14 вересня: найголовніше за день

14 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Антикорупційне бюро завело справу на Авакова, конфлікт навколо забудови на «Героїв Дніпра» тимчасово влагоджено, європейський футбол очолив юрист зі Словенії

00.49

Енергоефективність в Україні. В Європі відзначили наш прогрес

Про це сказала заступник голови директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення Катерина Матернова в інтерв'ю виданню «Новий час».

«Це приголомшлива статистика: за два роки Україна піднялася в рейтингу енергоефективності з останньої позиції в Європі на цілком середньоєвропейський рівень. Це не так легко, особливо, враховуючи з яких позицій ви піднімалися», - сказала Матернова.

На її думку, українцям необхідно пояснити, чому такі важливі інвестиції в енергоефективність, домогтися розуміння того, що разові інвестиції в цьому напрямку будуть приносити вигоду рік за роком.

«Укрінформ»: Саме це досягнення потрібно поширювати серед загалу і пояснювати людям, як і за рахунок чого Україна піднялась в цьому рейтингу. Але ми лише на початку шляху до світових стандартів енергоефективності. Аби пришвидшити рух наша влада зобов’язана стимулювати тих, хто проводитиме енергомодернізацію і вчитиме людей економити.

06.26

Справи Каськіва і Колобова. Луценко пропонує їм угоду зі слідством

У ГПУ хочуть запропонувати екс-голові Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владиславу Каськіву угоду зі слідством. Про це розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко під час передачі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" в ефірі "24-го каналу".

"Каськів нам потрібен і як символ правосуддя, і як цінне джерело. Я теж запропоную йому угоду зі слідством", - сказав Луценко. При цьому Генпрокурор зазначив, що Каськів дійсно володіє важливою інформацією. Подібну угоду Луценко запропонував і колишньому міністру фінансів Юрію Колобову.

«Укрінформ»: Йти на угоду зі звинувачуваними - нормальна практика для судочинства. Якщо Юрій Луценко говорить про це публічно, значить у нього є план і тактика укладання угоди з Каськівим та Колобовим. Головне аби це не виявились лише гучні слова для преси.

06.57

Хакери атакували антидопінгове агентство. Світ дізнався про те, що вживають сестри Вільямс

Всесвітнє антидопінгове агентство заявило (WADA), що одне з хакерських угруповань із Росії влаштувало кібернапад на одну з головних баз даних агентства. До бази, що містить приватні медичні дані про спортсменів усього світу, дісталися хакери з групи, що називає себе Fancy Bear, і частина викраденої інформації вже розміщена в інтернеті, пише "Радіо Свобода".

Як заявив генеральний директор агентства Олів’є Нігглі, WADA глибоко шкодує через те, що сталося, і усвідомлює загрозу для спортсменів, що виникає від оприлюднення їхньої конфіденційної інформації. За повідомленнями, ця російська хакерська група причетна до інших гучних кібернападів, зокрема, на поштові сервери Демократичної партії США.

«Укрінформ»: Російські хакери виклали на увесь світ інформацію про вживання заборонених препаратів зірками тенісу сестрами Вільямс та багаторазовою олімпійської чемпіонкою з гімнастики Сімоною Байлз. Щоправда, WADA про це знала і дозволяла американкам пити заборонені ліки через їх медичні діагнози. Тож нового гучного допінг-скандалу не буде. Хіба що зірковий імідж американок трохи постраждає.  

09.24

США готова йти з інвестиціями в Україну. Чекають на сигнал від МВФ

Американський бізнес готовий вводити додаткові інвестиції в Україну після того, як МВФ виділить черговий транш у рамках програми фінансової допомоги EFF. Це зазначив посол України в США Валерій Чалий, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"На зустрічах тут представники бізнесу завжди мені кажуть: якщо ми побачимо, що виділені кошти – кредит МВФ – ми підемо сміливіше в Україну з інвестиціями", - зазначив дипломат. 

За його словами, позитивне рішення Виконавчої ради Фонду 14 вересня по Україні стане додатковим сигналом для нас, який "відкриває можливості іноземних інвестицій". Крім того, нагадав Чалий, після прийняття рішення МВФ про виділення траншу, Україна додатково може розраховувати на 1 млрд кредитних гарантій з боку США.

