У Нацполіції пояснили, чому закривають більшість

У Нацполіції пояснили, чому закривають більшість "виборчих" справ

Укрінформ
Більшість кримінальних проваджень за фактами порушення виборчого законодавства закривається у зв'язку з відсутністю даних щодо місця, часу вчинення протиправного діяння, причетності до нього конкретної особи, можливих очевидців. 

Про це в середу в коментарі Укрінформу розповіли в Головному слідчому управлінні Нацполіції України.

“Більшість кримінальних проваджень за заявами учасників виборчого процесу про порушення виборчого законодавства дійсно закриваються. Як показує практика, у переважній більшості закритих проваджень заяви, подані до поліції, не містили жодних даних та доказів стосовно місця, часу вчинення протиправного діяння, причетності до нього конкретної особи, можливих очевидців (тобто зазначаються не конкретизовані відомості про подію)”, - пояснили в управлінні.

У ГСУ НП України зазначили, що рішення про закриття кримінальних проваджень слідчими приймаються “лише після проведення детального розслідування”, в ході якого при наявності неконкретної інформації неможливо встановити порушників та здобути будь-які докази.

У Нацполіції переконані, що такі провадження мали б розпочинатися лише після проведення перевірки. Однак підкреслюють, що через те, що у 2012 році було внесено кардинальні зміни до Кримінального процесуального кодексу, слідчий безальтернативно зобов’язаний вносити не пізніше доби відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявами осіб, що містять хоча б найменші (формальні) ознаки правопорушення.

“Жодної можливості провести первинну перевірку законом не передбачено”, - додають в ГСУ НП України.

Водночас у Головному слідчому управлінні Нацполіції відзначили позитивну динаміку збільшення кількості “виборчих” справ, які були направлені до суду.

Зокрема, за результатами позачергових виборів Президента України (травень 2014 року) до суду направлено 3 кримінальних провадження, позачергових виборів народних депутатів України (жовтень 2014 року) – вже 18, а щодо місцевих виборів (у жовтні 2015 року) – 66 кримінальних проваджень.

“Маємо вже направлені до суду обвинувальні акти і за результатами проміжних виборів народних депутатів, проведених у липні цього року”, - наголосили в Нацполіції.

Загалом за результатами проведених місцевих виборів у жовтні 2015 року слідчі розпочали понад 400 кримінальних проваджень за заявами та повідомленнями про вчинення злочинів, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства. З них щодо 272 кримінальних проваджень прийнято рішення про їх закриття. Крім цього, 82 особам у 66 кримінальних правопорушеннях повідомлено про підозри та матеріали направлено до суду.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 13 вересня, аналітик Громадської мережі «Опора» Олександр Клюжев заявив, що більшість кримінальних проваджень, відкритих за фактом порушення виборчих прав громадян на місцевих виборах 2015 року, закриті на етапі досудового розслідування.

У свою чергу координатор виборчих та парламентських програм «Опори» Ольга Айвазовська заявила про плани спільно з ГПУ та МВС розпочати процес перегляду закритих справ щодо порушень на місцевих виборах 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-