3 жовтня: найголовніше за день

3 жовтня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Арешт в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка: Україна просить світ вплинути на Росію. Нобелівську премію з медицини отримав японець за вивчення «самопоїдання» клітин. Реваншу Кличко – Ф’юрі не буде: британець завершив кар’єру

01.18

Референдум в Колумбії. Громадяни не підтримали мирну угоду з повстанцями-комуністами

Жителі Колумбії на референдумі проголосували проти мирної угоди з ліворадикальним угрупованням FARC на запропонованих умовах. Про це повідомляє BBC.

Перемир'я між FARC і урядом Колумбії підписали минулого тижня після чотирьох років переговорів президент Хуан Мануель Сантос і лідер повстанців Тимолеон Хіменес. FARC (Революційні збройні сили Колумбії) погодилися скласти зброю після 52 років війни (загинуло понад 260 тисяч людей), щоб стати політичною партією і брати участь у виборах.

«Укрінформ»: Незважаючи на результат, а його краще назвати нічийним (50,2% проти – 49,7% за), мирний процес в Колумбії вже не спинити. FARC пішов шляхом схожих угрупувань басків та ірландців і невдовзі стане партією. Важко сказати які з комуністів-бойовиків будуть парламентарії, але воювати вони вже точно не бажають. Деталь: для того, щоби це стало реальністю, «революційним бандитам» знадобилося 52 роки…

10.00

Президент Чехії хоче депортувати мусульманських мігрантів з Європи. Пропонує переселити їх на безлюдні грецькі острови

Президент Чехії Мілош Земан закликав до депортації сотень тисяч економічних мігрантів, які прибули в Європу з початку минулого року, та наголосив, що культура мусульманських мігрантів несумісна з європейським суспільством. Про це він заявив під час форуму "Діалог цивілізацій" на грецькому острові Родос, інформує The Financial Times.

"Я за депортацію всіх економічних мігрантів. Звичайно, я визнаю жорстокість громадянських воєн в Сирії, Іраку та інших країнах. Але ми не говоримо про тих людей, мова йде про економічних мігрантів", - наголосив Земан.

Так, чеський президент запропонував перемістити мігрантів на безлюдні грецькі острови або незаселені території в Північній Африці. Земан також запропонував пробачити Греції частину зовнішнього боргу, якщо країна візьме на себе витрати з розміщення мігрантів.

«Укрінформ»: Вітаємо бажання Земана захистити Чехію та решту Європи від терактів, безладу та ісламізації. Але це робиться з традиційною для Земана незграбністю. Подібними заявами чеський президент навпаки «притягує» лихо. А за його безвідповідальні слова постраждають звичайні чехи.

11.30

Каськів вніс заставу і  вийшов на волю. У нього півроку на отримання політичного притулку в Панамі

Екс-керівник Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів вніс заставу на суму 600 тис. доларів і вийшов на волю. Про це повідомив заступник генпрокурора Євген Єнін в інтерв'ю "Українським новинам".

"Каськів вийшов... Застава внесена", - зазначив Єнін. Водночас він відмовився відповісти на запитання, чи буде арештовано майно Каськіва у Панамі.

Він додав, що на даному етапі у панамської сторони є півроку для розгляду клопотання про надання політичного притулку Каськіву. "Ми навмисно не намагаємося підіймати шум, щоб українську владу не звинувачували у спробах тиску на владу Панами", - зазначив Єнін.

«Укрінформ»: Насправді, чи не все нам одно де Каськів сидітиме за гратами – у нас чи в Панамі? Україні зараз головне повернути те, що Каськів вкрав. Для ГПУ і персонально Юрія Луценка це справа честі.

13.10

Японець Осумі отримав Нобелівську премію з медицини. Він пояснив механізм «самопоїдання» клітин

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі присудив премію з медицини та фізіології за 2016 рік японському вченому-молекулярному біологу Йошінорі Осумі за дослідження в області автофагії. Це на прес-конференції з нагоди присудження премії оголосив секретар Нобелівського комітету з фізіології та медицини Томас Перлман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цьогорічний лауреат Нобелівської премії виявив і з'ясував механізми, що лежать в основі автофагії, фундаментального процесу для розкладання та утилізації клітинних компонентів", - йдеться у повідомленні.

