12 вересня: найголовніше за день

12 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Трамп мовчить про хворобу Клінтон. Німецький двигун замінив російський в українському БМП. У Туреччині знову теракт

09:06 Вибори у Нижній Саксонії: партія Меркель лідирує

Найбільше голосів на виборах у Нижній Саксонії набрала партія Меркель, за нею слідує СДПН. Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» стала четвертою з результатом у 7,8%.

Про це повідомляє DW.

«На комунальних виборах у західнонімецькій федеральній землі Нижня Саксонія перемогла партія Християнсько-демократичний союз (ХДС) Ангели Меркель з результатом у 34,4% голосів», – повідомляється на сайті виборчої комісії у понеділок, 12 вересня.

За Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) проголосували 31,2%, за партію «зелених» – 10,9%. Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АдН) отримала 7,8% голосів, Вільна демократична партія (ВДП) – 4,8%, Ліва партія – 3,3%. Явка виборців склала 5,6%.

Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» набрала у більшості виборчих округів менше 10 відсотків голосів, винятками стали лише кілька міст, у тому числі Ганновер і Вольфсбург.

На виборах до парламенту федеральної землі Мекленбург – Передня Померанія 4 вересня АдН отримала 20,8% голосів. За СДПН проголосували 30,6%, ХДС – 19%. Ліва партія і «зелені» набрали відповідно – 13,2% і 4,8% голосів. Ліберали з ВДП отримали 3% голосів, так само як і праворадикальна Націонал-демократична партія Німеччини (НДПН). Всі партії виключили для себе співпрацю з АдН під час формування правлячої коаліції.

«Укрінформ»: Хай ця інформація буде застереженням для тих в Україні, хто поспішив оголосити про політичний крах фрау Меркель після місцевих виборів у Померанії. Мабуть, вони просто механічно переносять на німців звичку українців кидатися у крайнощі у політичних симпатіях. Ні, німці не такі. Вони важко і повільно змінюють свої політичні уподобання. Вони ще сто разів подумають, а чи змінювати канцлера? Може, вони й живуть так заможно, що довго думають?

09:24 

Росія та Китай розпочинають військові навчання у Південно-Китайському морі

Російсько-китайські військові маневри «Морська взаємодія-2016» розпочинаються у понеділок, 12 вересня, в акваторії Південно-Китайського моря, вони триватимуть вісім днів.

Про це повідомляє DW.

«Для участі у маневрах у КНР очікується прибуття загону бойових кораблів Тихоокеанського флоту, зокрема, протичовнових кораблів «Адмірал Трібуц», «Адмірал Виноградов», великого десантного корабля «Пересвіт», морського буксира «Алатау» і танкера «Печенга», – йдеться у повідомленні.

Активна фаза навчань пройде у період з 15 до 19 вересня, будуть задіяні підводні човни, кораблі та авіація. «Сторони відпрацюють спільні дії з оборони кораблів на якірній стоянці, дії з пошуку, порятунку та конвоювання суден, звільнення захопленого судна, виявлення та розпізнавання цілей спільною ППО», – повідомив представник прес-служби Східного військового округу з Тихоокеанського флоту РФ Володимир Матвєєв.

Під час навчань планується також завдати спільних ракетно-артилерійських ударів по морських цілях, а потім здійснити спільну висадку морського та повітряного десантів на умовно захоплений острів.

Маневри проводитимуться у південній китайській провінції Гуандун, вони проходять на тлі територіальної суперечки, яка виникла у Китаю з Японією, В'єтнамом та Філіппінами. Раніше Постійна палата третейського суду у Гаазі визнала незаконними претензії Китаю на акваторію у межах «дев'ятипунктирної лінії». Суд постановив, що жоден з островів та рифів архіпелагу Спратлі не є ексклюзивною економічною зоною Китаю. У відповідь офіційний Пекін заявив, що не підкориться вердикту суду.

Спільні маневри РФ і Китаю проводяться вже вп'яте, перші навчання «Морська взаємодія» відбулися у квітні 2012 року в Жовтому морі.

