Посол України вказала уряду Британії на провокаторські дії Грема Філліпса

Посол України вказала уряду Британії на провокаторські дії Грема Філліпса

Укрінформ
Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко надіслала відкритий лист уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, в якому звертає увагу на ситуацію з провокаційною поведінкою британського журналіста Грема Філліпса, який в даний час проживає на окупованій Росією території України.

Текст листа розміщений на сайті посольства України у Британії.

«Він продовжує там поводити себе огидним чином і публічно ображає громадян України і військовослужбовців, які захищають Україну», - пише посол.

За словами Галібаренко, самопроголошений журналіст намагався зірвати звільнення від російського полону громадян України, вдавався до хамських утисків і образ полонених.

Крім того, Філліпс порушив закони України щодо процедури в'їзду на територію окупованого Криму.

«Якщо він знаходиться в територіальній юрисдикції України, він негайно понесе всі наслідки своїх дій, як це було в 2014 році. Ми не вагаючись використаємо всі доступні інструменти міжнародного співробітництва, щоб притягнути його до відповідальності за свої слова та дії», - попередила посол.

«Україна поважає ризиковану роботу незалежних військових журналістів в Україні, які розповідають правду, але ми не толеруватимемо псевдожурналіста, який підриває нашу національну безпеку, відкрито заявляє про ідеї дискримінації і ненависті, висловлює підтримку терористичних методів і робить провокації з єдиною метою поширення насильства», - йдеться в листі.

Надзвичайний та Повноважний Посол України звертається до британської сторони вжити всіх можливих заходів аби припинити пропагандистську діяльність Грема Філліпса та унеможливити  його перебування в Україні. «Діяльність пана Філліпса завдає шкоди репутації та високим стандартам британської журналістики», - підсумувала посол.

22 вересня цей відкритий лист було направлено компетентним британським органам для їх подальшої реакції.

Як повідомляв Укрінформ, Грем Філліпс  - британець, журналістські матеріали якого набули розголосу під час Євромайдану й конфлікту на сході України. Він працював на території України для російських телеканалів "Russia Today" і "Звезда". Зокрема, він відомий пропагандистськими сюжетами з підтримкою бойовиків на Донбасі. У 2014 році українська влада його затримала, але на полягання британського посольства відпустила через журналистський мандат.

Остання "журналістська витівка" Філліпса вийшла за всі межі моралі - він дозволив собі знущатися над над важкохворою людиною в момент звільнення з полону бойовиків.

Зокрема, на відео, яке з'явилося у мережі, Грем Філліпс зухвало називає звільненого з полону Жемчугова "зомбі", розпитує, хто його "зомбував" і сперечається з українцем про свої "правдиві репортажі". На питання пропагандиста "кому ти тепер потрібен без рук", Жемчугов безапеляційно заявив: "Я потрібен Україні, я патріот, Україна своїх не кидає".

Як відомо, 17 вересня з полону бойовиків були звільнені двоє громадян України - Юрій Супрун та Володимир Жемчугов, який не має кінцівок і зору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-