13 вересня: найголовніше за день

13 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Україна готова бойкотувати ПАРЄ. У комунальних боржників не відбиратимуть квартири. На гачку спецпрокуратури десять нардепів

00.22

Проект «Стіна» провалився. Кажуть, дорого і безперспективно

Проект "Стіна" не має перспектив як стратегічний об'єкт для оборони і безпеки та є обтяжливим для українського бюджету. Таку думку на телеканалі "112 Україна" висловив екс-голова служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

"Тому ми запропонували перейти до нового облаштування кордону. Це нові засоби контролю, сили швидкого реагування, які розміщуються в окремих точка і центрах і діють проти бойовиків. Така модель передбачала менше фінансування, наші партнери з ЄС готові були обладнати це за свої кошти", - сказав він.

«Укрінформ»: Сподіваємось, проект «Стіна» став фінальною крапкою у ланцюгу помилок і бездарного військового керівництва. Тепер хочеться почути від генпрокуратури на що саме пішли 100 млн гривень, які було виділено на цей проект, скільки грошей розікрали і хто на цьому нажився.  

03.09

Президент Філіппін знову проти США. Цього разу він відсилає американських військових

Американські військові мають покинути Філіппіни, аби не наражати себе на небезпеку бути викраденими ісламістами. Про це заявив новообраний президент Філіппін Родріго Дутерте, передає Reuters.

«Я не хочу сваритися з Америкою, але вони мають піти», - заявив Дутерте. На його переконання американські військовослужбовці привертають надто велику увагу ісламістів із терористичного угрупування Абу Сайяф, які регулярно викрадають іноземців заради викупу.

 «Укрінформ»: Президент Філіппін, схоже, вирішив добряче підняти собі рейтинг на антагонізмі зі США. Спочатку він особисто образив Обаму, а потім зробив гучну заяву стосовно обмеженого військового контингенту США на Філіппінах. Важко сказати, про що думає Дутерте, коли говорить, але загрози ісламістів в його країні реальні і на цьому тлі сваритися зі США – самогубство.

06.56

ОБСЄ не бачить російських військ на Донбасі. Клімкін пояснив чому

Спостерігачі ОБСЄ не повідомляють про російських військових на Донбасі, бо там воюють переодягнені військовослужбовці РФ. Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів в інтерв'ю ТСН, коментуючи заяву генсека ОБСЄ Ламберто Заньєра, який заявив, що організація не може підтвердити присутність російських військ на Донбасі.

"Насправді всі чудово розуміють, що російські регулярні війська там є. Ми це знаємо з даних нашої розвідки. І наші партнери, і союзники це теж знають. Але насправді, коли СММ ОБСЄ знаходиться на Донбасі – там же російські війська не знаходяться в російській формі і зі своєю зброєю – тому СММ формально дійсно не бачить там російських військ, і це те, що Заньєр мав на увазі. Але те, що там є російські війська, вони звичайно переодягнені, вони керують діями на Донбасі, починаючи від маленьких операцій і закінчуючи тим, що власне всі мілітарне керівництво здійснюється з Ростова і з Москви, - ми це прекрасно знаємо", - сказав Клімкін.

«Укрінформ»: Нервовий сміх і роздратування – ось емоції, які відчувають українці коли чують про якісь заяви ОБСЄ стосовно конфлікту на Донбасі. Керівництву цієї організації краще мовчки виконувати моніторингову роботу. А щодо присутності в зоні конфлікту російських військових, то краще слухати агентство Belingcat.

09.27

На гачку спецпрокуратури десять нардепів. Їх звинувачують у корупції

Спеціалізована антикорупційна прокуратура наразі розглядає причетність десятьох нардепів до корупційних схем. Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький в ефірі телеканалу ZIK.

"У нас є низка кримінальних проваджень, де збирається інформація про причетність теперішніх народних депутатів України до тих чи інших корупційних схем. На сьогодні працюємо щодо десяти нардепів, які належать до різних фракцій. Є і позафракційні", – заявив Холодницький.

Водночас він не сказав, про нардепів яких саме фракцій ідеться, зіславшись на таємницю слідства.