«Укрінформ»: Китаю, звісно, дуже потрібно, щоб їх претензії на спірні острови у Південно-Китайському морі підтримав ще хтось, хоча б і у такий непрямий спосіб. А от навіщо це Росії – сваритися з Японією, В’єтнамом, Філіппінами? Якби Росія почувалася сьогодні  впевнено на міжнародній арені, вона поводила б себе якось нейтрально, аби мати однаково добрі стосунки і з Китаєм, і з його супротивниками у Південно-Китайському морі. Однак Росія змушена вибирати – у даному випадку сторону сильнішого, як їй здається, Китаю, - бо вкрай необхідна його підтримка в інших частинах світу.  Тобто, Китай використовує Росію, а Росія – Китай. Тільки «паритету» тут не вийде, хтось когось «кине». Питання: хто кого?

09:54 

Директор ЦРУ попередив про небезпеку з боку російських хакерів

Директор Центрального розвідувального управління США знову попередив, що хакери з Росії надзвичайно кваліфіковані і досвідчені у здійсненні кібернападів.

Але Джон Бреннан, виступаючи в телеінтерв’ю, не став прямо звинувачувати Росію у недавніх втручаннях у комп’ютерні системи Демократичної партії США, хоча інші представники розвідки і кіл, що займаються кібербезпекою, раніше прямо заявляли про це, повідомляє Радіо Свобода.

Він, однак, сказав, що Москва "агресивно" збирає розвідувальні дані.

За словами керівника ЦРУ, США мають дуже занепокоїтися тим, до яких заходів Росія може вдатися задля здобування інформації в кіберпросторі, і тим, як вона може використати цю інформацію.

«Укрінформ»: Даремно Росія зачепила США цими кібератаками і хакерами. Їй це добряче вийде боком. Дивно, чому в Кремлі вирішили, що у цій сфері вони можуть принаймні на рівних позмагатися із Заходом?

10.31

Трамп заборонив штабу коментувати стан здоров'я Клінтон

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заборонив своєму штабу давати будь-які коментарі щодо стану здоров'я кандидата від демократів Гілларі Клінтон.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заборонив своєму штабу давати будь-які коментарі щодо стану здоров'я кандидата від демократів Гілларі Клінтон.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначається, Дональд Трамп пригрозив усім, хто порушить його вказівки, звільненням. Представники штабу мають намір обмежитися лише нейтральними побажаннями якнайшвидшого одужання Клінтон.

CNN повідомляє, що сам Трамп не став коментувати погіршення стану його суперниці і в річницю терактів 11 вересня у своєму твіттері він лише обмежився повідомленням у пам'ять про жертви атаки терористів.

Клінтон через проблеми із самопочуттям скасувала всі поїздки на передвиборні заходи, заплановані на понеділок і вівторок, повідомили у її передвиборчому штабі.

Раніше особистий лікар Клінтон Ліза Бердак підтвердила, що у кандидата у президенти США ще у п'ятницю діагностували запалення легенів.

«Укрінформ»: Можна не сумніватися, як Трампу хочеться позбиткуватися над суперницею у передвиборчій гонці. Частині американських виборців можна запросто вбити в голову думку, що хворий кандидат – це поганий президент. Однак є інша частина виборців, котра чисто по-людськи не пробачить Трампу збиткування над хворобою опонента. І ця друга частина кількісно рішуче переважає першу. Це до питання про моральний рівень пересічного американця.

10:33

ООН зафіксувала рекордне зростання цін на продовольство по всьому світу

Світові ціни на продовольство в серпні виросли до рекордного за 15 місяців рівня.

Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних націй (ФАО), пише Прайм.

Як зазначається, індекс цін, який організація відстежує по п'яти продовольчим групам, в серпні виріс на 1,9%. Місячний стрибок обумовлений зростанням цін на сир і пальмову олію, тоді як ціни на пшеницю, кукурудзу і рис знизилися. В цілому ФАО констатує зростання цін на молочну продукцію (+ 8,6%), олію (+ 7,4%) і цукор (+ 2,5%).

