30 вересня: найголовніше за день

30 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Україні розширили торгівельні квоти в ЄС. Суд визнав атестацію в МВС законною. Президент Філіппін хизується вбивствами наркоманів і порівнює себе з Гітлером.

10.00

Жертвам 11 вересня дозволять позиватись до Саудівської Аравії. Наслідки можуть бути катастрофічними

Саудівська Аравія попередила про "руйнівні наслідки" закону, що дозволяє жертвам нападу 11 вересня подавати позов про збиток до королівства. Про це повідомляє DELFI.

За словами неназваного представника відомства, закон "ослаблює імунітет" окремих країн і матиме негативні наслідки для усіх держав світу, включаючи США.

Як відомо, у середу конгрес відхилив вето президента країни Барака Обами на закон, який дозволяє жертвам 11 вересня та їхнім родичам порушувати в американських судах цивільні позови проти уряду Саудівської Аравії. Це означає, що цей законопроект набуває чинності.

«Укрінформ»: Конгрес США запустив бомбу уповільненої дії. Американці тепер можуть завалити позовами Саудівську Аравію (звідти була більшість терористів 11 вересня), натомість мешканці країн Близького Сходу здатні у відповідь заполонити суди США із зустрічними претензіями. Скажімо, вимагати компенсацію за смерть близьких чи руйнування житла. Крім цього, США ризикує втратити головного союзника в мусульманському світі.

11.22

Президент Філіппін порівняв себе з Гітлером. Він щасливий, що вбиває наркоманів

Президент Філіппін Родріго Дутерте порівняв себе із нацистським лідером Адольфом Гітлером та наголосив, що «був би щасливим» убити три мільйони наркозалежних у країні. Виступаючи перед журналістами, філіппінський лідер заявив, що деякі критики зображують його "кузеном Гітлера", інформує Reuters

"На Філіппінах є три мільйони наркоманів. Я був би щасливий убити їх", - наголосив Дутерте, зазначивши, що Гітлер убив мільйони євреїв. "Якщо у Німеччині був Гітлер, у Філіппін є...", - сказав він, роблячи паузу та вказуючи на себе. Як відомо, з 30 червня, коли Дутерте вступив на посаду, понад 3500 людей були вбиті в ході поліцейських операцій і нападів з боку невідомих осіб.

«Укрінформ»: Схоже, світова політика отримала нового неадеквата. Дутерте вже встиг облаяти Обаму, Папу, ООН і ЄС. Тепер він хизується масовими вбивствами людей, називаючи це боротьбою з наркомафією. Як свідчить історія, подібні «фюрери» дуже погано закінчують.   

12.15

«Борг Януковича». Україна готова домовитись з Росією поза судом

Міністр фінансів Олександр Данилюк не відкидає можливості досудового врегулювання спору між Україною та Росією щодо $3 млрд боргу, однак за умови посередництва Німеччини та МВФ. Про це він сказав журналістам після брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зараз знаходимось в суді Лондона і одна з умов в суді, що сторони мають шукати можливість, щоб домовитись поза судом і тому, в принципі, Росія теж має демонструвати, що вони хочуть домовитись поза судом... У рамках роботи з МВФ є зобов'язання української сторони бути готовими до консультацій (поза межами суду - ред.). В принципі, якщо буде визначена дата, то ми будемо приймати участь, але за посередництвом німецької сторони та МВФ", - сказав Данилюк.

«Укрінформ»: Заяви про можливість врегулювання цієї суперечки поза судом означають, що наші західні партнери (в першу чергу МВФ) починають тиснути на Україну. І можна скільки завгодно розповідати про хабар Януковичу чи компенсацію за Крим, Захід наполягає на закритті цього питання вже найближчим часом.

13.15

Послуги швидкої залишаються безкоштовними. Пацієнти платитимуть лише «своїм» лікарям за договором

З початку 2017 року планується розпочати фінансування медичної послуги на первинній ланці та послуг екстреної медичної допомоги. Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала під час зустрічі з журналістами.

Тобто перелік послуг, який буде надаватися на первинній ланці, - гарантований і буде безкоштовним для пацієнтів. Також гарантованою та безкоштовною буде екстрена медична допомога.

За її словами, фінансування буде відбуватися за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" і орієнтовано - на обслуговування кожного конкретного пацієнта за договором, який він укладатиме з сімейним лікарем або терапевтом.

"Пацієнти будуть підписувати договір, контракт зі своїм лікарем. Вони зможуть самі обирати собі лікаря. Лікар тоді отримує фінансування, щоб займатися пацієнтом або родиною, буде інший рівень "пацієнт - родина" і буде фінансування опіки над цією родиною на цілий рік", - зазначила Супрун. 

«Укрінформ»: Чергова спроба реформування української медицини. Цього разу МОЗ пропонує договірну систему з поки що не дуже зрозумілим механізмом фінансування. Там пропонують створити нову державну агенцію, яка буде посередником між бюджетом і лікарями. Як казав один відомий футбольний тренер, будемо розбиратись.

14.15

Атестація у МВС. Суд визнав її законною

Міністерство внутрішніх справ України виграло суд у профспілки атестованих співробітників органів внутрішніх справ, яка оспорювала законність відомчого наказу про атестацію. Про це в п'ятницю на своїй сторінці у Facebook написала керівник Національної поліції України Хатія Деканоідзе. 

"Перемога! Ми кілька місяців билися з профспілкою атестованих співробітників органів внутрішніх справ щодо законності наказу №1465, який регулює процедуру атестації. Профспілка хотіла визнати наказ незаконним і, відповідно, анулювати усі рішення атестаційних комісій. 28.09 окружний адміністративний суд визнав наказ законним", - написала вона.

