7 вересня: найголовніше за день

7 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Скандал навколо квартири Лещенка. У справі Шеремета немає прориву. На місті неперспективних шахт Жебрівський хоче створити індустріальні парки

00.57

Нові санкції США проти Росії. В списку будівники Керченського мосту

Сполучені Штати Америки прийняли рішення розширити список російських компаній, що підпадають під санкції у зв'язку з роллю Росії в конфлікті на сході України та анексією Криму. Повідомлення про розширення санкцій опубліковане на сайті урядового видання Federal Register, рішення має набути чинності 7 вересня.

У нових санкціях США мова йде про декілька десятків компаній, 50 з яких підконтрольні російському держконцерну Газпрому. Під санкціями виявилися, зокрема, підрядники на будівництво Керченського мосту. Це "СГМ-міст", генеральний підрядник будівництва та дочірнє підприємство компанії "Стройгазмонтаж" Аркадія Ротенберга, а також компанія "Мостотрест", яка виступила як субпідрядник будівництва. Під санкції потрапив і замовник будівництва Керченського мосту - компанія "Тамань" Федерального дорожнього агентства.

Вперше під санкціями США виявилися і 11 компаній-виробників електроніки, яку можливо використовувати для потреб військової промисловості.

«Укрінформ»: США послідовно добиває економіку Росію. Цього разу під санкції потрапили усі хто пов'язаний з проектом будівництва мосту в анексований Крим. Чекаємо на реакцію росіян. В першу чергу пересічних. Бо з владою усе зрозуміло. 

08.35

Стрілянина в Одесі. Відкрито справу

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом збройного конфлікту в одеському готелі Villa le Premier. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Одеської області.

"За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Всі обставини даної події встановлюються. Триває слідство", - йдеться у повідомленні. З місця події вилучено вогнепальну, травматичну зброю та спецзасоби. Всі матеріали направлено на експертизу.

«Укрінформ»: Українців вже мало чим здивуєш. Але перетворювати нічну Одесу на Чикаго часів сухого закону це вже занадто. На хвилинку, 23 затриманих! Вимагаємо швидкого і жорсткого покарання усіх винних у рейдерських розбірках.

10.54

Презентували новий iPhone 7. Він буде більш потужний і водонепроникний

Корпорація Apple провела презентацію новинок, а саме оновила лінійку смартфона iPhone і iPhone Plus. Компанія на щорічному вересневому заході представила новинки і оновлення, зокрема нові Apple Watch 2, MacBook Pro, оновлені iPad і iPad Mini. При цьому найбільші очікувана презентація - це нова версія смартфонів iPhone 7. Очікується, що продажі почнуться 16 вересня, а попереднє замовлення можна оформити вже 9 вересня.

Традиційно напередодні презентації iPhone в мережі з'являються витоки, за якими можна скласти уявлення про масштаб оновлень смартфонів Apple, пише "Форбс Україна".

Як очікується, новий смартфон матиме більш потужний, ніж у його попередників процесор, вдосконалену камеру, збільшений об'єм внутрішньої пам'яті (очікується, що нова модель буде продаватися в трьох версіях - на 32, 128 і 256 гігабайт) і позбудеться 3,5-міліметрового порту для навушників.

Крім того, новий смартфон може стати ударостійким і водонепроникним. Тобто, з ним можна буде ходити в душ і купатися у водоймах.

«Укрінформ»: Свято для армії шанувальників продукції Apple. В Україні їх достатньо і це цілком нормально. Apple – це стандарти якості, на які ми усі повинні орієнтуватися, а сам iPhone вже давно не розкіш, а необхідний атрибут ділової людини, якій «ще вище»...

11.29

«Профукали» Тайсона. Він вже грає за Бразилію

Футбольний хавбек донецкого "Шахтаря" Тайсон вийшов на поле у складі збірної Бразилії у домашньому відбірковому матчі ЧС-2018 проти Колумбії. На 86-й хвилині "гірняк" замінив Габріела Жезуса, повідомляє офіційний сайт "Шахтаря"

Нагадаємо, раніше Тайсон заявляв, що хотів би виступати на Євро-2016 за збірну України, проте запрошення не отримав. Тепер він "заграний" за Бразилію.