Автори дослідження пояснюють це падінням виробництва молока в Європі, подорожчанням пальмового масла через зниження його виробництва в Малайзії, а також зміцненням валюти Бразилії - найбільшого в світі виробника цукрової тростини.

«Укрінформ»: Світові ціни на продовольство, які з коливаннями, але неухильно зростають, збуджують апетити вітчизняних та закордонних «грошових мішків» до українського чорнозему. Вирішальна битва за нього – ще попереду, спочатку потрібно визначитися з тим, яка політична система діятиме в Україні в прогнозованому майбутньому. До речі, це одне з пояснень зрослої зацікавленості американських ділових та політичних кіл до ситуації в Україні. Зокрема, їхнього зацікавлення у поборенні української корупції і встановленні таких політичних правил у нас, які б найближче відповідали західним зразкам.

10.53

Житомирський бронетанковий «вживив» у БМП німецький двигун

На Житомирському бронетанковому заводі «адаптували» двигун німецької фірми Deutz для установки на БМП-1 і БМП-2 замість російського УТД-20.

Про це написав у Фейсбуці керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Як зазначається, проблема з двигунами для БМП виникла практично з самого початку АТО (подібна продукція у нас не випускається). «Зараз ця проблема повністю вирішена. Що маємо в підсумку: ресурс російського УТД-20 – 15 тис. км, тоді як «Дойтц» – 1 млн. (!) км; німецький движок на 83 «конячок» більш потужний, аніж «росіянин»; двигун Deutz більш економний, легший за вагою, незрівнянно тихіше працює, що вкрай важливо для бойової техніки», – написав він.

Тимчук підкреслив, що ціна нового (1-я категорія) російського УТД-20 – 32 тис. дол., Deutz – близько 30 тис. дол.

«Укрінформ»: БМП, які використовує сьогодні українська армія, - взагалі-то російська продукція, Україна виробляє БТР. Однак ніякої особливої складності БМП порівняно з БТР не становить, цей вид військової техніки цілком може осилити український ВПК. Заміна російського двигуна німецьким – потужний крок вперед на цьому шляху.

11.39

Жителі Донецька заблокували бойовикам під'їзд до вогневих позицій - ГУР

Жителі окупованого Донецька у районі залізничної станції Рутченково, що на околиці міста, заблокували бойовикам під'їзд до вогневих позицій. Місцеві жителі зробили штучний насип на колії та замаскували його під заміновану місцевість.   

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«10 вересня ц.р., після неодноразового ігнорування командуванням окремої артилерійської бригади (Донецьк) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ вимог донеччан не вести артилерійські обстріли сил АТО, прикриваючись житловими кварталами, місцевими жителями у районі залізничної станції Рутченково (південно-західна околиця Донецька) було заблоковано під'їзд до вогневих позицій бригади шляхом створення насипу та імітації його мінування з відповідним маркуванням місцевості», - йдеться в повідомленні.

«Укрінформ»: Невдоволення мирних жителів, коли біля їхнього житла стріляє військова артилерія, - цілком природне явище. Подібних повыдомлень вже було чимало. Такі жителі навіть не обов’язково патріоти України. Однак що новеньке на цей раз, так це зрослий рівень самоорганізації людей у захисті своєї особистої безпеки. У цих донбаських російськомовних «сєпарів» таки є якийсь український вірус, який робить їх принципово несхожими на «великоросів». «З ким поведешся – того й наберешся» - ця приказка саме про жителів Донбасу: набиралися українського духу, навіть коли Україну проклинали, бо жили серед українців і в Україні.

12.33

Екс-губернатор Київщини знайшовся: «трохи відпочивав»

Нещодавно звільнений голова Київської ОДА Максим Мельничук, про зникнення якого у суботу заявила дружина, знайшовся.

Про це повідомив телеканал NewsOne з посиланням на адвоката Юрія Сухова. 

