Тягнибок заявив, що виграв справу про наклеп у Suddeutsche Zeitung

Тягнибок заявив, що виграв справу про наклеп у Suddeutsche Zeitung

Укрінформ
Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок виграв суд проти редактора газети Suddeutsche Zeitung (Німеччина) щодо наклепу.

Про це Тягнибок повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

"Редактор Suddeutsche Zeitung визнав свою провину за наклепницьку статтю і сплатив штраф у розмірі 3 тисячі євро. Сподіваюсь, що зазначений суд стане серйозним сигналом для українських політиків, що вести війну між собою всередині держави не можна, тому що удар буде по всій Україні. Сильні держави відрізняються тим, що для них найважливіші не особисті інтереси, а захист національних інтересів країни і громадян", - сказав Тягнибок.

Він повідомив, що популярна німецька газета Suddeutsche Zeitung у травні 2014 року надрукувала наклепницьку статтю, в якій йшлося, що лідер "Свободи" пропагує фашистські гасла. "Ми подали позов на газету, однак навіть не сподівались особливо на позитивний результат", - сказав Тягнибок. 

За його словами, на початку цього року прийшла позитивна інформація - в першій інстанції суду в Мюнхені отримано першу перемогу: суд встановив, що обвинувачений Фредерік Йоганесс, редактор газети, винен у наклепі. Йому призначили штраф у розмірі 1 тис. євро. Після цього редактор подав апеляцію, і вже в квітні, за результатами розгляду справи, суд Мюнхена остаточно визнав статтю наклепницькою та присудив стягнення у вигляді грошового штрафу у розмірі 3 тисячі євро.

"Редактор визнав свою провину в тому, що він вчинив наклеп, неправильно цитуючи мої деякі виступи та фрази. Він погодився з пропозицією суду", - зазначив Тягнибок.

Штраф було перераховано у фонд допомоги українцям, які постраждали від війни на Сході. "Це було рішення судді, яке ми підтримали. Лише після виплати штрафу ми отримали право оприлюднити інформацію про судовий процес і його результати", - пояснив Тягнибок.

Він зауважив, що захист честі і гідності є одним із найважливішим завдань кожної країни у світі. Основою гібридної війни, яка триває в Україні, є компанія з дезінформації, і вона ведеться на замовлення Кремля. Проти України працює активно кремлівська агентура у західних країнах. "На превеликий жаль, українська держава не реагує на дуже гучні скандали, які відбуваються", - зауважив лідер "Свободи".

Як приклад він навів пропагандистський фільм Поля Морейри "Україна - маски революції", в якому спотворювались факти Революції гідності, назвавши реакцію Української держави на нього "дуже млявою".

Він також згадав і історію з вкраденими голландськими картинами, коли була поширена неправдива інформація, інспірована російськими пропагандистами, зокрема, щодо причетності до цього "Свободи". У цьому контексті Тягнибок повідомив, що був певний період, коли "Свобода" була вимушена відкрити своє представництво у Брюсселі. "Ми відкрили свій офіс, щоб можна було серед політиків різних країн, депутатів Європарламенту поширювати правдиву інформацію про ВО "Свобода", - сказав він.

У свою чергу адвокат Тягнибока Ульріх Буш зауважив, що "Тягнибок - борець, і він довів що ця стаття є сфабрикованою і змусив винних відповісти за брехню та образу". На його переконання, "Свобода" була обрана як "жертовне ягня, щоб показати, що в Україні фашистські і ксенофобні настрої". Кремль зробив все можливе, щоб представити лідера "Свободи" фашистом, однак Тягнибок  довів, що подолати російську пропаганду можливо, підкреслив німецький адвокат. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-