Тріо балалаєчників з оркестру міноборони РФ

Тріо балалаєчників з оркестру міноборони РФ

Аналітика
Укрінформ
«Інтер» та йому подібні навмисно розколюють проукраїнські сили. Вони - частина військової стратегії РФ

Це не бізнес. Або не тільки бізнес. І це не міжвидова боротьба. Це історія про те, як російський резидент, який отримує задоволення від роботи у ворожій країні, допомагає у створенні на нашій території нової віртуальної реальності, а точніше - цілої популяції аватарів, які грають за партитурою виставу боротьби з «антинародною владою».

Картинка із задимленими вікнами Інтера не могла не накластися на передуючу їй в часі історію з листуванням Марії Столярової, яка спалилася на матірщині на адресу рідних Небесної Сотні та була видворена з України. І вже немає в країні нікого, хто б не бачив у цьому ланку одного ланцюга. Тільки ось що там, у кінці цього ланцюга? І чия рука тримає його біля основи?

Ми любили поговорити про те, що Інтер - це шпигунське гніздо агентів Кремля в нашому інформаційному внутрішньому морі. Але це сприймалося швидше як метафора. Реальність, як завжди, виявилася гіршою, ніж уявлялося. На «першій кнопці» вітчизняного телебачення, а за нею і в політичному просторі, розігрувалося справжнє циркове шоу, яке багато, як першокласники у першому ряду, радісно сприймали як дійсність.

Як людина марнославна, Маша не могла похвалитися в листах знайомим своєю творчістю - якісно склеєними та химерно розфарбованими маріонетками. І навіть з вихвалянням назвала імена своїх аватарів. Не всіх, на жаль, лише трьох. Напевно, найуспішніших.

Минув час, але всі троє як ходили, так і ходять до ВР, і на ток-шоу, дають інтерв'ю та коментарі. І Тарас Чорновіл, ще один завсідник інтерівських посиденьок, у перші після викриття години навіть висловив думку, що всі листи Столярової - вигадка ФСБ, покликана дискредитувати «політиків-патріотів». Може, злякався, що назвуть і його? Або в його словах є частка істини?

Ми спробували пильніше простежити за діями депутатів, згаданих у листах Столярової як «вдалі проекти» і звірити їх із завданнями кремлівських темників.

ФРІКИ, ВОНИ Ж - РОСІЙСЬКІ БАЛАЛАЙКИ

Те, що Марія (в дужках Кремль) створювала передвиборчі стратегії та концепції для Опоблоку, це зрозуміло. Але, як зізнається вона сама, ще й організовувала передвиборчі кампанії Борислава Берези, Дмитра Добродомова, Сергія Капліна.

Сьогодні можна сказати, що три згадані нардепи - це і проблема якості партійних списків (можна брати в депутати кого завгодно), і питання необережності та відповідальності як виборців на мажоритарці, так і партійних лідерів (і Правий Сектор, і Свобода дивувалися, як російськомовна людина з дивною сережкою в лівому вусі могла опинитися на хлібній посаді в Правому Секторі, адже навіть дещиця націоналіста в ній практично відсутня), і це питання медіа-всеїдності політиків, які готові говорити з будь-якого майданчика, аби їх тільки почули (абсолютно не думаючи, що за підтримку треба буде платити). Або думаючи та знаючи?

Почнемо з улюбленця Столярової.

Борислав Береза. Частий гість Інтера, очолював робочу групу з розслідування «корупції Яценюка», яка припинила своє існування. В ефірі телеканалу продукував жарти про Яценюка, порівнюючи його з холодильником, і говорив, що Стіна Яценюка не зупинить навіть дикого кролика, придумував анекдоти на адресу прем'єра.

Нічого кримінального, здавалося б, політики критикують політиків. Але цей фарш для Берези готували на російській кухні. І вже дозвольте нам як експертам у питаннях інформаційної війни заявити: в його риториці абсолютно відсутня межа, яка відрізняє майданну лайку від реальної критики.

