ВР просить іноземні парламенти засудити заборону Меджлісу в Росії

ВР просить іноземні парламенти засудити заборону Меджлісу в Росії

Укрінформ
Верховна Рада схвалила Звернення до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством.

За це рішення проголосували 248 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у зверненні, Меджліс правомірно і законно визнається повноважним представником кримськотатарського народу і діє на основі норм міжнародного права і законодавства України, а в його діяльності немає жодних ознак злочинів.

"Заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму є продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу", - йдеться у документі.

У цьому зв'язку парламентарії висловили переконання, що лише спільними зусиллями міжнародне співтовариство, засноване на демократичних цінностях та повазі до основоположних принципів і норм міжнародного права, зможе захистити кримськотатарський народ як корінний народ Криму і вберегти його від знищення.

Верховна Рада закликала міжнародні організації та парламенти іноземних держав вживати заходів, які свідчитимуть про невизнання і засудження заборони діяльності Меджлісу, а також будуть спрямовані на недопущення її реалізації.

Крім того, народні депутати закликають світ "не визнавати повноважними представниками кримськотатарського народу маріонеткові кримськотатарські організації, створені у Криму після подій лютого-березня 2014 року, які підтримують діяльність органів окупаційної влади".

Парламент також звернувся до міжнародних організацій та іноземних парламентів із закликом розглянути можливість запровадження персональних санкцій проти так званих суддів так званого Верховного Суду Республіки Крим та суддів Верховного суду РФ, які підтримали рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією» та про заборону його діяльності.

"Верховна Рада України закликає парламентські асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору та Європейський парламент ухвалити відповідні резолюції із засудження заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народ", - зазначається у зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня Верховний суд РФ не задовольнив апеляційну скаргу членів Меджлісу кримськотатарського народу на рішення так званого Верховного суду Крим від 26 квітня про заборону Меджлісу і визнання його екстремістською організацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-