Ось такий вибір грузинського народу

Ось такий вибір грузинського народу

Аналітика
Укрінформ
Провладна «Грузинська мрія» - 49%, опозиційний «Єдиний національний рух» - 27%, проросійський «Альянс патріотів» - 5%

Не можна говорити, що це несподіваний результат виборів до грузинського парламенту, які відбулися 8 жовтня. Він, загалом, був очікуваним, і єдина справді несподівана обставина – найменша явка за останні роки. Вона завжди була великою, а цього разу десь до 52%. Дуже багато людей не пішли голосувати, бо не бачили сенсу. Масово не голосувала молодь. Це пов'язано з тим, що не було якихось нових смислів. Політичні партії мали два головних гасла - те, як було добре при Саакашвілі, і те, як було погано при Саакашвілі. Відповідно, передвиборні обіцянки звелися до «збільшити пенсії, соціальні виплати», тощо, а це не те, що цікавить молодь.

На цих виборах ми побачили голосування так званого ядерного електорату - тобто ядра, на яке спираються ті чи інші партії. Тому й результат передбачуваний.

Підсумки виборів не можна вважати виграшем Росії. Навіть незважаючи на те, що парламенту пройшла одна проросійська партія - «Альянс патріотів» - 5% голосів. Але як проросійська? Є, як-то кажуть, нюанси. Потрібно чітко розуміти, що ця партія, звісно, не говорить, що ми, мовляв, за Росію. Та й буде у неї тільки шість депутатів. Присутність цих шести депутатів насправді говорить тільки про те, що на їхньому тлі тільки правляча коаліція і опозиційний Єдиний національний рух виглядатимуть як абсолютно правильний вибір людей. Я думаю, що це перше і останнє потрапляння цієї сили в парламент, причому дуже випадкове.

Наслідки виборів для країни будуть такими самими, як і чотири роки до цього - Грузія в принципі розвивається, але не так швидко, як при президенті Саакашвілі. Треба врахувати, що коли при Саакашвілі Грузія починала реформи, тоді у неї були найгірші економічні та соціальні показники. У цілому Грузія змінюється і стає абсолютно нормальною країною.

Ще раз нагадаємо: голосував ядерний електорат. Небагато партій можуть похвалитися тим, що у них є таке велике ядро – 30% - переконаних прихильників. Тому програш партії Саакашвілі можна вважати лише відносним.

Думаємо, що партія Саакашвілі скоротить розрив у другому турі, коли завершаться вибори у мажоритарних округах, але не кардинально. Більшість все одно матиме «Грузинська мрія». У партії Саакашвілі буде до 45 мандатів (всього 150 в парламенті). Це непоганий результат – контроль третини парламенту.

Бачо Корчилава. Оксана Федоряченко.Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-