РФ відмовляється говорити про Крим у суді ООН – Зеркаль

РФ відмовляється говорити про Крим у суді ООН – Зеркаль

Укрінформ
Офіційний Київ неодноразово пропонував Москві у Міжнародному суді ООН розглянути питання легітимності "приєднання" Криму до Росії, однак постійно отримував відмову.

Про це розповіла в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заступник голови міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Україна вже неодноразово пропонувала російській стороні в рамках Міжнародного суду ООН розглянути питання легітимності "приєднання" Криму до Російської Федерації. Чомусь вона відмовлялася", - сказала Зеркаль.

Вона також зазначила, що арбітраж – це не територіальний спір. Україна хоче, щоб арбітраж підтвердив українські права прибережної держави, щоб він зобов'язав РФ припинити міжнародно-протиправні дії в морських акваторіях, що порушують права України, і дати Україні належні гарантії того, що це більше не повториться, а також те, щоб Росія компенсувала нашій країні всі збитки, пов'язані з незаконною діяльністю.

Натомість Росія в процесі консультацій, за словами Зеркаль, намагається "розмити процес і відвести його з міжнародно-правової площини".

"Маніпулювання та ігнорування правових позицій - це звичайна тактика Російської Федерації. Стратегія Росії полягає в її намірі довести, що без вирішення питання про приналежність Криму неможливо вирішувати питання про порушення прав у Чорному морі", - сказала заступник керівника МЗС.

Вона також зауважила, що Україна зарезервувала за собою право розширювати претензії до РФ у будь-який момент.

"У будь-який момент ми можемо попросити арбітраж застосувати тимчасові заходи або винести тимчасові рішення. Вони, наприклад, можуть бути пов'язані з вимогою звільнити Одеське і Безіменне газові родовища від російської присутності і передати їх Україні як державі, якій належать ці родовища і бурові установки, які працюють там", - розповіла Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права. Раніше українська влада вже подали чотири позови до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації за анексію Криму і агресію на Донбасі.

У Росії заявили, що готові судитися з Україною для захисту своїх претензій на Крим у разі відповідних позовів з боку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-