Заява Укрінформу щодо затримання у Москві Романа Сущенка

Заява Укрінформу щодо затримання у Москві Романа Сущенка

Укрінформ
Українське національне агентство "Укрінформ" поширило заяву щодо неправомірного затримання у Москві власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка.

Укрінформ глибоко обурений затриманням у Москві в п'ятницю, 30 вересня, нашого власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських ЗМІ інформації щодо звинувачень його у «шпигунстві».

Укрінформ вважає затримання Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, спланованою провокацією.

Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали».

Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в РФ, а потім направила Посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

Однак, на даний момент, ніч понеділка, 3 жовтня, Укрінформ і дружина Сущенка не мають ніякої офіційної інформації від російської сторони щодо місця його перебування, його телефон увімкнутий на автовідповідач.

Про звинувачення на адресу Романа «в шпигунстві» Укрінформ та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

На даний момент Укрінформ і дружина нашого журналіста Анжела Сущенко уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка та вранці вимагатиме зустрічі зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО «Лефортово».

Укрінформ заявляє, що всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенко, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян.

Укрінформ звертається із закликом до журналістської спільноти стати на захист нашого колеги, а також за допомогою до міжнародних правозахисних організацій, дипломатичних установ України та іноземних держав - сприяти у звільненні Романа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-