Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

"Самопоміч" має відмовитися від частини держфінансування

Блоги
Укрінформ
На 39 млн грн держфінансування “Самопоміч” не заслуговує. Вони для неї будуть “нечистими”

З третього кварталу 2016 року почалось державне фінансування політичних партій, які на останніх парламентських виборах набрали більше 5% голосів. Тепер їхні партійні каси поповнюватимуться бюджетними грошима, відповідно до схеми нарахування, визначеної Законом.

Є в Законі один нюанс. Якщо кількість представників однієї статі серед обраних від політичної партії народних депутатів не перевищує двох третин від загальної кількості обраних депутатів – такі політичні сили отримують бонус у вигляді розподілу між ними 10% від усього обсягу фінансування.

А виглядає це так. За даними ЦВК, усього у виборах 2014 року брало участь більш ніж 16 млн виборців. За розрахунками, ця кількість має бути помножена на 0,02 від мінімальної зарплати у розмірі 1218 грн. Виходить, усього держава виділить близько 391 млн грн. Бонус за гендерну рівність (10%) складатиме близько 39 млн грн.

Розподілятиме ці кошти НАЗК і, відповідно до інформації, яку маю, реципієнтом усього бонусу стане одна політична сила – “Самопоміч”. Якщо ж подивитись на склад цієї депутатської фракції з моменту обрання, то дійсно, тоді “Самопоміч” мала усього 32 депутати, з них 11 прекрасної статі. З тих пір фракція пережила кілька міграційних криз, в результаті чого, на сьогодні розклад є таким: 26 багнетів, з них 8 жінок. Тобто за результатами виборів “Самопоміч” може бути реципієнтом 39 млн бюджетних коштів, а виходячи з реалій сьогодення – ні. Цей казус законодавці прописати забули.

Тоді треба подивитись з морально-етичного боку. Воюючій країні 39 млн грн зайвими ніяк не будуть. На ці гроші можна відремонтувати цілу шеренгу військової техніки, годувати та одягати наших солдат. Та й на субсидії незаможним громадянам їх можна було б витратити. Чому ж депутати з “Самопомочі” роблять вигляд, що нічого не сталось? Чому, фактично не маючи відповідного складу фракції, отримуватимуть бонуси? За що?

До НАЗК претензій немає. Вони формально виконують закон.

Гроші не пахнуть – казав якось один римський імператор, увівши податок з туалетів. Цей вислів став крилатим, що ототожнюється з “нечистими” доходами. В даному випадку, на 39 млн грн держфінансування “Самопоміч” не заслуговує. Вони для неї будуть “нечистими”. А вихід є – відмовитися від цих грошей і залишити їх державі. Просто візьміть і зробіть.

Володимир Манько

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-