"Відкриттів Осумі призвело до нової парадигми в розумінні того, як клітина переробляє свій вміст. Його відкриття проклали шлях до розуміння принципового значення автофагії у багатьох фізіологічних процесах, таких як в адаптації до голодування або відповідь на інфекцію. Мутації генів автофагії можуть стати причиною хвороб, а сам процес бере участь у кількох захворюваннях, включаючи онкологічні та неврологічні захворювання", - зазначається на сайті премії.

Розмір Нобелівської премії – 8 млн шведських крон ($952 тисячі). У вівторок, 4 жовтня, Нобелівський комітет оголосить лауреата з фізики, 5 жовтня - з хімії. Ім'я володаря Нобелівської премії миру стане відомо 7 жовтня, а премії в області економіки - 10 жовтня.

«Укрінформ»: На думку експертів, відкриття Осумі допоможе краще боротися з інфекціями. Зокрема, з такими, які провокують хворобу Паркінсона, діабет, рак. Його відкриття невдовзі полегшить і боротьбу з «пошестю століття у західних країнах» – ожирінням.

14.00

Нові мінські домовленості зірвані. Після провалу по розведенню сторін і «праймеріз», відмінили і відеоконференцію

Представники ОРДЛО зірвали проведення безпекової відеоконференції тристоронньої контактної групи, заплановане на 3 жовтня. Про це заявила у Фейсбуці перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Сьогодні мала відбутися відеоконференція тристоронньої контактної групи за участю ОРДЛО, присвячена безпековим питанням, зриву домовленостей про розведення живої сили і техніки на трьох визначених ділянках лінії зіткнення. Ці пункти важливі з гуманітарної точки зору, адже в Станиці Луганській є зруйнований міст, який треба відновити, в Золотому й досі бойовиками заблоковане КПВВ, Петровське також важливе з точки зору відновлення інфраструктури. Цей графік відведення живої сили бойовиками зірвано. А сьогодні представники ОРДЛО зірвали проведення безпекової відеоконференції", - зазначила вона.

Геращенко додала, ця інформація дивним чином збігається з "праймеріз" у самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" і "свідчить про спланований зрив мінського процесу з боку РФ і її маріонеток з ОРДЛО".

За її словами, "праймеріз", які відбулися 2 жовтня без участі спостерігачів, ЗМІ, без участі української сторони, - це фарс, і він поза нормами українського права і законодавства.

«Укрінформ»: Стратегічно Україні вигідно тягнути час. Ми не поставили під загрозу через відведення військ важливу Станицю Луганську, ми не дали втягнути себе у фарсові «праймеріз», а в цей час Росія змушена й надалі утримувати за свій кошт ОРДЛО. Поки Мінськ-2 не запрацює (а він невигідний для нас за багатьма умовами), санкції триватимуть й надалі. І саме ці санкції наближатимуть крах російської економіки.  

15.30

Скандальний фільм «Волинь». Український посол в Польщі заспокоює, каже це не «підручник з історії»

Фільм "Волинь" є не "підручником історії", а поглядом режисера на трагічні події на Волині в роки Другої світової війни. Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця. 

"Повертаючись до питання щодо фільму "Волинь", який має незабаром з'явитися на екранах в Польщі, я хочу ще раз підкреслити, що це все ж таки є артистичний художній твір талановитого режисера Войцєха Смажовського, його мистецьке бачення того, що відбувалося на Волині. Це не є документальна стрічка і, як підкреслив сам режисер, не є “підручником історії",- заявив Дещиця.

Він наголосив, що фільм "Волинь" не відображає всю картину процесів, які відбувалися на Волині, в українсько-польських відносинах і взагалі на міжнародній арені. "Більше того, сценарій польського режисера базується виключно на польських джерелах без врахування українських. Тому вважати цей фільм джерелом правди і говорити, що все відбувалося саме так, як представлено у фільмі, є неправильно",- наголосив посол України в РП.

