Спостерігачів ОБСЄ не допустили до місць розведення сил 16 разів – Хуг

Спостерігачів ОБСЄ не допустили до місць розведення сил 16 разів – Хуг

Укрінформ
За минулий тиждень патрулі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ 16 разів були не допущені до спостереження за трьома діялнками розведення сил і засобів на Донбасі, визначених у  Рамковій угоді.

Про це заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Я супроводжував деякі з патрулів (СММ ОБСЄ - ред.), намагаючись отримати доступ до району  між Золотим і Первомайськом у понеділок, до Станиці Луганської - у вівторок, і до району між Петрівським і Богданівкою - у середу. Але правда в тому, що нам не було надано повного та безперешкодного доступу до цих трьох ділянок... Наприклад, минулого тижня було відмовлено у доступі 16 разів на цих ділянках", - сказав Хуг.

Він зауважив, що сторони  неодноразово зривали спроби СММ ОБСЄ здійснити моніторинг та верифікацію на трьох визначених ділянках розведення сил і засобів.

"Перешкоджання виражається у багатьох формах: наявність мін, фізичні перешкоди та загородження, спроби перешкоджати дистанційному спостереженню і відмови переходу через блокпости. Цей список довгий, і практика перешкоджання триває", - зауважив Хуг.

Водночас, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко також заявила про збільшення кількості випадків недопущення місії ОБСЄ до ділянок у населених пунктах на Донбасі, де, за домовленостями, має відбуватися відведення живої сили та військової техніки.

«Почастішали факти недопущення місії на особливо важливі об'єкти в зоні конфлікту, до неконтрольованих ділянок кордону, навіть до ділянок в районі Станиці Луганської і Золотого, до яких зараз прикута особлива увага і де мають відбутися відведення живої сили і техніки», - сказала Геращенко.

Крім того, вона висловила занепокоєння тим фактом, що СММ ОБСЄ не допускають в Дебальцеве, де зосереджено важливі залізничні колії.

Як повідомляв Укрінформ, на переговорах Тристоронньої контактної групи  в Мінську 21 вересня  було підписано Угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки на Донбасі – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-