Клімкін і Штайнмайєр говорили про Мінськ і

Клімкін і Штайнмайєр говорили про Мінськ і "тишу" на Донбасі

Укрінформ
Незважаючи на "шкільне перемир'я" обстановка на сході України залишається нестійкою. Шляхи її стабілізації обговорюватимуть наступного тижня у Києві глави МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр і Франції Жан-Марк Еро.

Про це повідомив у Берліні Штайнмайєр на спільній з українським колегою Павлом Клімкіним прес-конференції, інформує кореспондент Укрінформу у Німеччині.

"Ми обговорювали інструменти забезпечення безпеки", - сказав Штайнмайєр, коментуючи хід двосторонніх переговорів з Клімкіним у німецькому МЗС.

Глава української дипломатії, зі свого боку, визнав, що "поки дуже мало позитиву, щоб говорити про прогрес на Донбасі". Він нарік на те, що припинення вогню реально протрималося 1-2 дні, а зараз знову маємо понад 20 обстрілів за ніч, включаючи мінометні.

Клімкін акцентував, що СММ не має реальної можливості доступу на територію Донбасу, що майже всі випадки проблем біля наглядової місії пов'язані з перешкодою її роботі з боку Росії і підтримуваних нею бойовиків. Немає прогресу і в моніторингу кордону, що робить можливим продовження "потоку регулярних військ, найманців і озброєнь". Разом з тим він нагадав про безпрецедентні навчання "Кавказ-2016", коли на кордонах було сконцентровано величезну кількість військ, що створило додаткову загрозу стабільності.

Український міністр також звернув увагу на те, що на засіданні у Мінську в середу Росія намагалася зробити провокацію, "намагаючись інкорпорувати в роботу тих, проти кого відкрито судові справи". За його словами, не готові були Росія та її сателіти говорити про практичні аспекти деескалації. Проте, політичний тиск з боку західних партнерів примушує Росію виконувати хоч би частку Мінських домовленостей, зазначив Клімкін. Він висловив подяку Штайнмайєру "за особисту заангажованість",  назвавши українсько-німецьку співпрацю "абсолютно безпрецедентною".

Міністр закордонних справ ФРН запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини, відзначивши в той же час, що конфліктуючі сторони не повинні забувати про амністію і закон про особливий статус. "Ми знаємо, що тут ще  багато роботи", - визнав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-