«Укрінформ»: Фільм «Волинь» переповнений сценами жорстокого насильства українців, і після нього навряд чи поляки стануть краще ставитись до нас. Навпаки, подібне «мистецьке бачення» лише підігріє деякі гарячкуваті голови з обох сторін. Можливо кращий вихід для нас в цій ситуації – просто проігнорувати фільм?

16.05

Реваншу Кличко - Ф'юрі не буде. Британець несподівано завершив кар’єру

Чемпіон світу за версіями WBO, WBA і IBO Тайсон Ф'юрі оголосив на своїй сторінці в Twitter про відхід з боксу.

"Бокс - це найсумніша річ, в якій я коли-небудь брав участь, це просто лайно. Я найвеличніший і я завершую кар'єру. Тому йдіть до біса, хороших днів", - написав британець.

Нагадаємо, раніше Ф'юрі відмовився від проведення бою-реваншу з Володимиром Кличком, який мав відбутися 29 жовтня. В його команді заявили, що це пов'язано з депресією боксера. Пізніше стало відомо, що за результатами допінг-тестів Ф'юрі був викритий у вживанні кокаїну. За провалений допінг-тест у британця відберуть всі титули чемпіона світу.

«Укрінформ»: Перше. Не факт, що Фюрі написав це серйозно. Хто знає скільки кокаїну він прийняв на вихідних. Друге. Кличку слід змиритися, що британець не дасть йому можливості на реванш. Українцю вже варто готуватися до нового великого бою. Наприклад, проти росіянина Повєткіна.  

16.30

Напад на патрульного в Києві. Невідомі відібрали зброю та посвідчення

У Солом'янському районі Києва невідомі в масках напали на співробітника поліції і, погрожуючи предметом, схожим на пістолет Макарова, відібрали у нього табельну зброю, спецзасоби та службове посвідчення. Про це повідомляє LB.ua.

Після цього вони втекли на автомобілі Volkswagen Golf 3 чорного кольору з реєстраційними номерами Київської області. У Києві введено план "Перехоплення". Проводяться оперативно-розшукові заходи по затриманню зловмисників.

«Укрінформ»: Схоже, Авакову та Деканоідзе слід не суперечливі  законопроекти ініціювати, а негайно посилювати оперативну, фізичну та вогневу підготовку особового складу поліції. Бо доходить вже до анекдотичних випадків. Патрульних ображають мов підлітків, які випадково одягнули форму та поцупили батькову кобуру.

17.00

Справа Сущенка. Україна захищатиме свого журналіста на всіх рівнях

У Міністерстві інформаційної політики заявляють, що тримають постійний зв’язок із російським адвокатом Марком Фейгіним стосовно затримання у РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це в коментарі журналістам заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вночі було вирішено, що інтереси Сущенка представлятиме Марк Фейгін, з ним підписано відповідну угоду. Ми з ним зв’язуємось постійно. Він наразі 12 в черзі, тобто він не може зайти у СІЗО "Лефортово", для того щоб мати контакт зі своїм підзахисним", - сказала Джапарова.

За її словами, Міністерство інформаційної політики розглядає інцидент із затриманням Сущенка, як порушення прав людини "і черговий доказ того, що Російська Федерація сьогодні є по факту агресивною державою, що це напад на наших журналістів".

"Роман є кореспондентом Укрінформу з 2002 року і собкором в Парижі з 2010 року. Він перебував у відпустці, в той час коли його затримали, це відбулося в п’ятницю 30 вересня, коли він приїхав у своїх приватних справах до Москви. Йому не надали можливості зателефонувати ані дружині, ані адвокатам", - зазначила вона.

 Джапарова наголосила, що наразі готується звернення до ОБСЄ, до Ради Європи "із закликом до світової і української журналістської спільноти реагувати і давати цій справі максимальний розголос".

«Укрінформ»: Арешт у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка за  «шпигунство» - черговий вирок сучасній Росії. Україні зараз необхідно не лише максимально захистити свого фактично викраденого громадянина, але й роздмухати з цієї справи максимальний резонанс. Чим сильнішим буде тиск на російську владу, тим більше шансів звільнити нашого колегу. 

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-