«Укрінформ»: Будуть гроші МВФ - будуть інвестиції західного, зокрема, американського капіталу. Це той шанс, який неможливо розміняти на дрібниці. Тому українське суспільство і медіа повинні влаштувати уряду справжній «терор звітності». Жоден цент з грошей, які будуть повертати наші за вами діти, не повинен вислизнути з нашої уваги.   

11.30

Скандальне будівництво на Оболоні. Сторони конфлікту домовились про експертизу

Представникам столичної влади, ініціативній групі мешканців Оболонського району та замовнику будівництва вдалося досягнути порозуміння щодо ситуації з будівництвом торговельно-розважального комплексу на перетині Оболонського проспекту і вул. Героїв Дніпра. Сьогодні підписано відповідний протокол спільної наради. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

"Протоколом, зокрема, передбачається зобов’язати замовника будівництва ТОВ «Єлікон Лтд» звернутись до ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» для проведення відповідної експертизи щодо шкідливих наслідків виконання бурових і будівельних робіт у колі станції метро «Героїв Дніпра». Термін виконання – 15 вересня. До цієї ж дати замовник також має вивісити інформаційний стенд для мешканців району та пасажирів метрополітену з зазначенням конкретних видів робіт з укріплення станції метро «Героїв Дніпра» та термінів їх закінчення", - йдеться у повідомленні.

Крім того, до 20 вересня ТОВ «Єлікон Лтд» має надати копії всіх дозвільних документів на будівництво голові райдержадміністрації та голові ініціативної групи.

«Укрінформ»: Це можна було вважати прикладом цивілізованого вирішення конфліктної ситуації із забудовою: зібрались, обговорили, прийняли рішення, визначили строки виконання. Жодних шансів для замовних «активістів» та тітушок. Але чому ці очевидні кроки не було зроблено одразу?

11.56

Samsung «знешкоджує» нову модель смартфону. Під час зарядки вона загрожує вибухом

Компанія Samsung оголосила про випуск оновлення програмного забезпечення, яке запобігає перегріву Galaxy Note 7, що загрожує вибухом. Про це повідомляє ВВС.

"Оновлення покликане убезпечити користувачів, які поки не можуть чи не хочуть повертати свої пристрої, - воно дозволить акумулятору Galaxy Note 7 заряджатися лише до 60%, таким чином запобігаючи перегріву", - йдеться в повідомленні.

Оновлення вийде 20 вересня у Південній Кореї. Коли воно стане доступно власникам таких смартфонів Samsung по всьому світу, невідомо.

«Укрінформ»: Розрекламований новий гаджет популярної в Україні торгової марки Samsung, виявився реальною бомбою уповільненої дії. Телефони просто займалися під час зарядки. Електронний гігант зреагував миттєво і тепер чекаємо, що корейці не забудуть і про українських власників Galaxy Note 7. Між іншим, ціна телефону 25 тисяч гривень.

12.35

Поляки почали гірше ставитись до біженців. Проти вже більше половини опитаних

Більше половини поляків (58%) не хочуть бачити у Польщі біженців з країн, охоплених збройними конфліктами. Про це йдеться в опитувані Центру досліджень громадської думки (CBOS), проведеному наприкінці серпня, інформує dziennik.pl.

Згідно з дослідженням, 58% респондентів не хоче приймати біженців з країн, в яких тривають збройні конфлікти. Це на 5% більше ніж у липні. Натомість, розміщення у Польщі біженців підтримує 34% поляків, з яких лише 4% погодились на їхнє постійне проживання в Польщі.

Найбільшими противниками в РП прийому біженців є молодь, особи з базовою освітою, люди, які мають низькооплачувану роботу або проживають в сільській місцевості, а також прихильники правих політичних партій.

Натомість, більше прихильників розміщення у Польщі біженців є серед людей з вищою освітою, тих, хто проживає у великих містах, з високим рівнем доходу й які є прихильниками партій лівого спрямування.

«Укрінформ»: Тенденція стосується в основному ставлення до біженців з Близького Сходу та Африки, але в той же час вона зачіпає й українців. На тлі негативу до арабських біженців вже 40% поляків проти надання притулку українцям. А більшість з них і досі сприймає українців виключно як трудових мігрантів. І це наші сусіди і головні партнери в ЄС.  

13.20

Новий президент УЄФА. Європейський футбол очолив словенець Чеферін

Керівника Футбольного союзу Словенії Александера Чеферіна обрано новим главою УЄФА. Про це повідомляє Інтерфакс.

