19 вересня: найголовніше за день

19 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
В Росії «донастальгувались» до МГБ. В НАБУ перевірили гроші за які Сергій Лещенко купив елітну нерухомість. Призові паралімпійцям заплатять вчасно.

05.26

Назад в СРСР. В Росії повертають КДБ

В ході реформи силових і правоохоронних відомств у Росії ще до президентських виборів 2018 року створять міністерство державної безпеки. Повідомляючи про це газета "Коммерсант" зазначає, що створити нове відомство планується на основі ФСБ, включивши до нього Службу зовнішньої розвідки (СЗР) і більшість підрозділів Федеральної служби охорони (ФСО).

Йдеться про фактичне повернення ФСБ функцій Комітету держбезпеки СРСР (КДБ), пише видання. Серед іншого МДБ буде опікуватися забезпеченням внутрішньої безпеки у всіх правоохоронних і силових структурах.

За словами інформованого джерела видання в ФСБ, вже зараз перед оперативниками поставлено завдання контролювати хід розслідування гучних справ з моменту порушення кримінальних справ до передачі в суд, а не тільки здійснювати їх супровід.

«Укрінформ»: Тут, навіть, справа не в суто технічній реорганізації спецслужби. Можливо, для російських реалій і менталітету це цілком логічно. Тут повернення до одного з головних фетишів Радянського Союзу – абревіатури «КДБ». Таке собі ностальжі з присмаком страху.

11.26

Медальний рекорд Паралімпіади. Призові виплатять вчасно

Міністерство молоді та спорту оперативно виплатить заслужені призові паралімпійцям. До 22 вересня кожний спортсмен отримає на свою картку державні преміальні. Про це заявив очільник міністерства Ігор Жданов в ефірі на Першому Національному, повідомляє прес-служба Мінмолодьспорту.

"Міністерством молоді та спорту вже підписані накази щодо виплат винагород спортсменам з дзюдо, фехтування на візках, пауерліфтингу, академічного веслування, стрільби кульової, параканое. У понеділок будуть підписані накази щодо виплати винагород спортсменам за підсумками участі в XV літніх Паралімпійських іграх з футболу, легкої атлетики, плавання, настільного тенісу та велосипедного спорту і так далі", - сказав Жданов.

Також прийнято рішення, що всім переможцям та призерам Паралімпіади будуть виплачені максимальні призові: І місце – до 40 тис. доларів США; ІІ місце – до 26 тис. доларів США; ІІІ місце – до 18 тис. доларів США.

«Укрінформ»: Загальна сума призових паралімпійцям – 86 млн гривень. Багато хто вважає її знущанням на тлі проблем людей з обмеженими можливостями в Україні. Мовляв, більшості на лікування не вистачає, а тут ці мільйони. Щоправда, критики забувають про величезний позитивний приклад, який несуть наші чемпіони.

12.22

Жовтневий саміт ЄС. Говоритимуть про санкції проти Росії

Деякі проросійські політичні сили у Європейському Союзі лобіюють зміну політичної позиції Співтовариства, яка чітко прив’язує режим санкцій проти Росії до повного виконання Мінських домовленостей. Про це власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі розповіли у європейських дипломатичних колах.

"20-21 жовтня відбудеться засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів країн ЄС. У порядку денному саміту - перегляд політики відносно Росії, а також продовження санкцій відносно Москви, нинішній етап яких спливає 31 січня 2017 року. Так ось, дехто в ЄС хоче відокремити їхнє тривання і продовження від результатів повного виконання Мінських домовленостей", - розповів співробітник агентства.

Він зазначив, що російське лобі в ЄС просуває у європейських столицях позицію про те, що Мінські домовленості все одно не будуть виконані, а відтак Євросоюзу не слід потерпати від збитків у результаті запровадження обмежувальних заходів.

«Укрінформ»: Найогидніше, що в перших рядах відмінити санкції наші сусіди. Влада Угорщини і Словаччини або не хоче розуміти причин війни на Сході України, або ж примітивно виконує замовлення Росії. Обнадіює одне: раніше країни-лідери ЄС в цьому питанні регулярно демонстрували гідність і принципи.  

13.15

Вибори в Росії: у Петербурзі голосувати прийшов 1.3 виборця з 10, а в Москві - 2

За даними системи "Вибори", після опрацювання 90% проколів партія Путіна - Медведєва "Єдина Росія" набрала більше 54%, друге та третє місто поділили КПРФ Геннадія Зюганова та ЛДПР Володимира Жириновського – у них по 13%, передає ТСН.

"Більшість буде поводитися абсолютно лояльно і по-конформістськи щодо тих політичних деректив, які надходять від виконавчої влади. Нічого не зміниться. Усе буде продовжуватися в тому ж ключі - рішення будуть ухвалюватися практично одноголосно. У мене виникає відчуття дежавю з роками моєї молодості на виборах до Верховної Ради СРСР", - повідомив керівник Центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів не визнавати результати виборів до Державної думи Федеральних зборів РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова.

«Укрінформ»: В Петербурзі голосувати прийшло 13% виборців, а в Москві – 19%.   Політологи кажуть, на Думу взагалі не варто звертати увагу, усе вирішує одна людина в Кремлі. Що стосується кримської частини виборів, то Захід їх не визнає чим ставить під сумнів легітимність усієї нової Думи – на весь час її існування.

13.21

Квартира Лещенка. В НАБУ кажуть, все чесно

Національне антикорупційне бюро України у ході  інформаційно-аналітичної перевірки не виявило фактів незаконності джерел придбання народним депутатом Сергієм Лещенком квартири. Про це заявив на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами директора НАБУ, 7 млн 550 тис грн  Лещенко узяв з чотирьох джерел: позика у розміні 3 млн 770 тис отримана від керівника "Української правди" Олени Притули , 1 млн 998 тис грн - кошти з депозиту, оформленого на ім’я матері Лещенка, 130 тис грн - кошти цивільної дружини, а також 1 млн 780 тис грн - його власні заощадження.

