Партії продовжують приховувати своїх спонсорів та перекручують звітність – РПР

Партії продовжують приховувати своїх спонсорів та перекручують звітність – РПР

Укрінформ
Процедура фінансового звітування політичними партіями у вересні виконується не повною мірою, а окремими політичними силами навіть саботується.

Про це зазначається в заяві експертів Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ.

«Станом на вересень 2016 року звітування політичними партіями виконується не повною мірою, а деякими парламентськими силами відкрито саботується. Така ситуація викликає серйозне занепокоєння членів Антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ, адже ці процеси сприяють політичній корупції та можуть мати негативний вплив на отримання Україною безвізового режиму з ЄС», - ідеться в повідомленні.

Експерти нагадали, що минулого тижня Національне агентство з питань запобігання корупції виділило партіям, які представлені у парламенті, 71 млн гривень, але паралельно з цим НАЗК оприлюднило заяву про неналежно оформлені звіти двох парламентських сил: ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок».

«Це, відповідно, унеможливлює їх фінансування з державного бюджету», - підкреслили в РПР.

Разом з тим, фахівці зауважили, що до цього часу від жодної партії, яка у 2016 році отримала право на щорічне державне фінансування статутної діяльності, у НАЗК не надходила офіційна заява про відмову від фінансування, «а отже ВО «Батьківщина» та «Опозиційний блок» продовжують претендувати на мільйони з державного бюджету, незважаючи на порушення у фінансових звітах».

Експерти також вказують, що проаналізовані центром «Ейдос» (організація - член громадської коаліції РПР) фінансові звіти партій за І та ІІ квартали 2016 року демонструють низку негативних тенденцій.

«Зокрема: партії, здебільшого, не показують своїх реальних спонсорів, доходи та видатки; не мають фактичної широкої фінансової підтримки населення, вказують неповні та недостовірні дані, допускають випадкові чи умисні неточності у звітності», - розповіли у РПР.

Крім того, занепокоєння у фахівців викликають зареєстровані у Верховній Раді законопроекти народних депутатів Сергія Капліна (№5084) та Олександра Вілкула (№5087), спрямовані на відтермінування дії закону про запобігання і протидію політичній корупції, закриття інформації про спонсорів партій, а також скасування державного фінансування політичних сил.

У цьому зв'язку Антикорупційна група РПР вимагає від партій, які отримують бюджетне фінансування використовувати ці кошти ефективно, прозоро та з уникненням корупційних ризиків, та надати фінансові звіти про використання бюджетних коштів громадськості для здійснення аудиту доброчесності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-