Рада хоче удосконалити закон про петиції

Рада хоче удосконалити закон про петиції

Укрінформ
В комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин сформовано робочу групу, яка найближчим часом візьметься за удосконалення ухваленого 2 липня 2015 року закону про звернення громадян, який став поштовхом запровадження в Україні електронної демократії та практики е-петицій.

Про це повідомив заступник керівника Апарату Верховної Ради Микола Шевчук під час відкритої дискусії в Укрінформі на тему: "Демократія одним кліком: рік електронних петицій в Україні".

«Звичайно, електронні петиції є дієвим інструментом, але немає нічого ідеального. Наскільки мені відомо, зараз сформована робоча група у комітеті Немирі (голова комітету ВР з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин — ред.), яка буде працювати над удосконаленням цього закону (про звернення громадян - ред.) найближчим часом», - сказав Шевчук.

Він закликав усіх небайдужих долучитися до цього процесу.

Представник парламенту зазначив, що часто на сайті громадяни залишають петиції, які не входять у компетенцію ВР. Загалом же, тут можна побачити записи, що стосуються позашкільної освіти, зняття депутатської недоторканності. «Великий відсоток петицій, які не відносяться до компетенції ВР, наприклад заасфальтувати дорогу чи ще якісь подібні господарські речі, які стосуються громад на місцях», - додав він.

Крім того, є видалені або відхилені петиції про зняття з розгляду ВР проекту Трудового кодексу України, запровадження довічного ув’язнення із конфіскацією за корупцію у вищих ешелонах влади, позбавлення громадянства та висилку з країни за сепаратизм. Є вимога проведення незалежного медичного огляду за кордоном важкохворої сироти, легалізації оренди житлового майна та інші.

Шевчук наголосив, що зафіксовано випадки, коли один і той же громадянин залишив на сайті петицій Верховної Ради 13 -15 петицій. Є настільки активні користувачі сервісу, які встигають залишити понад 140 своїх підписів під різними петиціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-