Позиція США щодо

Позиція США щодо "Мінська" виключає можливість шантажу з боку РФ – посол Чалий

Укрінформ
Сполучені Штати займають чітку позицію щодо послідовності виконання Мінських домовленостей: спочатку безпека, потім політичні питання. Це виключає спроби Росії маніпулювати й чинити шантаж у цьому питанні.

Про це зауважив у коментарі Укрінформу Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

"Позиція Сполучених Штатів абсолютно адекватна сьогоднішній ситуації. У багатьох заявах тут наголошується, що має бути спочатку безпека на сході України, а потім вже політичні рішення. Без припинення вогню, без забезпечення безпеки неможливо говорити про будь-які подальші процеси. Саме така послідовність і ніяких трюків, жодного шантажу з боку Російської Федерації", - зауважив дипломат.

Він підкреслив, що Америка утримує в цьому питанні "трансатлантичну єдність" з країнами Євросоюзу. "В будь-якому разі, які б рішення не приймались в різних країнах ЄС, вони будуть координуватися з позицією Сполучених Штатів. Тому вона для нас є критично важливою", - зазначив Чалий.

Як наголосив посол, Україна на сьогодні вже зробила достатньо кроків у виконанні "Мінська", щоб вимагати від Москви припинити агресію. "Коли нам, в першу чергу, політики з Європи, кажуть, що Україна має робити подальші кроки, щоб таким чином зробити більший компроміс і не спровокувати Росію, ми зробили достатньо для того, щоб вимагати сьогодні відповідних дій від РФ, щоб були виконані Мінські домовленості, щоб зрештою встановити мир", - заявив дипломат.

Крім того, він підкреслив, що в Вашингтоні існує консолідована позиція також і по Криму. У цьому зв'язку він нагадав про останню заяву Держдепартаменту США щодо виборів до Держдуми РФ на території окупованого РФ півострова. "Ця заява прозвучала вчасно й дуже конкретно. Вони наголосили, що не визнають результатів цих виборів. Це, до речі, може мати далекосяжні наслідки потім, у майбутньому", - сказав Чалий.

Водночас, посол нагадав, що в Конгресі США наразі опрацьовується важливий законопроект H.R. 5094, який має назву "Stand for Ukraine Act" (Акт на підтримку України – ред.). Дипломат висловив переконання, що "зараз, після підтримки кількох десятків конгресменів цей законопроект має великі шанси на проходження в Конгресі".

Вперше в цьому документі на законодавчому рівні виноситься заборона будь-якого визнання окупації Криму, й відповідно це може бути підставою для санкцій, пояснив Чалий. Проект закону також встановлює заборону будь-яких публікацій, "які зображують або вказують Крим в якості частини території Російської Федерації". Крім того, в документі передбачаються додаткові можливості допомоги Україні.

"Ми бачимо, що надходять чіткі сигнали з боку Сполучених Штатів, що треба зупиняти агресію, виводити війська, закривати кордони, інакше – санкції, інакше – ізоляція, інакше – невизнання легітимності багатьох дій з боку Росії", - підсумував Валерій Чалий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-