Порошенко вимагає прискорити розслідування справ, пов'язаних із Курченком

Порошенко вимагає прискорити розслідування справ, пов'язаних із Курченком

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вважає, що правоохоронні органи мають прискорити розслідування кримінальних проваджень, порушених проти "бізнесмена в бігах" Сергія Курченка, причетного до скоєння низки корисливих злочинів в Україні. Щоб об'єкти, якими він раніше заволодів, не були заново вкрадені у держави.

Таку позицію оприлюднив глава держави в Одесі, коментуючи на прохання журналістів масові пікетування одеситами, в тому числі місцевими нафтопереробниками, Господарського та Апеляційного судів, через які спритні ділки з оточення Януковича намагаються знову прибрати до рук активи ПАТ "Одеський нафтопереробний завод".

"Відповідно до отримуваної мною з правоохоронних органів інформації, пан Сергій Курченко є злочинцем. Він перебуває у міжнародному розшуку. Проти нього порушені кримінальні провадження. По тих об'єктах і злочинах, які він скоїв в Україні, будемо робити все можливе, щоб розслідування кримінальних справ було прискорено. І ті об'єкти, які він раніше захопив, не були вкрадені заново у держави", - зазначив Порошенко.

Як повідомлялося, прокуратура Одеської області розпочала 4 жовтня кримінальне провадження за матеріалами, зібраними облуправлінням СБУ, стосовно визнання банкрутства НПЗ. Розслідування здійснюється за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) Кримінального кодексу України.

"Досудовому слідству належить дати правову оцінку законності дій суддів Господарського суду в Одеській області при постановленні рішення від 3 жовтня за заявою ПАТ "ЕК "Одесаобленерго" у справі про банкрутство ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", - зазначила речниця прокуратури Інна Верба.

Крім того, додала Верба, "співробітники прокуратури грунтовно перевіряють, чи достатньою була документальна база, на підставі якої судді ухвалили рішення про наявність непогашеного 14-мільярдного боргу Одеського НПЗ перед компаніями Empson Limited і Phonrun operation limited, зареєстрованими на Кіпрі".

Нагадаємо, 18 серпня колегія Господарського суду Одеської області ухвалила рішення задовольнити позовні заяви до ПАТ "Одеський НПЗ" з боку низки компаній-кредиторів. Зокрема, суд під головуванням Геннадія Зеленова задовольнив клопотання юридичних осіб, що звернулися з фінансовими претензіями, і ухвалив рішення внести до реєстру кредиторів ПАТ "Одеський НПЗ" російський ВТБ банк, кіпрські компанії Empson Limited і Phonrun operation limited та інші, що заявили про непогашений більш як 14-мільярдний борг підприємства.

У свою чергу, присутній на засіданні суду народний депутат України Євген Дейдей висловив думку, що завдяки цьому рішенню суду бізнесмен Курченко і його російські подільники дістали змогу прибрати до рук активи одного з найприбутковіших підприємств України. Оскільки кредиторська заборгованість НПЗ перед підконтрольними їм компаніями сягає близько 95% від загальної суми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-