“Смоленська” підкомісія спростувала російську версію трагедії

“Смоленська” підкомісія спростувала російську версію трагедії

Оновлено
Укрінформ
Підкомісія з розслідування Смоленської катастрофи у Варшаві не підтверджує російську версію, що один з голосів, зареєстрованих у “чорній скриньці” літака президента Лєха Качинського належить екс-командувачу Повітряних сил (ПС) країни Анджею Бласіку.

Про це під час прес-конференції в четвер у Варшаві заявив член “Смоленської” підкомісії Казімєж Новачик, інформує кореспондент Укрінформу.

“Його голос не було ідентифіковано, по-перше, жодною з трьох осіб, які його дуже добре знали, а по-друге, жодною з проведених до цього часу спеціалізованих лабораторних експертиз, які визначають голоси тих, хто говорить, а це Центральна криміналістична лабораторія, Інститут Зена, професора Гражина Деменко”, - заявив Новачик.

Він додав, що ані попередня польська комісія з розслідування причин катастрофи, ані група експертів прокуратури не представили жодних результатів досліджень, на основі яких можна було встановити голос генерала Бласіка.

Зазначимо, що  Міжнародний авіаційний комітет у Москві в 2011 році встановив, що в останній фазі польоту Ту-154М у кабіні пілотів був командувач ПС Польщі Бласік, який психологічно тиснув і, фактично, змушував своїх підлеглих військових пілотів до посадки повітряного судна у Смоленську за будь-яких обставин. При цьому у Москві наголошували, що аналізи підтвердили наявність алкоголю в організмі польського генерала. Ці твердження викликали протести у Польщі, особливо в оточенні, наближеному до лідера правлячої політичної сили Ярослава Качинського. Брат загиблого екс-президента Польщі, а також нинішній міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич неодноразово заявляли, що це наклеп, спроба перекласти провину за катастрофу на польську сторону і паплюження пам’яті польських офіцерів і конкретно генерала Бласіка. Нинішня польська влада також звинувачує попередню на чолі з екс-прем’єром Дональдом Туском, що вона не стала на захист польських офіцерів і честі командувача ПС Польщі.

Як повідомляє сайт "Радіо Польща", експертам також вдалося з'ясувати, що записи чорних скриньок були сфальсифіковані. З польських реєстраторів був видалений короткий відрізок, на місце якого був вставлений відрізок з російського реєстратора.

У вилученому відрізку містилася інформація про неполадки двигуна, генераторів і радіовисотоміру, які відбулися, коли президентський літак пролітав на висоті 15 метрів.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-