«Укрінформ»: Ми вже багато разів чули гучні анонси від генпрокуратури. Тепер нам обіцяє резонансні затримання новостворена САП і особисто її керівник Назар Холодницький. Чекаємо на наступні конкретні кроки. Тільки як бути з витоками інформації та втечами за кордон…

11.35

Якщо ПАРЄ визнає російську делегацію, Україна погрожує призупинити роботу в цій організації

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко поділяє позицію щодо можливого призупинення Україною участі у роботі ПАРЄ у разі визнання повноважень російської делегації у цій організації. Про це вона написала у Фейсбуці.

"Я поділяю позицію міністра Клімкіна. Якщо ПАРЄ визнає повноваження нелегітимної делегації Держдуми, якщо ПАРЄ наплює на свої ж принципи і дозволить повернутися делегації країни, яка не виконала жодної резолюції ПАРЄ і чхати хотіла на всі норми міжнародного права, якщо ПАРЄ сама себе так зневажить - українській делегації (та й делегаціям інших країн, що усвідомлюють деградацію такої організації) варто розглянути можливість про призупинення своєї участі в "асамблеї пустих балачок", резолюції якої можна не виконувати, бо вона сама це спокійнісінько допускає, а президент Аграмонт ще й щомісяця іздить до Москви з проханнями про діалог", - написала Геращенко.

«Укрінформ»: Емоції в дипломатії швидше заважають, тому бойкот ПАРЄ насправді виглядатиме як наша тиха капітуляція. Не слід нехтувати будь-яким політичним майданчиком аби доносити світу українську позицію. 

12.04

«Київміськбуд» поновив роботу. Компанія поважає своїх інвесторів

"Київміськбуд" після оголошеного днями страйку поновив у вівторок роботу на своїх будівельних майданчиках. Про це йдеться в офіційному повідомленні "Київміськбуду" на сайті компанії.

У "Київміськбуді" наголосили, що будівельні роботи поновлено, оскільки компанія розуміє свої зобов'язання перед інвесторами і запевняє, що всі об'єкти будівництва будуть готові якісно та у визначений термін.

"Підкреслюємо, що інвестор є головним пріоритетом у роботі холдингової компанії. Зважаючи на неабияке схвилювання з боку людей, що вкладають кошти у будівництво "Київміськбуду", станом та теперішній час в активній фазі ведуться усі роботи на будівельних майданчиках. Наголошуємо, що холдингова компанія виконає усі взяті на себе зобов’язання. Об’єкти будівництва будуть готові якісно та у визначений строк", - зазначається у заяві "Київміськбуду".

«Укрінформ»: От і правильно. Будівельника мають будувати, поліція повинна забезпечувати правопорядок, а забудовники повинні шукати компроміс із громадськістю. Втім, зазначимо: якщо вже «Київміськбуд» вдався до таких кроків, то не все в порядку в «будівельному колоівстві» столиця.  Стара система домовленостей не працює. А де нова?

12.59

Київ претендує на фінал Ліги чемпіонов-2018. УЄФА прийме рішення 15 вересня

Керуючий напрямком подачі заявки Києва на проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА-2018, радник президента ФФУ Сергій Лашкул зазначив, що остаточне рішення УЄФА прийме 15 вересня. Про це повідомили Укрінформу у прес-службі ФФУ.

"Федерацією футболу України проведена колосальна робота для оформлення заявки Києва як претендента на фінал Ліги чемпіонів у 2018 році. Близько року знадобилося для того, аби зібрати всі необхідні документи та гарантії від багатьох організацій: Кабінету Міністрів, Верховної Ради, стадіону, аеропортів, готелів тощо. Представники УЄФА під головуванням Мартіна Каллена бували у Києві, особисто інспектували НСК "Олімпійський" та інші об’єкти інфраструктури. Остаточне рішення стосовно міста проведення фіналу Ліги чемпіонів-2018 УЄФА прийматиме 15 вересня у Афінах", - розповів Лашкул.

«Укрінформ»: Зважаючи на політику УЄФА розширяти географію фіналів ЛЧ та ЛЄ, то у Києва непогані шанси. На нашому боці досвід Євро-2012, гарантії уряду, авторитет київського «Динамо». Серед мінусів – війна на Сході країни та низка расистських та неонацистських інцидентів під час міжнародних матчів. Крім того, ЗМІ пишуть, що у «Олімпійського» сильний конкурент – новий стадіон мадридського «Атлетіко».   

