Будь-які трансформації Бібліотеки української літератури неприпустимі - МЗС

Будь-які трансформації Бібліотеки української літератури неприпустимі - МЗС

Укрінформ
МЗС України висловило протест у зв'язку з рішенням уряду Москви про передачу фондів Бібліотеки української літератури з метою створення «центру слов'янських культур».

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, яке має у своєму розпорядженні Укрінформ.

«Вважаємо неприпустимими будь-які трансформації цього закладу», - йдеться у документі. 

Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема намір використати її унікальні фонди для створення «центру слов'янських культур», МЗС розцінює як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб.

"Наголошуємо на унікальності книжкового зібрання Бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активною участю українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії", - зазначають у зовнішньополітичному відомстві. 

У цьому зв'язку МЗС України висловило протест російській стороні, привернувши увагу до необхідності виконання нею зобов'язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших у Росії нацменшин. 

МЗС України закликало російську сторону зберегти Бібліотеку як культурний осередок багатомільйонної української громади. 

"Створивши належні умови для вільної реалізації прав всіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українства за кордоном. Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини. Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів", - зазначається у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-