Канада може визнати депортацію кримських татар геноцидом

Канада може визнати депортацію кримських татар геноцидом

Укрінформ
До федерального парламенту Канади подано законопроект, що засуджує геноцид кримських татар та запроваджує день пам'яті їх депортації.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідний законопроект зареєстрував депутат від опозиційної Консервативної партії Канади Кері Діоте (Kerry Diotte).

"Мій законопроект засуджує темну сторінку історії та висловлює принципову підтримку свободи, демократії та верховенства права", - прокометував сам Діоте.

Якщо пропонований законопроект буде ухвалено, Канада визнає масову депортацію кримських татар радянським режимом у 1944 році актом геноциду та встановить 18 травня днем пам'яті. "У 1944-ому Радянський режим, очолюваний Йосипом Сталіним, вирвав сотні тисяч безневинних чоловіків, жінок та дітей з їх домівок у Криму та відправив у постійне заслання лише через їх національність. Їх позбавляли свободи пересування, слова та віросповідання аж до припинення існування СРСР. Це є злочином проти людяності", - наголосив депутат.

На його переконання, законопроект нині є особливо важливим, оскільки незаконна анексія Криму Росією знову наразила кримських татар на небезпеку. "Сьогодні вони наново стикаються із нападами на органи самоврядування, місця богослужінь та незалежні медіа. <...> Канада завжди була непохитним та відданим другом України і нам треба продемонструвати своє лідерство знову", - підсумував Діотте.

Нагадаємо: минулого року Верховна Рада офіційно визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду. Таким чином Україна стала першою країною світу, яка ухвалила таке рішення. Український парламент також закликав інші держави визнати цей злочин геноцидом.

На фото: кадр з фільму "Хайтарма"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-