13.01

Волинська трагедія. Голова МЗС Польщі закликає не припиняти діалог

Попри розбіжність поглядів на складні сторінки спільного минулого (Волинська трагедія – Ред.) Польща й Україна ніколи не припиняли діалог у цій площині і спільно намагаються відповісти на питання, що стало його причиною. Це є важливим чинником для побудови спільного майбутнього. Про це йдеться у статті  “Відкриті двері для України” глави МЗС Польщі Вітольда Ващиковського, опублікованій у польському виданні Rzeczpospolita перед його візитом в Україну.

Ващиковський зазначив, що в наближенні позицій з питання Волинської трагедії сторони повинні спиратися виключно на факти. “Тому в діалозі з українськими партнерами ми чітко акцентуємо, що не можемо погодитися на спроби інтерпретації цих фактів за принципом симетрії”,-  зазначив Ващикоський.

Міністр підкреслив, що попри різні емоційні заяви, Варшава і Київ ніколи не припиняли історичний діалог, в чому видно “важливий елемент будування кращого майбутнього для наших країн та народів”.

«Укрінформ»: Чим менше буде історикам «підказок» з боку політиків, тим якісніше вони виконуватимуть свою роботу. Історична пам'ять ніколи не повинна заважати розбудові та поступу.

15.19

Комунальні боржники можуть спати спокійно. Квартири не відбиратимуть

Громадян України не позбавлятимуть власності за комунальні борги. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час робочої поїздки на Тернопільщину, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Ніхто не буде позбавляти українців власності за несплату комунальних тарифів. Це черговий міф. Наше завдання – забезпечити субсидіями тих людей, які не мають можливості платити за новими тарифами. Жодна сім'я в Україні не буде платити більше 15% свого сукупного доходу за комунальні платежі", - запевнив він.

За словами Петренка, передбачається, що в Україні до кінця року 9 млн сімей отримають субсидії. Це безпрецедентний крок, на який іде держава, підкреслив міністр.

«Укрінформ»: Гарна новина для тих, хто не має чим платити за комуналку. Бідним держава обіцяє субсидії, а тим, хто не платить - послаблення щодо їх боргів. Залишилось навчити одних та інших економити.

16.35

Уряд чекає на американський звіт щодо реформи митниці. Його оприлюднять 19 вересня

Експерти місії США з оцінки потреб щодо реформи митної служби представлять свій звіт 19 вересня. Про це Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман заявив на зустрічі з представниками бізнесу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами прем’єра, проблем на митниці залишилося ще дуже багато і їх необхідно вирішувати. "Але перебудовувати систему треба таким чином, щоб отримати позитивний результат", - додав він.

«Укрінформ»: На жаль, ніякі звіти іноземних експертів не вирішать в одну мить наші проблеми на митниці. Американці хіба що підкажуть з чого найкраще розпочати. А от мрії українського уряду, що варто чесно назвати проблеми і у нас одразу зявляться кілька тисяч чесних професіоналів – маячня.

17.11

Миколаїв відмовляється від сміття зі Львова. Міськрада скликає позачергову сесію

Прийом твердих побутових відходів зі Львова на Миколаївський полігон призупинено до рішення міськради, яка збереться на позачергову сесію у п'ятницю, 16 вересня. Про це заявив голова Миколаївської міськради Олександр Сєнкевич на прес-конференції у вівторок, повідомляє прес-служба Миколаївської мерії.

За словами Сєнкевича, 10 вересня до нього звернулися представники Львівської міськради з проханням протягом вересня приймати тверді побутові відходи зі Львова у зв'язку з тим, що в місті йде процес відведення землі та облаштування нового полігону для сміття. Йшлося про обсяг відходів, який дорівнював би півтораденній нормі вивезення сміття безпосередньо з Миколаєва - загалом близько 4 тис. куб.м.

Проте, як зазначив Сєнкевич, "популістські заяви деяких політичних діячів перетворили цю ситуацію на фарс". Тому рішення про прийняття твердих побутових відходів зі Львова ухвалюватимуть депутати міськради.

«Укрінформ»: Уся країна з острахом чекає куди наступного разу повезуть львівське сміття. Хоча, насправді, ситуація не для дотепів, а для досвіду на майбутнє. Саме час керівникам регіонів вкладати кошти у нові заводи з переробки сміття.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-