Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр-міністр
Україна має підстави очікувати на «безвіз» восени
09.09.2016 16:10

- Президент Польщі Анджей Дуда був на 25-річчя Незалежності України у Києві, згодом спікер Верховної Ради Андрій Парубій відвідав Варшаву, а зараз на форум у Криницю приїхав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Чи у вас є відчуття, що проблеми в історичній площині між Україною і Польщею не впливають значно на міждержавний діалог, і що ми зможемо вирішити історичні проблеми?

- Вірю, що нам усім в Україні і в Польщі вистачить мудрості, аби не нагнітати ситуацію. Гадаю, що достатньо безвідповідальне рішення польського Сейму... (резолюція Сейму від 22 липня ц.р. про визнання Волинської трагедії «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти жителів Другої Речі Посполитої» - Ред.)

- Маю на увазі з політичної точки зору - безвідповідально виносити це на політичну дискусію. На мою думку, відповідальною є дискусія на рівні істориків, розуміння усієї історичної правди. Ми просили про вибачення і пробачали під час усієї нашої 25-літньої оновленої спільної історії. Президенти Кваснєський і Кучма зробили багато кроків назустріч у цій сфері, значну роль в цьому відіграли церкви обох країн. Зараз, фактично, це була спроба зруйнувати порозуміння, яке ми тяжко вибудовуємо довкола нашої спільної історії.

Поляки пройшли неймовірний шлях примирення між Німеччиною та Польщею. Переконана, що поляки і українці можуть достойно пройти свій шлях примирення. І ми йшли цим шляхом, але останнє рішення Сейму є деструктивним на шляху цього примирення. Тому, вірю, сподіваюся і бачу всі зусилля на найвищому політичному рівні як з одного боку, так й іншого - на рівні президентів, прем'єрів, спікерів парламентів - зробити все можливе для того, щоб йти шляхом спільного вирішення наших історичних непорозумінь і трагедій та будування сучасного й майбутнього.

- Побоююся, що прийняття цього рішення не буде простим питанням. Росія активно працює над тим, аби різні політичні сили в різних європейських країнах лобіювали відміну чи послаблення санкцій, незважаючи на те, що Росія не виконує свої зобов'язання і те, що вона продовжує порушувати будь-які засади міжнародного права, тобто незважаючи на усі ці очевидні речі. Тому, наше завдання, і тут я би попросила наших експертів, журналістів та політиків стояти одним фронтом, аргументовано пояснювати, в чому є суть, чому були накладені санкції, і чому їх важливо продовжити.

Ми маємо будувати свою країну, зміцнювати свою армію і шукати політичні й дипломатичні варіанти виходу з цієї ситуації, щоби мати можливість розвиватися і реалізовувати свою мрію, яку ми так хочемо здійснити, і за яку два роки тому ми всі разом стояли на Майдані, і за яку загинули люди.

Юрій Банахевич, Криницядруй - Варшава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-