Але партнер Борислава Берези по каналу і «списку Столярової» Сергій Каплін пішов ще далі.

КАПЛІН З СОКИРОЮ: РОСІЙСЬКИЙ ЕПОС

Наприклад, в його «протестному таборі простих людей» біля Кабміну кілька місяців висіла розтяжка: «Яценюка на гілляку». Вона була розташована так, що її бачили іноземці, які проїжджали по Грушевського. І можна не любити екс-прем'єра і навіть підозрювати його в корупції, але закликати до того, щоб повісити на гілці чинного главу виконавчої влади - а саме до цього закликав «гуморист» Каплін - це вже щось неприпустиме. І згадаємо (при всій політичній різнокаліберності особистостей і, можливо, недоречності порівняння) - хіба не так закликали американські нацисти в 1940 році повісити на гілці президента Рузвельта?

Подібні заклики воюючою країні, навіть у ролі жарту, образливі.

Були й предметні заяви. Спочатку Каплін оголосив, що Яценюк обікрав країну на 7,6 млрд. Потім ставки виросли, і він сказав, що Яценюк вкрав 30 мільярдів.

Але повернемося до ефіру "Інтера". Зовсім недавно там Сергій Каплін заявив, що час проводити деолігархізацію, а точніше націоналізацію підприємств.

Ця заява прозвучала вже після депортації Марії, а до цього в унісон з російським політконсультантом вони протягували до місцевих органів влади партію простих людей. Ми переглянули ютуб-канал Сергія Капліна, або, як його називає Марія Столярова, - «Містера справедливість». І думаємо, що вона дарма називає його напівфабрикатом, він виглядає цілком старанним, адекватним до ролі, яку йому виписали. Не знаємо, чи було це його власною імпровізацією - ломитися з сокирою до кабінета полтавського мера, або сценарій писали в Кремлі, запозичивши сюжет з російської класичної літератури, - виглядало це дуже революційно. Прості люди - вони такі.

Але ось пункт плану по кооперації з профспілками Каплін, здається, виконує прямо по нотах навіть після від'їзду Марії.

Фігура відвертого фріка в українському політикумі - вдала знахідка. Він, з одного боку, експлуатуючи розчарованість людей, «рубає і вішає», а з іншого - демонструє світові образ божевільного політикана, якого «до парламенту привів Майдан».

Третій зі списку Столярової - Дмитро Добродомов, лідер партії «Народний контроль». Для нього було обрано амплуа антикорупціонера. А ще, якщо вірити Столяровій, «волонтера, журналіста, військового активіста», для якого російська пропагандистка, верстаючи різні ролики, створювала «віртуальний пульт управління країною».

Марія не була оригінальна, проект роликів партійного проекту «Народний контроль» вона тупо запозичила на російському телебаченні. Виявили це тільки зараз, прочісуючи Інтернет, оскільки російське телебачення в Україні не транслюється. Дмитро Добродомов так само брав участь у шельмуванні Яценюка (знову ж таки, все б нічого: погано, що це робилося на замовлення чи то російського, чи то проросійського керівництва каналу).

За прикладом свого товариша по списку, Добродомов прикрашає другу колону профспілкових товаришів, які з настанням опалювального сезону готують тарифний рімейк хресного ходу «руского міра». Тільки, якщо Каплін використовує з цією метою Федерацію профоспілок, то Добродомов - Вільну конфедерацію профспілок.

Окремі видання пишуть про елітну нерухомість антикорупціонера у Львові і вказують на невідповідність доходів і витрат нардепа. Ну, що ж, якщо сама Марія хвалилася в листах високими заробітками, то її можливі протеже теж мабуть не бідували.