"У середу на позачерговому конгресі УЄФА в Афінах за 48-річного екс-юриста проголосували 42 з 55 представників національних асоціацій, що входять до організації. Для перемоги була потрібна проста більшість голосів. Його єдиним суперником був 68-річний голландець Міхаель ван Прааг, який отримав 12 голосів", - йдеться у публікації.

Чеферін займе цю посаду на 2,5 року як раз на завершення строку колишнього президента Мішеля Платіні, який пішов з посаду через звинувачення у корупції. Словенський функціонер раніше займався юриспруденцією, у нього є власна фірма. З 2011 року очолює Футбольний союз Словенії.

«Укрінформ»: Тут важливо зрозуміти хто стоїть за спиною маловідомого у футбольному світі функціонера з «маленької футбольної держави». Або це великі клуби, які прагнуть лобіювати свої інтереси, або ж це Росія, у якої плани великого реваншу в спорті після усіх допінг-скандалів. Не виключено, що Чеферін просто тимчасова фігура і справжній лідер європейського футболу зявиться пізніше.

14.31

Квоти на український експорт до ЄС. Гройсман домовлятиметься про їх збільшення

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман має намір з єврокомісаром з питань політики сусідства Йоганнесом Ханом обговорити питання збільшення квот на безмитні поставки української продукції до ЄС в рамках Угоди про зону вільної торгівлі. Про це він заявив під час засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я в Брюсселі з єврокомісаром Ханом це питання піднімав (про збільшення квот на безмитну експорт продукції з України до ЄС – ред.). Завтра будемо зустрічатись і також будемо обговорювати це питання зі збільшення квот на українську продукцію там, де це можливо", - сказав Гройсман.

«Укрінформ»: А ось це, насправді, дуже важливо. Україна перебудовує свій продуктовий експорт на ЄС і нинішні квоти (інколи дуже занижені) просто вбивають нашу торгівлю. Скажімо, у червні ми використали вже 85% річних квот. При цьому, квоти на мед, соки, цукор, овес, ячмінь, борошно і кукурудзу вичерпались ледь не за місяць.

15.20

ГПУ закриває справу проти Авакова. Зачекаємо, що доведуть в НАБУ

Факти щодо голови МВС Арсена Авакова з заяви голови "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна не знайшли підтвердження, справу буде закрито. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Оскільки факти, які були в цій заяві, не знайшли свого підтвердження, оскільки це буде виглядати як наклеп чи політична гра... Вона (справа, - ред.) буде закрита", - заявила Сарган. За її словами, серед справ, які розслідує ГПУ Аваков ні в одному не є обвинуваченим.

"Я знаю, що такі справи є в НАБУ, але деталі потрібно дізнатися у них", - додала прес-секретар.

«Укрінформ»: Навколо Авакова вже давно циркулюють чутки і підозри. Якщо у генпрокуратурі нічого на голову МВС не знайшли, то зачекаємо, що скажуть слідчі Антикорупційного бюро. Як показує український досвід, швидше за все нічого не доведуть і в НАБУ, зате не дозволять міністру втратити політичний тонус.  

16.15

Санкції в дії. Мінфін Росії скорочує бюджети державним ЗМІ

Міністерство фінансів Росії знову запропонувало скоротити бюджет державних ЗМІ, насамперед інформагентств ТАСС і «Россия сегодня», а також ТБ. Про це пишуть «Ведомости» з посиланням на методичні вказівки Мінфіну з визначення бюджетних асигнувань на 2017-2019 рр.

У документі сказано, що необхідно скоротити субсидії двом найбільшим державним інформаційним агентствам - ТАСС і «Россия сегодня». Конкретні цифри скорочень Мінфін не наводить, вимагаючи зменшити виділення коштів «в обсязі необгрунтованих і дублюючих витрат агентств». Субсидії для телеканалів Мінфін пропонує визначати «тільки в тому обсязі, який не перевищить витрати на соціально значущий продукт». Це стосується ВДТРК, RT і Громадського телебачення Росії.

«Укрінформ»: «Денег нет, но вы держитесь». Невдовзі безсмертна фраза російського прем’єра стосуватиметься і перших гравців путінської пропаганди. А це, погодьтесь, серйозний знак. Якщо не вистачає грошей вже на «Путінпроп», то санкції бють у вірному напрямку.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-