У місії України при НАТО розповіли про «посилені можливості»

У місії України при НАТО розповіли про «посилені можливості»

Укрінформ
Україна має вийти на рівень посилених можливостей, які висуваються для найбільш сумісних партнерів НАТО.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі сказав виконувач обов’язків глави Місії України при НАТО Єгор Божок.

«Є такий формат, як посилені можливості для найбільш взаємно сумісних партнерів. Він охоплює такі країни, як Швеція, Фінляндія, Грузія. Україна також заявила про намір долучитися до цього формату. На саміті у Варшаві (8-9 липня – ред.) було прийнято рішення, що союзники розглянуть це питання. Отже, таке зобов’язання від Альянсу вже є. Наша мета на найближчу перспективу – приєднатися до цієї програми», - сказав дипломат.

За його словами, якщо ми говоримо про критерії членства України в НАТО, то перший крок – це досягнення стандартів.

«Поки що це питання не вирішене. Тому обговорення інших проблем – політико-безпекових умов, підтримки союзників – сьогодні просто недоцільно і не має сенсу. Але паралельно і поступово нам необхідно зміцнювати довіру і поглиблювати відносити відносини у безпековій сфері з Альянсом. І хоча би вийти на той рівень, який мають Швеця та Фінляндія», - зазначив Божок.

За його словами, коли журналісти задають неформально у штаб-квартирі запитання, що треба зробити, щоб, наприклад, Швеція стала членом НАТО, то дипломати дадуть відповідь: отримати заявку і під’єднати до комп’ютерних мереж.

«Тут йдеться про повний рівень сумісності і довіри з НАТО, хоча ця країна не є членом Альянсу. Ось, про це ми також думаємо у нашій повсякденній взаємодії з партнерами. У її рамках є кілька рівнів взаємодії. Наприклад, у випадку Швеції – це максимальний рівень. Грузія – початковий. Але ми хоча би маємо вскочити на цей потяг», - сказав в.о. глави Місії України при НАТО.

Повний текст інтерв’ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-