не перший випадок коли українські моряки потрапляють на гачок наркоторговців. Цього разу усе для них може скінчитись зовсім погано (більше 10 років ув’язнення), бо гроші від реалізації наркотиків мали йти ісламським терористам в Лівії та Іраку. Чому люди йдуть на таке? Як правило, це дурість і жадібність. Втім, не виключатимемо, що їх просто підставили.

16.30

Україна та ОБСЄ погодили план контролю кордону з РФ на Донбасі. Росія на цей план не погодилась

Україна погодила з Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) план того, як організація візьме під свій контроль ділянку кордону з Росією на Донбасі. Про це глава МЗС Павло Клімкін заявив, виступаючи на національному експертному форумі "Ключові питання року", передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас є узгоджений з ОБСЄ план, за яким вона починає контролювати непідконтрольну ділянку кордону на Донбасі", - сказав Клімкін. План складається з трьох пунктів: 1. Розміщення на неконтрольованому ділянці кордону 9 баз ОБСЄ. 2. Розміщення обладнання для спостереження за рухом на кордоні, в тому числі, інфрачервоних датчиків. 3. Розміщення груп ОБСЄ в усіх пунктах пропуску та забезпечення їм можливості проводити моніторинг.

"Якщо ми це зробимо, то в принципі ми матимемо достатньо надійну гарантію, що трафік і російських регулярних військ, і техніки, і найманців, і боєприпасів і всього, що є, буде перекритий ОБСЄ", - сказав міністр.

Він також уточнив, що Росія поки не погодилася на цей план. У той же час, за словами Клімкіна, поки що чисельність можливої місії ОБСЄ на Донбасі не узгоджена.

«Укрінформ»: Головна проблема – яким чином групи ОБСЄ зможуть не пускати техніку, зброю і військових до України? Прийматимуть бій чи проводитимуть перевиховання усно? Все ж таки ОБСЄ не «Блакитні шоломи» і ставлення до них на захоплених територіях як до настирних але цілком безпечних мух. Навіть якщо і будуть прикордонні бази ОБСЄ, то без сигналу з Кремля навряд чи на них зважатимуть на тій стороні.

17.05

Путін визнав виплив санкцій. Росії не вистачає західних технологій

Президент РФ Володимир Путін визнав, що «горезвісні санкції» впливають на Росію, головною їх загрозою є обмеження передачі технологій. Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на форумі «Росія кличе».

 «Ми часто повторюємо як мантру, що ці так звані горезвісні санкції на нас не дуже то й впливають. Впливають, і насамперед загрозу я бачу в обмеженні передачі технологій», - наголосив він.

«Укрінформ»: Саме так, не вистачає сучасних західних технологій. Путін змушений це визнати публічно, а це значить десь добряче притисло. Швидше за все, «притисло» в нафтопереробній та газодобувній галузях. США і ЄС ще два роки тому наклали ембарго на поставку в РФ передових технологій в цих галузях. Без них розвідка і видобування російських нафти та газу починає втрачати масштаби.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-