Україна просить ОБСЄ постійно моніторити ситуацію на окупованих територіях

Україна просить ОБСЄ постійно моніторити ситуацію на окупованих територіях

Укрінформ
Під час Щорічної наради з огляду виконання зобов'язань держав-учасниць ОБСЄ у людському вимірі, що відкрилася у Варшаві, делегація України звертатиме увагу на загрози безпеці та правам людини на просторі ОБСЄ, що стали наслідком агресії Росії проти України. 

Про це йдеться у коментарі речниці МЗС України Мар'яни Беци. 

Як зазначається, під час офіційного відкриття заходу 19 вересня делегація України заявила рішучий протест щодо проведення Росією 18 вересня 2016 року виборів до Державної думи на окупованій території Автономної Республіки Крим, а також закликала держави-учасниці ОБСЄ до солідарності. Україна вважає такі вибори нелегітимними та нікчемними, які порушують українське законодавство та міжнародне право.

"Особливий наголос було зроблено на необхідності здійснення з боку інститутів ОБСЄ, ООН та інших міжнародних організацій постійного моніторингу ситуації із забезпеченням прав громадян України на окупованих територіях Криму та Донбасу", - підкреслила Беца.

Делегація України також висловила протест у зв’язку з незаконними діями Росії стосовно українських політичних в'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських громадян, які незаконно утримуються в РФ, та закликала держави-учасниці використати всі наявні міжнародні правозахисні інструменти з метою їх негайного звільнення. 

"Делегація України закликала інститути ОБСЄ та держави-учасниці Організації не поступатися Гельсінкськими принципами та не нехтувати цінностями ОБСЄ на догоду Росії, яка їх грубо порушила вперше після Другої світової війни, незаконно окупувавши АР Крим - частину території України та розв`язавши конфлікт і підтримуючи незаконні збройні формування на Донбасі", - зазначила речниця МЗС.

Щорічна нарада з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць ОБСЄ у людському вимірі (Варшава, 19-30 вересня 2016 року), яку проводить Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, є ключовим заходом з питань прав людини, верховенства права та демократизації в рамках ОБСЄ.

У заході беруть участь урядові делегації з 57 держав-учасниць ОБСЄ, а також представники міжнародних та неурядових організацій, що опікуються правозахисною проблематикою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-