«Адвокат повідомив, що Мельничук «просто трохи відпочивав» і найближчим часом зробить заяву у Facebook», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що будинок Мельничука досі опломбований. Адвокат заявив, що ГПУ «викинула дружину і дітей Мельничука на вулицю».

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що заступника голови Київської обласної державної адміністрації Ігоря Любка затримали за хабарництво. Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що слідство вивчає роль в цьому злочині керівника ОДА Максима Мельничука, який кілька днів тому написав заяву про відставку. О 4 ранку 10 вересня дружина Мельничука написала заяву про його зникнення в поліцію.

«Укрінформ»: Корупція в Україні – явище масштабне. Відповідно, і боротьба з нею – явище не менш масштабне. А життя влаштоване так, що у кожній масштабній справі обов’язково знайдеться хоч трішки місця гумору і сатирі. «Трохи відпочив», коли його дружину і дітей «викидали на вулицю», «трохи відпочив», а дружина пише заяву в поліцію про зникнення, і фінал: чекайте «заяву у Facebook». Історія, гідна пера (язика) живого класика Леся Подерев’янського.

13.56

Україні доведеться скоротити «нереалістичний» бюджет 2016 – Bloomberg

Україні доведеться серйозно скоротити бюджетні витрати ще в 2016 році, так як відкладена приватизація і повільне відновлення економіки не дали очікуваних доходів для того, аби вийти на запланований рівень.

Україні доведеться серйозно скоротити бюджетні витрати ще в 2016 році, так як відкладена приватизація і повільне відновлення економіки не дали очікуваних доходів для того, аби вийти на запланований рівень.

Про це пише Bloomberg.

«Уряду України доведеться серйозно скоротити бюджетні витрати ще в 2016 році, щоб повернутися до цілей, узгоджених з міжнародними кредиторами, так як відкладена приватизація і повільне відновлення економіки не дали очікуваних доходів для того, аби вийти на запланований рівень», - йдеться в повідомленні.

У виданні зазначають, що Київ намагається до кінця року отримати два нові транші від МВФ, 600 мільйонів євро допомоги від ЄС, а також боргові гарантії від США на 1 млрд. доларів.

У Bloomberg нагадують, що раніше міністр фінансів Олександр Данилюк назвав нереалістичним бюджет на 2016 рік та зазначив, що фіскальні ризики дуже високі, але при цьому не уточнив, на чому саме він пропонує заощадити.

Bloomberg відзначає, що Україна бореться за збереження програми допомоги, хоча реформи просуваються повільно, а відсутність прогресу в боротьбі з корупцією перешкоджає отриманню нових виплат від МВФ. За 25 років після падіння СРСР Україна майже не проводила модернізацію виробничих потужностей, тому зараз їй доводиться важко в боротьбі з рецесією. Тим часом, в Мінфіні України очікують, що ріст ВВП на кінець року становитиме 1%.

«Укрінформ»: Так, дуже важко українському бюджету без грошей МВФ. Ми тут дискутуємо про кредити, «які доведеться віддавати нашим дітям», вправляємося у гуморі та сарказмі на цю тему, а справа більш, ніж серйозна: скорочення бюджету – це, насамперед, борги по зарплаті бюджетним працівникам. Нинішнім, а не «нашим дітям». Скорочення бюджету – це соціальна напруга, це загроза масових соціальних протестів, це – політична нестабільність, яка добре, якщо закінчиться тільки достроковими виборами. Тож годі жартувати, нашій владі треба зробити все можливе, щоб отримати транш МВФ, зокрема – пришвидшити політичні реформи і боротьбу з корупцією. Інакше буде всім не до сміху.

