29 вересня: найголовніше за день

29 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Рада звільнила 29 суддів, а Порошенко підписав указ про звільнення Царевич. Затримали виробників смертельної горілки на Харківщині. «ЗАлК» остаточно повернувся під контроль держави.

04.53

У Великобританії арештували місцевого бойовика «Л/ДНР». Його звинувачують у тероризмі

41-річний Бенджамин Стімсон, житель міста Олдем на півночі Англії арештований британською владою після повернення з Східної України, де він воював на стороні бойовиків. Про це інформує поліція Великого Манчестера.

«Чоловік із Олдема обвинувачений у двох терористичних злочинах. Це Бенджамін Стімсон (16/07/75), без певного місця проживання. Йому пред'явлені обвинувачення в скоєнні злочинів відповідно до статті 5 Закону про боротьбу з тероризмом 2006 року. Він поміщений під варту», - сказано в повідомленні поліції.

За твердженням The Guardian, справа була відкрита після інтерв'ю Стімсона, яке він дав ВВС в жовтні 2015 року, коли перебував у Східній Україні. Обвинувачення йому – «приготування до терактів» і «намір на здійснення терактів, а також на пособництво в їх здійсненні». За інформацією видання, це перша в Британії справа про тероризм, порушена за участь у війні в Україні.

«Укрінформ»: Показова новина. Європейці показують своїм лівакам, русофілам та просто вилупкам, що воювати на боці «Л/ДНР», то вам не на сафарі їздити. Це злочин. Після Балтійських країн, Іспанії, Великобританії чекаємо, що своїх «борців з київською хунтою» арештують в Італії, Угорщині, Сербії.  

11.40

Луценко починає ліквідацію НАБУ. На думку нардепа Чумака, ГПУ не потрібна непідконтрольна організація

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак вважає вчорашню заяву Генпрокурора Юрія Луценка про те, що ГПУ сама має вирішувати, які справи передавати в НАБУ, початком ліквідації Антикорупційного бюро як самостійного органу. Про це він написав у Фейсбуці.

"Хоча я про це говорю три останні тижні, вчорашня заява Генпрокурора пройшла якось надзвичайно тихо. А реально це початок ліквідації НАБУ як самостійного та незалежного органу досудового розслідування топ-корупції", - написав Чумак.

Він зауважив, що ця ідея не нова, оскільки "непідконтрольне Генеральному прокурору процесуальне керівництво в НАБУ - це постійний страх щодо "чорного лебедя" у власному політико-бізнесовому оточенні".

«Укрінформ»: З моменту свого створення НАБУ був більмом на оці нашої влади. Тому версії та чутки про його підпорядкування ГПУ циркулюють вже давно. Чи правий пан Чумак невдовзі побачимо. Якщо у НАБУ почнуть відбирати гучні справи та звинувачувати бюро у неефективності та марнотратстві, то значить механізм запущено.

12.50

Масове отруєння алкоголем на Харківщини. Затримані виробники сурогату

На Харківщині затриманий організатор виготовлення сурогату, який спричинив масове отруєння 58 та смерті 25-ти осіб. Про це в соцмережі Facebook повідомив перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан. 

«В операції було задіяно весь особовий склад податкової міліції Харківської області, близько ста чоловік. Разом з спецпідрозділом СБУ «Альфа» та співробітниками обласної прокуратури провели операцію по затриманню організатора виготовлення сурогату, який спричинив масове отруєння та смерті людей. А також були затримані троє його посібників», - написав Білан. 

Смертельну горілку на Харківщині виготовляли у гаражах та звичайній житловій квартирі.

«Укрінформ»: Кажуть, у авторів пекельного пійла вилучили чотири тони технічного спирту. Незважаючи на страшні випуски новин, вони не збирались зупинятися і готувались далі вбивати людей. Тут важливо не лише покарати злочинців, але й розірвати увесь бізнесовий ланцюг – від виробників спирту до продавців «пальонки». 

14.50

Рада звільнила 29 суддів, а Порошенко підписав указ про звільнення Царевич. Підстава – порушення присяги

Верховна Рада сьогодні загалом звільнила 29 суддів. Після заяви спікера Андрія Парубія, що він не закриє сесію, й ВР "сидітиме та голосуватиме", доки не знайдуться необхідні голоси, Рада зібралася з силами та звільнила "останню партію" суддів. Загалом нардепи зняли 29 мантій. Останнім став Сергій Пойда, який позбувся посади судді Дарницького районного суду міста Києва.

Посади забрали у суддів апеляційного суду м.Києва Світлани Коваль та Людмили Бартащук. Крім того, народні депутати звільнили Аллу Демидовську та Андрія Макуху з посад суддів Солом'янського райсуду Києва та Віталія Марцинкевича з посади судді Дніпровського райсуду міста Києва. 

Також народні депутати звільнили трьох суддів, які виносили рішення проти учасників Євромайдану, - Олександра Беця, Ольгу Єфімову та Марію Придюк з посад суддів апеляційного суду міста Києва.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, рішення щодо кожного судді парламентарії приймали окремими постановами більшістю голосів. Голова Верховної Ради Андрій Парубій був змушений декілька разів ставити кожну постанову на голосування, доки не набиралось необхідної кількості голосів.

У всіх ухвалених постановах підставою для звільнення зазначається «порушення присяги судді».

Також сьогодні Президент України Петро Порошенко звільнив суддю Печерського райсуду Оксану Царевич, яка переслідувала учасників Автомайдану. "Вища рада юстиції, розглянувши дисциплінарну справу, зазначає, що дії судді Царевич при розгляді десяти справ щодо водіїв-учасників акцій протестів в період з листопада 2013 року носять упереджений характер", - написав глава держави у Facebook.