Водночас керівник Нацполіції анонсувала, що у понеділок будуть оголошені результати атестації по всій Україні. 

«Укрінформ»: Отже, реваншу старої міліцейської системи не сталося. Усі «ображені» тепер змушені або проходити переатестацію, або шукати нову роботу. Найгірше, що поки правоохоронці розбираються між собою, злочинність набирає оберти.

15.30

Україні розширили квоти на експорт в ЄС. Зможемо більше продавати зерна, добрив, взуття, електроніки

Європейська комісія схвалила рішення про розширення доступу на європейський ринок української сільгосппродукції, добрив, взуття та електронного обладнання. Про це на брифінгу в Києві заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Єврокомісія прийняла рішення надати Україні додатковий доступ до ринку на додаток того, що вже наразі пропонується в рамках угоди про зону вільної торгівлі. Це зокрема розширення доступу для ряду позицій у сфері сільського господарства, зокрема йдеться про ячмінь, овес, пшеницю, кукурудзу та вироби з томатів, а також розширено доступ з деяких позицій у сфері промисловості - це добрива, взуття та електронне обладнання", - сказала Мальмстрьом.

Відповідаючи на запитання журналістів, Мальмстрьом уточнила, що квоти розширено зокрема на 650 тисяч тон кукурудзи, 350 тисяч тон ячменю, 100 тисяч тон пшениці, а також на 50 відсотків збільшено обсяги для перероблених томатів.

«Укрінформ»: Наразі дочекаємось, що усі пропозиції Мальмстрьом затвердить Європарламент і тоді матимемо нові квоти на найближчі три роки і додаткові 200 млн доларів прибутку. Сподіваємось, ця пропозиція не лише бажання ЄС підтримати Україну, але й визнання позитивних змін у нашій економіці.

16.00

Заборона Меджлісу. Чубаров готує позов проти Росії до Європейського суду

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про підготовку позову до Європейського суду з прав людини проти РФ через рішення російського суду про заборону Меджлісу. Як передає Укрінформ, про це він повідомив сьогодні під час брифінгу.

Чубаров зазначив, що позов подадуть найближчим часом, щойно адвокати підготують відповідні документи. За його словами, йдеться про грубе порушення одного з основоположних міжнародних актів - Декларації ООН про права корінних народів.

Чубаров нагадав, що ще в квітні було прийнято рішення про координацію діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в умовах надзвичайного режиму. Він зазначив, що до вчорашнього дня всі рішення ухвалювалися після обговорення з членами Меджлісу і він їх оформляв як голова Меджлісу. Тепер, за його словами, зі вступом в силу рішення Верховного суду РФ про заборону діяльності Меджлісу він не зможе у відкритий спосіб залучати до обговорення членів Меджлісу, бо це загрожуватиме їм ув’язненням на термін від 2 до 10 років.

«Укрінформ»: Позов до ЄСПЛ ще один з елементів тиску на окупантів Криму. Хай і заочний. Втім ризики кримських татар, які входять до різних рівнів Меджлісу і проживають у Криму, цілком реальні. А це майже три тисячі людей. Не виключено, що росіяни спробують не лише їх залякати, але й створять якийсь прокремлівський аналог Меджлісу. 

16.40

Резервний фонд Росії вичерпається в 2019 році. Зараз гроші звідти беруть лише на закриття дір в бюджеті

Мінфін Росії визнав, що резервний фонд 2019 року буде практично вичерпано. Він найближчі три роки буде використовуватися для закриття бюджетної дірки. Обсяг Фонду національного добробуту (ФНБ) до кінця 2019 року скоротиться до 7,9 мільярда доларів, повідомляє Прайм з посиланням на заяву голови російського Мінфіну Антона Сілуанова.

"Зараз до витрат ФНБ в нові проекти в умовах, коли ми витрачаємо резерви (на фінансування дефіциту бюджету - ред.), мені здається, треба дуже обережно до цього ставитися", - сказав він. Разом з тим, за словами Сілуанова, російська влади не відмовляється повністю від інвестування у проекти коштів ФНБ - але будуть дуже акуратно ставиться до їх оцінки.

«Укрінформ»: Саме тому санкції проти Росії необхідно протримати до 2019 року. Як би хто не говорив, але саме санкції (окрім цін на нафту) і нищать російську економіку. Вочевидь в Кремлі це розуміють, тому і кидають усі зусилля на зняття санкцій. Серед цих зусиль і Трамп, і штучні суперечності між країнами ЄС, і провал реформ в Україні.

17.10

Катастрофа МН17. Лавров відмовився вибачатися після доповіді комісії

Голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров відмовився вибачатися за катастрофу рейсу MH17 в зв'язку з доповіддю нідерландської комісії про російське походження комплексу "Бук", з якого збили літак. Про це пише ВВС.

"Вибачитися за що?" - запитав міністр, відповівши таким чином на пропозицію вибачитися у зв'язку з оприлюдненою комісією інформацією. Лавров підкреслив, що РФ має намір дочекатися остаточних результатів розслідування, так як воно ще не закінчено. "Є сто імен, що фігурують у розслідуванні, але вони поки що навіть не проходять як підозрювані", - заявив голова МЗС РФ.

«Укрінформ»: А ми сподівались на щось інше? Росія до останнього заперечуватиме свою причетність. Тим більше, що сьогодні у світового товариства немає можливості покарати у суді усіх причетних до цього військового злочину. Єдина реальна можливість покарати Росію – нові жорсткі та масштабні санкції.

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-