14:08 

Кількість жертв вибуху у Туреччині збільшилась до 48

Кількість жертв вибуху замінованого автомобілю у східній турецькій провінції Ван збільшилась до принаймні 48 чоловік.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

«Вибух стався в результаті вибуху замінованого автомобіля близько 11 години ранку за місцевим часом поряд із будівлею губернатора провінції та неподалік офісу правлячої Партії справедливості та розвитку», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Туреччина всерйоз воює в Сирії, тому теракти на її території, на жаль, будуть продовжуватися. Їх влаштовуватимуть ті, хто не може помірятися з Туреччиною танками і літакам і тому цілитиме у мирних жителів. Що ж, кожен обирає таку війну, в якій сподівається перемогти.

16:22 

У ЦВК Росії пригрозили Києву «бумерангом»

Центральна виборча комісія Росії організувала дільниці для голосування в прикордонних з Україною країнах після заборони Києва на проведення виборів в Держдуму для російських громадян на українській території.

Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на главу ЦВК Еллу Памфілову.

«Про всяк випадок ми організували також дільниці для голосування в прикордонних з Україною країнах, за їх згодою», - сказала Памфілова.

Вона також висловила надію, що «українська влада змінить свою позицію, оскільки ця ситуація може вдарити бумерангом і по самій Україні найнесподіванішим чином». Яким саме чином, ця ситуація може «вдарити бумерангом по самій Україні» чиновниця не пояснила.

У суботу Президент Порошенко доручив міністерству закордонних справ повідомити Москву про неможливість проведення голосування на українській території через порушення норм міжнародного права, зокрема, організацію «виборів» в окупованому Криму.

Крім того, Верховна Рада звернулася до парламентів інших країн та міжнародних організацій із закликом не визнавати російські вибори в Держдуму на території Криму.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі вже заявила, що не направлятиме спостерігачів на вибори в Крим.

Вибори до Держдуми пройдуть 18 вересня.

«Укрінформ»: Про «бумеранги» розмірковувати нецікаво, їх може бути безліч. Важливіше те, що хоч і повільно, але Росія та Україна «розходяться, як у морі кораблі». З кожним днем, кожним місяцем, кожним роком ниточок, які століттями зв’язували Росію та Україну, стає менше і менше. Це – природний процес, який став незворотнім, і жодні «бумеранги» його не зупинять. Навпаки – тільки пришвидшують. Кремль цей процес страшно дратує, але нічого вдіяти не може: анексія Криму і війна на Донбасі надовго, якщо не назавжди, відділила політично Росію та Україну.

17:20 

Заступнику голови Київської ОДА призначили заставу в 1 мільйон

Суд обрав запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1 млн. грн. для заступника голови Київської обласної державної адміністрації Ігоря Любка, якого підозрюють в отриманні 200 тис. грн. хабара.

Про це інформує прес-служба Генпрокуратури. 

«9 вересня на хабарі було впіймано заступника голови Київської обласної державної адміністрації та начальника управління обладміністрації. Вказаним особам 10 вересня було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.368 ККУ, суд обрав  запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у один мільйон гривень. На даний час на розгляді суду знаходиться питання про відсторонення вказаних осіб від займаних посад», - зазначив працівник Генпрокуратури.

У відомстві також повідомили, що в рамках даного кримінального провадження вивчається роль керівника Київської ОДА Максима Мельничука, у зв`язку з чим були проведені обшуки за місцем його проживання та місцем роботи. «Найближчим часом буде вирішене питання щодо допиту екс-голови Київської ОДА у кримінальному провадженні щодо його заступника та начальника управління», - зазначив прокурор.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Київської ОДА вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 200 тис. грн. від виконувача обов’язків директора Департаменту АПК Київської ОДА за не перешкоджання у подальшій трудовій діяльності.

«Укрінформ»: Цікаво, правда? – 200 тисяч гривень за те, що не буде заважати. Ось сидить чиновник, нічого не робить, а йому за це – шалені гроші! Вищий пілотаж корупції! Якби на Олімпіадах давали за подібне нагороди, українська збірна була б беззаперечним лідером і завоювала все «золото», «срібло» і «бронзу». Звісно, за умови, що російська збірна буде дискваліфікована за вживання допінгу.

Юрій Сандул, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-