Україна знайшла спосіб притягти Росію через Міжнародний суд ООН – Петренко

Україна знайшла спосіб притягти Росію через Міжнародний суд ООН – Петренко

Укрінформ
Російська Федерація ще з 1990-х років готувалася до агресії й так виписувала міжнародні договори, щоб потім не відповідати за свої злочини в Міжнародному суді ООН.

Про це під час виступу з трибуни ВР заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія планомірно готувалася до агресії, тому що вся російська дипломатія, починаючи з 1990-х років, цілеспрямовано під час будь-яких міждержавних, міжнародних угод включала положення, які давали їм можливість не розповсюджувати на ті угоди право Міжнародного суду", - сказав він.

За словами урядовця, якщо росіяни не збиралися виконувати міждержавні та міжнародні угоди вписували, що в разі порушення ними цих угод вони мають право відмовитися від розгляду такої справи в Міжнародному суді.

Водночас міністр розповів, що Мін'юст спільно з МЗС, правозахисниками та юристами проаналізували практично весь блок міждержавних та міжнародних угод, які були підписані Росією за 25 років і до яких вона долучилася як правонаступник СРСР.

"Це більш як кілька тисяч відповідних міжнародних документів. І ми знайшли там невелику, але серйозну кількість тих угод, які дозволяють нам без згоди країни-агресора піти до Міжнародного суду", - підкреслив Петренко.

Він поінформував, що наразі Україна проводить досудову роботу щодо трьох конвенцій.

"Ми зараз ведемо досудову роботу на завершальному етапі по тому, щоб зафіксувати порушення Російською Федерацією по двом конвенціям - Міжнародній конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму (1999 рік) і Міжнародній конвенції по ліквідації всіх форм расової дискримінації (1965 року). По цим двом конвенціям у Росії немає можливості уникнути Міжнародного суду", - зазначив урядовець.

Крім того, за його даними, третя конвенція стосується "брутального і нахабного порушення прав України через використання наших надр на континентальному шельфі в Криму". Він відзначив, що щодо цієї конвенції вже вичерпано всі досудові механізми врегулювання з країною-агресором і зараз відбувається процес ініціювання розгляду справи в Міжнародному суді ООН.

"Я переконаний, що Україна виграє всі ті справи, які ми ініціювали. І це буде частиною відповіді і поновлення справедливості, за якої кожен злочинець повинен понести відповідальність. І немає жодної людини у світі, яка уникне цієї відповідальності. Я переконаний, що настане такий час і президент РФ буде мріяти про Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, а закінчить він набагато гірше, як десятки диктаторів", - додав Петренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-