Шимків розповів, як е-петиції дали українцям економічний ефект

Шимків розповів, як е-петиції дали українцям економічний ефект

Укрінформ
Завдяки реєстрації на сайті електронних петицій Президенту тема зниження акцизів на ввезення вживаних автомобілів стала предметом широкої дискусії у суспільстві, а її позитивне вирішення принесло українцям економічний ефект.

Про це заявив заступник глави АПУ Дмитро Шимків під час відкритої дискусії в Укрінформі на тему: "Демократія одним кліком: рік електронних петицій в Україні", повідомляє кореспондент агентства.

"Ми маємо практичний результат з економічними наслідками електронних петицій для громадян України. Була не одна, а декілька петицій з однієї теми - про стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів. Прийнято відповідний закон, який дозволяє знизити ставки акцизного податку на транспортні засоби, що були у використанні. Взагалі дискусія навколо цього з'явилася й активно поширилася завдяки безпосередньо сайту петицій. Далі з'явилися законодавчі ініціативи тощо", - сказав Шимків.

Серед найбільш резонансних електронних звернень до Президента, які мали позитивний результат, він назвав також петицію щодо нагороження лідера гурту "Скрябін" Андрія Кузьменка орденом "За заслуги" та про надання громадянства іноземцям, які проходять військову службу у Збройних силах України. 

"Була така резонансна тема щодо надання українського громадянства іноземцям, які захищають Україну у зоні бойових дій. Отже, є указ Президента про внесення змін в Указ від 27 березня 2001 року щодо спрощення порядку отримання громадянства України іноземцями або особами без громадянства, які проходять військову службу в Збройних силах нашої держави", - зазначив Шимків. 

За його словами, інструмент петицій стимулює дискусію, а іноді виносить питання, які не перебувають у полі зору політиків, одразу на високий рівень.

"Завдяки медіа це починає обговорюватися і питання стає актуальним для політичного суспільства", - пояснив він.

Як повідомляв Укрінформ, за час роботи сервісу електронних петицій на сайті Президента України (від 28 серпня 2015 р.) у системі зареєструвалося понад 700 тис. користувачів. За цей період станом на 5 вересня 2016 року зареєстровано 25 тис. 953 електронні петиції. Сайт відвідали 6,3 мільйона користувачів.

Вже є 40 петицій, які набрали 25 тисяч голосів. 38 петицій отримали відповідь Президента, а дві петиції наразі у розробці. Триває збір підписів на 1693 петиції, і не набрали необхідну кількість голосів 21 тис. 195 петицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-