Правда, оприлюднене листування резидентки викликало не настільки бурхливий резонанс, як квартира Лещенка (з цього приводу один телеканал, начебто, навіть провів телемарафон). Справа у тому, що все виглядає так, немов трійця воює не з усією владою, а лише з однією політичною силою. І її конкуренти очікувально мовчать. Активність виявив лише один Народний фронт: його представники вимагали від депутатів, згаданих у листуванні Столярової, здати мандати. Ті чинять опір: Добродомов, наприклад, виявив готовність пройти перевірку на поліграфі (не уточнив, правда, хто конкретно буде оцінювати ступінь його правдивості).

Втім, як ми вже відзначали, трьома бойовими одиницями теракотова армія Шувалова (якого Зорян Шкіряк обіцяв ось-ось видворити з України) не обмежується.

Ось і минулої п'ятниці в ефірі "Чорного дзеркала" на Інтері бачимо розсип політиків: нардепи - Сергій Міщенко, Борислав Розенблат (БПП), Андрій Артеменко (Радикальна партія), герой листування Столярової Каплін ("вони підпалюють чесні канали"), колишній соратник Юрія Луценка - Кирило Куликов, піддані Януковича - Лавринович, Павленко, Скорик, колишній соратник Балоги Вадим Карасьов, "експерти" - Решмеділова (якийсь центр "Росія-Україна"), Тарас Костанчук (ветеран АТО, організація "Справедливість"), Тарас Загородній (експерт, близький до Гужви), Олег Волошин (завсідник 112-го каналу та РІА Новости)...

І ніби не було ніяких листів Столярової! І жодного тривожного дзвіночка: мовляв, серйозним людям у цьому цирку нічого робити... Ні, все та ж нещадна майданна лайка на адресу влади. З акцентом на одну з фракцій коаліції, яка, а саме Народний фронт і конкретно міністр внутрішніх справ Аваков - причина всіх бід в країні. І як би тонкий натяк на те, що все це на користь конкурентам з БПП й особисто президенту. Такий от красивий развод лохів.

Якщо піднятися хоч на метр над сутичкою, то зрозуміло, що Кремль руками Інтера намагається посіяти ворожнечу між тими, хто робив Майдан, що удар націлений на тих, хто тоді, навесні 2014-го віддав наказ на опір агресору. Там, у Кремлі, вважають, що варто замінити Парубія, Турчинова, Авакова, їхнє місце займуть Бойко, Вілкул, Рабинович.

Про те, як російський агент дискредитував Авакова і Турчинова, докладно розповів канал Еспресо. Там, наприклад, розповідається, як Столярова пропонувала свої заголовки: «Слуги пекла - політика скорочення населення до 30 мільйонів», «Турчинов і Сюмар - коханці пиляють Україну» (замітки з такими заголовками з'явилися на всіх сайтах терористичних ДНР/ЛНР), «Микола Княжицький зґвалтував дівчинку в Камбоджі».

Будемо чесними, при всіх гріхах «генералів від Майдану»: їжа, звук, мінімальні кишенькові для самооборони, стратегія для захоплення влади в областях, велика частина грошей на медицину, все лягло на плечі Об'єднаної Опозиції, а головними керівниками були Яценюк, Тягнибок, Кличко, а ще Турчинов, Аваков, Пашинський. І потім хтось з них віддавав наказ авіації, хтось вибивав російську погань з Харкова і не дав їй прийти в Дніпро.

Інтер та інші, «опозиційні» та навколо-опозиційні канали, куди наввипередки бігають за «народним визнанням» наші політики, навмисне розколюють проукраїнські сили. Вони - частина стратегії, розробленої російським міністерством оборони, розрахованої на те, щоб українці знищили один одного, і потім залишилося б тільки зачистити територію. Цього не бачить тільки сліпий.

І час вже «Миротворцю» скласти списки цих «ходоків за правдою» по антиукраїнських каналах. Тоді дивишся, й порожні графи в списку Столярової самі собою заповняться.

Лана Самохвалова, Євген Якунов. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-