Українці роблять вино більше тисячі років - Порошенко

Українці роблять вино більше тисячі років - Порошенко

Укрінформ
Українці мають тисячолітню традицію виробництва вина і ця галузь має бути збережена та розвинута.

Про це заявив у п'ятницю Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з підприємцями-виноробами на Біляївському винзаводі в рамках робочої поїздки до Одеської області, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Українці роблять вино більше тисячі років. Ще Святий Володимир, коли обирав релігію, йому запропонували  кілька. І від однієї він відмовився, бо ця релігія забороняла пити вино. Я думаю, що нам, на півдні Одещини, це дуже добре зрозуміло", - зазначив Порошенко.

Водночас, Президент вказав, що галузь виробництва вина в Україні зазнала занепаду, передусім, в останні десятиліття. Зокрема, у 1985 році було вирубано виноградники, після цього ніхто їх вже не відновлював, потім галузь "загнали" у тінь, ввели непомірні та чисельні ліцензії і дозволи.

З огляду на це, Порошенко наголосив на необхідності здійснення дерегуляції у галузі виноробства, щоб захистити місцевих виробників, а також надати можливість доступу громадянам України до справжнього вина, а не контрафакту чи порошкового вина.

З цієї метою Президентом було підписано закон, згідно з яким невеликі місцеві винороби України відтепер не платитимуть щороку 500 тис. грн ліцензії за оптовий продаж алкоголю, виробленого з власної сировини. Також Порошенко висловив пропозицію започаткувати 7 жовтня Свято українського винороба: "Коли буде свято, то усі будуть знати, що в Україні є фантастичне вино, є фантастичні винороби. Сюди варто приїжджати задля цього".

Глава держави дав доручення уряду вжити усі необхідні заходи для того, щоб Україна стала членом Міжнародної організації виноградарства і виноробства. Це, поруч із зоною вільної торгівлі з Євросоюзом, має відкрити дорогу українському вину на ринку Європи.

"Щоб куди б ми не приїхали, ми мали можливість, щоб нам запропонували: а ви хочете вина з України? Вони найсмачніші. І я мрію про це почути. І сьогодні ми робимо для цього перший крок", - підкреслив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-