Єгор Божок, виконувач обов'язків глави Місії України при НАТО
Наступна зупинка для України – клуб найбільш сумісних партнерів Альянсу
16.09.2016 13:52

- Магістральним курсом внутрішньої і зовнішньої політики України сьогодні є європейська і євроатлантична інтеграція. Цей курс розглядається керівництвом держави у синергії, адже це є взаємопов'язані процеси. Неможлива євроатлантична інтеграція без європейської, і навпаки. Чому? Євроінтеграція - це весь комплекс питань, пов'язаних із соціально-економічною і політичною сферами, а євроатлантична - це ті ж питання - плюс - оборонний і безпековий сектор. Таким чином повноцінна інтеграція у європейський простір можлива лише при досягненні європейських і євроатлантичних стандартів. І це є сьогодні одним із пріоритетів України.

Але зараз, нарешті, ми почали підходити до цього питання виважено та прагматично, концентруючись не на політичних гаслах, а на досягненні реальних результатів. Тому, були відкладені розмови про «подачу заявки на членство в НАТО» або «необхідність термінового прийняття нас в Альянс» - це все на сьогодні завчасно і безпідставно. Також не мають доданої вартості спекуляції на тему Плану дій щодо членства в НАТО. Адже ми маємо усі необхідні інструменти для належної підготовки до членства в НАТО, для реформування України у відповідності з необхідними стандартами. Нам потрібно зосередитися саме на цій роботі. І у цьому ми маємо абсолютно безпрецедентну і дуже суттєву підтримку з боку НАТО. Сьогодні ми маємо Річну національну програму, яка є практичною частиною Плану дій щодо членства в НАТО, потужний інститут радників НАТО в Україні. На Варшавському саміті НАТО в липні цього року ми отримали комплексний пакет допомоги - унікальний в історії НАТО інструмент надання консультативної, практичної, матеріально-технічної та фінансової підтримки країні-партнеру для імплементації завдань у сфері євроатлантичної інтеграції. Цей пакет охоплює 40 напрямів допомоги, переважно зорієнтованих на сектор безпеки і оборони, включаючи 8 цільових трастових фондів  НАТО для України.

Наше «домашнє завдання» - досягнення сектором безпеки і оборони стандартів країни-члена НАТО до 2020 року

Варшавський саміт став історичним не лише для НАТО, але й для України і наших відносин з Альянсом. Ви знаєте, що Україна була єдиною країною-партнером НАТО, яка в рамках саміту мала окреме засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні. Фактично, за результатами цього засідання ми завершили формування усього політичного і практичного інструментарію, який дозволяє нам абсолютно ефективно реалізовувати курс євроатлантичної інтеграції. В середньостроковій перспективі наше «домашнє завдання» полягає у досягненні сектором безпеки і оборони стандартів країни-члена НАТО до 2020 року. Й Альянс нам вже допомагає і ще більше допомагатиме у цьому.

Отже, на сьогодні ми маємо повноцінну базу для абсолютно успішного просування у напрямку нашої стратегічної мети - досягнення усіх критеріїв для членства в НАТО. Потрібно тепер системно і важко над цим працювати.

- Ми маємо насичений графік. На порядку денному у нас - активний діалог на високому політичному рівні. Плануємо до кінця вересня засідання Комісії Україна-НАТО. Українську сторону представлятиме заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко. Засідання буде присвячено безпековій ситуації у та навколо України, розвитку Нормандського формату, Мінського процесу. Ми постійно обмінюємося цією інформацією з НАТО на щоденній основі у форматі політичних, військових, розвідувальних контактів. Друге питання запланованого засідання буде стосуватися реалізації рішень Варшавського саміту.

Також до кінця вересня плануємо засідання спільної робочої групи високого рівня Україна-НАТО з питань воєнної реформи. Йтиметься про два елементи комплексних зусиль з реформування сектору безпеки і оборони - продовження реформи оборонного відомства України, а також реформування Служби безпеки України. Ми включаємо реформу СБУ у трек нашої взаємодії з НАТО. На черзі - реформування за натівськими стандартами Національної гвардії, Державної прикордонної служби. Підготовча робота в цьому напрямі активно йде.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-