Магера: Україні давно потрібно вийти із Міжпарламентської Асамблеї СНД

Магера: Україні давно потрібно вийти із Міжпарламентської Асамблеї СНД

Ексклюзив
Укрінформ
Кожна держава має суверенне право надавати чи не надавати дозвіл на проведення іноземних виборів на території диппредставництв, оскільки жоден закон чи міжнародний договір не визначає універсального порядку їх організації.

Таку думку висловив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Хибною є позиція про те, що приміщення дипломатичних представництв іноземних держав на території України - це територія іноземних держав. Це - абсолютно хибна позиція. Це - територія України, щоправда режим відповідних приміщень є визначений міжнародним правом, зокрема, їх стосується принцип екстериторіальності, але в будь-якому разі це територія України й Українській державі вирішувати, дозволяти проведення виборів чи не дозволяти, і вона нікому не повинна звітувати», - сказав Магера.

Він підкреслив, що у світі наразі не існує міжнародних договорів, які б регулювали порядок організації виборів іноземних держав в дипломатичних установах.

«Насправді закон не регулює це питання. Точно так само відсутній будь-який міжнародний договір універсального характеру у світі, який би визначав порядок відкриття виборчих дільниць, надання дозволів (на проведення виборів - ред.) і т.п. Тому, з огляду на вищевикладене, слід розуміти, що це суверенне право будь-якої держави дозволяти або забороняти проведення голосування на своїй території, якщо мова йде про іноземні вибори», - наголосив заступник голови ЦВК.

Він розповів, що ненадання дозволу на проведення виборів до Держдуми РФ у російських диппредставництвах на території України є одним із варіантів реакції Києва на спробу проведення виборів у тимчасово окупованих Криму і Севастополі. Іншим кроком у цьому напрямку є, за його словами, зайняття принципової позиції українською делегацією у ПАРЄ щодо неможливості повернення права російської делегації, оскільки «обирається нелегітимний склад парламенту Державної думи Федеральних Зборів РФ».

«Інший крок, який може бути, це, вважаю, Верховній Раді України давно потрібно вийти із Міжпарламентської Асамблеї СНД - я не розумію,  що ми там робимо», - додав Магера.

Разом з тим, на переконання заступника голови ЦВК, українська влада матиме всі підстави на визнання нинішніх виборів до Держдуми РФ нелегітимними.

«Щодо щонайменше більше половини складу Державної думи РФ виникатиме питання його легітимності, оскільки половина депутатів обиратиметься за пропорційною виборчою системою і результати виборчих дільниць у Криму і Севастополі вони враховуватимуть для загальнофедерального результату по пропорційній частині. І другий нюанс - результати, які вони зможуть отримати по одномандатних виборчих округах, нелегітимно утворених у Криму і Севастополі, а це теж кілька депутатів, якщо не помиляюся, 4 одномандатні виборчі округи. Тому більше складу Державної думи РФ, як на мене, буде нелегітимною», - зауважив Магера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-