Нардеп пропонує змінити закон про е-декларації

Нардеп пропонує змінити закон про е-декларації

Укрінформ
Народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Донець пропонує переглянути вимоги до інформації, що зазначається в електронних деклараціях чиновників, а також оприлюднювати не всі задекларовані дані.

Відповідний законопроект №5079 зареєстровано на сайті Верховної Ради. 

"В Україні сформулювали дуже жорстке антикорупційне законодавство, жорсткіше, ніж у багатьох країнах Європи, у ньому багато ризиків, в тому числі і через те, що електронна система декларацій передбачає доволі деталізовані дані про доходи та типи майна чиновників", - зазначається у пояснювальній записці. У цьому зв'язку нардеп пропонує змінити чинний закон, щоб унеможливити використання "інформації конфіденційного характеру щодо суб’єктів декларування, членів їх сімей, третіх осіб, пов’язаних із ними, і їх майна".

Зокрема, Донець пропонує оприлюднювати на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції інформацію про час сформування суб'єктом декларування декларації та узагальнену інформацію про отриманий дохід за звітний рік, розмір сплачених податків, суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, перерахованих (переданих) як благодійна допомога фізичним особам і неприбутковим установам та організаціям.

"За заявою суб'єкта декларування його декларація може бути повністю або частково відображена у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства", - йдеться у законопроекті.

Зокрема, нардеп пропонує дозволити суб'єкту декларування "у разі відмови члена сім'ї суб'єкта декларування надати будь-які відомості чи їх частину для заповнення декларації" лише вказати це в декларації, тоді як чинний закон зобов'язує відобразити всю відому суб'єкту декларування інформацію про такого члена сім'ї.

Донець вважає за потрібне декларувати отримані чиновником подарунки лише в тому разі, якщо їх вартість перевищує 10% доходу за звітний рік, а для подарунків у вигляді грошових коштів - якщо розмір таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, перевищує 10% доходу за рік. За чинним законом треба декларувати подарунки, вартість яких перевищує 5 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня звітного року. 

Законопроектом також пропонуєтьсяне декларувати наявні грошові активи (у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам) та активи у дорогоцінних (банківських) металах, сукупна вартість яких не перевищує граничну суму розрахунків готівкою, встановлену на 1 січня звітного року. 

Частину інформації Донець пропонує надавати лише на письмовий запит НАЗК. Це, зокрема, стосується інформації про співвласників задекларованого майна та осіб, яким передані в управління цінні папери.

Крім того, частина інформації, на думку нардепа, могла б автоматично відображатися з відповідних державних реєстрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-