НАБУ витребувало документи Притули та з’ясувало, що її доходи дозволяли надати таку позику Лещенку, це ж стосується коштів цивільної дружини нардепа Анастасії Топольсокої. "Також було досліджено рух коштів по депозитних рахунках, зареєстрованих на Лещенко Тетяну Яківну, які дійсно були протягом останнього часу зняті. Підтверджуючи документи цього також були надані", - сказав Ситник.

 «Укрінформ»: Кажуть, що розібрались з квартирою, грошима та жінками Лещенка. Відомий антикорупціонер формально захистив власне імя, хоча та квартира і позики ще довго, якщо не завжди, робитимуть його вразливим перед критиками і ворогами. 

13.50

Проект «Стіна». Яценюк все ще сподівається його завершити

Проект з побудови державного кордону між Україною та Росією під назвою "Стіна" через брак коштів реалізується дуже повільно. Про це сказав лідер партії "Народний фронт" екс-прем'єр міністр Арсеній Яценюк на прес-брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом останніх 1,5 року є суттєве недофінансування цього проекту. Цей проект відповідає найкращим показникам аналогічних проектів, які зараз будуються на Заході... Тобто це "Європейський вал", в якого мета - будівництво держкордону. Ми не відступимо від того, щоб між країнами був держкордон, він буде побудований. Поки що через відсутність коштів, за даними ДПСУ, цей проект реалізовано лише на 12%", - сказав Яценюк.

«Укрінформ»: Колишній прем’єр досі демонструє нібито серйозно ставлення до цього проекту. Усі вже махнули на нього рукою. Хоча ні, не всі. Дехто в соцмережах радить добудувати «Стіну» з львівського сміття. Навіть дивно, що Яценюк з Садовим ще не домовились про це.

14.20

Приватизація в 2016 році має поповнити бюджет на 17 млрд. Поки що надійшло 60 млн.

Надходження до державного бюджету України від приватизації за підсумками січня-серпня 2016 року становили 60,3 млн грн, що в 2 рази менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Про це йдеться у звіті Фонду державного майна України (ФДМУ).

Також повідомляється, що центральний і регіональні управління Фонду держмайна за звітний період продали 82 об'єкти державної власності (в тому числі в серпні – 10) та 186 об'єктів комунальної власності (у серпні – 13). У серпні ФДМУ через фондові біржі виставив 2 пакети акцій підприємств загальною номінальною вартістю 16,48 млн грн. Минулого місяця фонд на майданчиках організаторів торгів не продав жодного пакета акцій.

Як повідомляв УНІАН, згідно з Бюджетним кодексом, від приватизації у 2016 році ФДМУ планує направити до бюджету 17,1 млрд грн.

«Укрінформ»: Якось виправити ситуацію має приватизація Одеського припортового заводу. Повторний конкурс призначено на жовтень-листопад. Від продажу держпакету акцій ОПЗ очікують 13 млрд гривень. Але от біда, інвесторів наразі немає.

15.22

Ремонт українських доріг. Облавтодори саботують ProZorro

Облавтодори не поспішають освоювати кошти, виділені в 2016 році на ремонт доріг, саботуючи у такий спосіб перехід на закупівлі в системі ProZorro. Про це заявив заступник міністра інфраструктури Євген Кравцов в інтерв'ю ЛІГА.net

"Має місце саботаж з переходом структур Укравтодору на закупівлі в системі ProZorro. Ця проблема була і залишається у кількох регіонах, хоч і змушуємо переходити. І це тільки верхівка всіх проблем, які є в регіонах із проведенням закупівель. Ми бачимо проблеми з проведенням конкурсів, тендерів на закупівлю матеріалів. У закупівлях робіт на виконання проектів теж ситуація дуже складна", - зазначив Кравцов.

За його словами, загалом цього року на дороги виділено близько 19 млрд грн.  З них реальні кошти на проведення робіт - близько 5-6 млрд грн. Велика частина коштів спрямована на роботи в західних регіонах країни, а також на основні транспортні коридори: Київ - Харків, Київ - Одеса.

«Укрінформ»: Наші дороги руйнуються швидше ніж на них виділяють кошти. Можливо, уже час створювати приватні компанії, які не займатимуться «розпилом», або шукати додаткову мотивацію для державних підприємств.

17.00

Захід має дати Україні зброю. На думку євро депутата тільки так можна вирішити конфлікт на Донбасі

Єдиний спосіб завершення конфлікту в Україні – це постачання військового озброєння. Про це заявив під час поїздки на Донбас депутат Європейського парламенту від Чеської республіки Яромир Штетіна, передають "Новости Донбасса".

На його думку, Мінські домовленості від самого початку неефективні. Також він додав, що проти Росії необхідно посилювати санкції. Яромир Штетіна обіймає посаду заступника голови комітету з питань безпеки і оборони. Він, а також ще двоє євродепутатів - Ребекка Хармс і Міхаель Боні - сьогодні відвідали КПВВ "Мар'їнка", де поспілкувалися з людьми, які намагаються перетнути лінію розмежування.

«Укрінформ»: Штетіна лише повторив те, про що говорили американські «яструби» Джон Маккейн і Леон Панетта та канадський міністр оборони Джейсон Кенні. Без західної оборонної зброї Україна не зможе зупинити російські війська в разі повномасштабної агресії. Шкода, але адекватне розуміння ситуації на Донбасі не йде далі слів. 

Святослав Василик, Київ 

Перше фото: ‏@HromadskeUA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-