Порошенко про висновки щодо МН17: Сьогодні у цій справі поставлена крапка

Порошенко про висновки щодо МН17: Сьогодні у цій справі поставлена крапка

Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що оголошені нині результати попереднього розслідування Міжнародної слідчої групи надали беззаперечні докази причетності до терористичного акту Росії та її бойовиків.

Про це він заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони, інформує прес-служба Глави держави.

«Сьогодні у цій справі Міжнародною слідчою групою поставлена крапка - вони підтверджують, що падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом «Бук». Доведено, що «Бук»-вбивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Після злочину, коли терористи намагалися сховати свої сліди, цей «Бук» був терміново вивезений за українсько-російський кордон», - зауважив Президент.

У цьому зв'язку Порошенко наголосив, що «є всі тверді докази того, хто скоїв цей страшний злочин і хто несе повну відповідальність за цю терористичну атаку», й висловив сподівання, що будуть названі і прізвища тих, хто скоїв цей злочин і тих, хто віддавав наказ.

Крім того він нагадав, що за ініціативою України, у тісній координації з міжнародними партнерами, був внесений проект рішення Ради безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності вбивць пасажирів рейсу МН-17 і організаторів терористичної атаки. Глава держави підкреслив, що це питання було поставлено на голосування і підтримано всіма членами ООН, проте заблоковано Росією.

При цьому Президент додав, що Росії не вдалося заручитися підтримкою жодної країни для того, щоб приховати цей злочин.

«Росія дуже сподівалася, що вона не буде наодинці, що хтось ще її підтримає для того, щоб підтримати цей злочин. Не вдалося і довелося засвітитися - тоді Росія скористалася правом вето щодо створення міжнародного трибуналу. Юридичною мовою це означає явку з повинною», - сказав Порошенко.

Водночас Президент доручив МЗС, СБУ, Міноборони, Мін'юсту продовжувати координацію дій для того, щоб міжнародна слідча група якнайшвидше представила світу остаточні результати розслідування з прізвищами. За його словами, далі будуть скоординовані дії щодо застосування національних судів. Крім того, не потрібно припиняти дії щодо притягнення до відповідальності винних у міжнародному суді.

Як повідомляв Укрінформ, 17 липня 2014 року в небі над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс Амстердам-Куала-Лумпур. У результаті цієї трагедії загинуло 298 людей - всі пасажири та екіпаж. За кількістю жертв ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії України.

На борту лайнера знаходилося 192 громадян Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійця (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один з них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), четверо німців, четверо бельгійців, троє філіппінців, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими.

Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Boeing рейсу МН-17. Голландський Радбез встановив, що літак був збитий боєголовкою 9N314M, випущеною з системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ сказав, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками.

У свою чергу міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». Крім того, Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, в якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17. Цей звіт з іменами і фотографіями військових група передала в нідерландську прокуратуру.

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв авіакатастрофи.

Міжнародна слідча група, яка презентувала в середу, 28 вересня 2016 року, попередню доповідь щодо розслідування катастрофи MH17, аргументовано, спираючись на велику кількість свідчень, які доповнюють одне одне , заявила, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", який влучив у лайнер, був доставлений з Росії, а після катастрофи лайнера ЗРК був повернутий в РФ. Слідство продовжено до 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-