«Укрінформ»: Все було б чудово, якби не обставини, за яких голосували нардепи. Розуміючи суспільну важливість сьогоднішніх рішень, Парубій майже насилу примушував депутатів повертатись до зали та віддавати свої голоси. Найбільш обурливим став той факт, що у такий важливий день не прийшли на роботу ті, хто мав найбільше агітувати за це голосування – депутати-антикорупціонери Найєм, Лещенко, Заліщук.

15.50

Україна остаточно повернула контроль над «ЗАлКом». Російські власники програли перегляд справи

Україна повернула у власність контрольний пакет акцій ВАТ "ЗАлК", який належав ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" (Російська Федерація) та кіпрській компанії "VELBAY HOLDINGS LIMITED". Про це інформує прес-служба ГПУ.

Як зазначається, у лютому 2001 року між Фондом держмайна України та ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК", за умовами якого, окрім зобов'язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також передбачалось обов'язкове погашення ним боргів приватизованого підприємства. Борги – це довгострокові зобов'язання товариства перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму більше $75 млн.

"Покупці контрольного пакету акцій ВАТ "ЗАлК» – ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" (Російська Федерація) та компанія "VELBAY HOLDINGS LIMITED" (Кіпр) уникали виконання інвестиційних зобов’язань перед державою щодо погашення заборгованості. Вказані обставини стали підставою для пред’явлення Генеральною прокуратурою України відповідного позову, який задоволено", - йдеться у повідомленні.

Водночас, не полишаючи спроб залишити в своїй власності контрольний пакет акцій ВАТ "ЗАлК", відповідач звернувся до суду про перегляд рішення господарського суду м. Києва за нововиявленими обставинами.

Проте Вищий господарський суд України, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України про безпідставність зазначеної заяви, залишив у силі рішення судів про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" вартістю за договором понад 380 млн грн та повернення їх у власність держави.

«Укрінформ»: Нагадаємо, що «ЗАлК» - єдиний в Україні виробник алюмінію з повним металургійним циклом. Після того як держава повернула його у свою власність, відібравши у російського мільярдера Олега Дерипаски, комбінат вже встиг відновити виробництво. Наступне завдання – повернути ринки збуту. Насамперед, в Європі.   

16.00

Нацрада заборонила ще три російські телеканали. За рекламу і карту з Кримом

У четвер, 29 вересня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заборонила ретрансляцію в Україні трьох російських каналів – "Наш футбол", Comedy TV та "Карусель". Про це інформує регулятор. 

Як вказується, на телеканалі "Наш футбол" зафіксовано розміщення комерційної реклами, що є порушенням вимог Закону України "Про рекламу". Таке саме порушення було зафіксоване і в ефірі дитячого телеканалу "Карусель".

"Крім того, у рубриці "Погода" програми "С добрым утром, малыши!" (виходить щодня о 07:00) зафіксовано розміщення віртуальної карти регіонів Російської Федерації, яка охоплює територію анексованої Автономної Республіки Крим. Це суперечить Закону України "Про інформацію", - наголосили у відомстві.

А причиною для вилучення телеканалу Соmedy TV стало те, що він не мовить ще з 1 вересня 2014 року.

«Укрінформ»: За останні роки кількість супутникових телеканалів РФ в Україні зменшилась з 72 до 14. Втім, це лише один бік боротьби з російською пропагандою. Куди дієвішим є створювати власні супутникові телеканали та покращувати якість контрпропагандистського контенту на вже існуючих. Ще один важливий крок – давати більше ліцензій країнам ЄС. Зокрема, телеканалам Польщі та країн Балтії.

16.50

Меджліс кримських татар заборонили «законно». Так вважає Верховний суд Росії

Верховний суд Росії визнав законною заборону діяльності Меджлісу кримських татар на території країни. Про це повідомив у Твіттері журналіст "Радіо Свободи" Антон Наумлюк, який перебуває на засіданні суду.

"Верховний суд РФ підтвердив заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Апеляція відхилена", - написав він.

Раніше глава Меджлісу, нардеп від фракції "БПП" Рефат Чубаров заявляв, що Меджліс буде остаточно заборонений в Росії після рішення Верховного суду РФ.

«Укрінформ»: Нагадаємо, головна «провина» Меджлісу в тому, що його лідери не визнали анексії Криму і домагаються повернення півострова до складу України. Наступним кроком може стати визнання Меджлісу екстремістською організацією. А це вже кримінальне переслідування не лише лідерів, але й будь-якого представника кримськотатарського народу.

17.30

В обмінниках стало більше фальшивої валюти. Кажуть, якість підробок дуже висока

В обмінниках зафіксували зростання числа фальшивої валюти в готівковому обороті. Про це заявили представники небанківських фінансових установ (НФУ), що займаються обміном валюти, йдеться у повідомленні Національного банку України у Facebook.

Як повідомляється, у НБУ пройшла зустріч представників регулятора та НФУ щодо обговорення результатів перевірок небанківських фінустанов. "Представники НФУ повідомили про значне зростання кількості фальшивої валюти (зокрема, доларів і євро) у готівковому обороті. За їх словами, якість підробок настільки висока, що виявити їх можна лише за допомогою спеціального обладнання в пунктах обміну", - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Криза, безлад, паніка – усе це чудовий антураж для фальшивомонетників. До того ж кожен українець самовпевнено вважає, що його не надурять. А насправді більшість не помітить різниці між справжнім доларом і підробленим. Тож будьте уважні. Не соромтесь перевіряти валюту в банках та касах. 

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-