«Укрінформ»: На жаль, питання натуралізації Тайсона – найсильнішого бразильця в нашому чемпіонаті вже закрите. Тренерам збірної України (Фоменко і Шевченко) він виявився непотрібним. Казали, хай спочатку паспорт український отримає і у нас власних вихованців достатньо. Очевидно, про натуралізацію Марлоса і Мораеса вже можна не мріяти?

11.49

Умерова відпустили. Чекаємо на закриття справи

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова відпустили з психіатричної лікарні в Сімферополі, де він протягом трьох тижнів проходив примусову психіатричну експертизу. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила його донька Айше Умерова.

"Забрали Ільмі Умерова з психіатрії після незаконної примусової "експертизи", – написала вона. Умерова також виклала відео, на якому батько виходить з лікарні і сідає в авто.

«Укрінформ»: Те, що Умерова відпустили з примусового утримання в психіатричній лікарні лише половина справи. Справжня перемога буде лише тоді коли проти нього закриють справу про «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії». Справа абсурдна як і сама анексія Крима Росією.  

12.03

Жебрівський закриватиме неперспективні шахти. Їх замінять індустріальні парки

Збиткові і неперспективні державні шахти треба закрити і на їх місці створити індустріальні парки, а також запустити програми перекваліфікації шахтарів, надаючи їм робочі місця. Про це заявив на своїй сторінці у Facebook голова Донецької ОДА, керівник обласної ВЦА Павло Жебрівський після відвідин п'ятої північної лави шахти імені Стаханова. 

«Збиткові і неперспективні державні шахти треба швидко закривати і витягувати людей із цього пекла на поверхню землі. На території цих шахт будемо будувати індустріальні парки, запускати програми перекваліфікації шахтарів, залучати інвестиції, створювати робочі місця наверху. А перспективні шахти, серед них і ім.Стаханова, будемо розвивати, вкладати в технологію і розробку нових пластів», - запропонував Жебрівський.

«Укрінформ»: Ідеї Жебрівського – це адекватні плани, які мають успішні історичні приклади. Саме так свого часу позбувались старих шахт і оновлювали цілі регіони в Англії та Німеччині. Зокрема, саме так Маргарет Тетчер перемогла власних бунтівних шахтарів, які тягнули країну в минуле, а її економіку в безодню. 

12.14

Квартира Лещенка. Депутати вимагають пояснень

Національне антикорупційне бюро має з'ясувати наявність чи відсутність підстав для притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Сергія Лещенка у зв'язку з придбанням ним елітної квартири. Про це заявив народний депутат з фракції "Народний фронт" Павло Пинзеник, виступаючи з трибуни Верховної Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, парламентарій нагадав, що вчора в інформаційний простір потрапило повідомлення про купівлю Лещенком елітної нерухомості в Києві. За словами Пинзеника, в цьому випадку може йти мова "…про можливе корупційне походження коштів, про можливе ухилення від сплати податків".

"Після внесення цієї інформації протягом 24 годин ми хотіли б почути від НАБУ про наявність чи відсутність підстав для притягнення до кримінальної відповідальності зазначених у моєму повідомленні осіб",- сказав Пинзеник.

«Укрінформ»: Дуже типовий скандал для сучасної України, коли антикорупціонера самого ловлять на сумнівній оборудці. Лещенко зараз може скільки завгодно доводити чесне походження грошей  на елітну квартиру. Можливо, так воно і є насправді. Однак, пляма на іміджі залишиться назавжди, а довіра до нього випаровуватиметься мов вода у пустелі.

13.44

Вибір міста для Євробачення-2017. Кличко каже про втручання політики

Київський міський голова Віталій Кличко вважає, що питання вибору міста-господаря Євробачення в Україні перетворюється на політичну боротьбу. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Євробачення - культурну подію, право проводити яку виборола для України Джамала, перетворили на якусь політичну боротьбу. І чим далі затягують "інтригу", тим менше шансів у будь-якого міста гідно підготуватися, щоб на високому рівні провести конкурс", - зазначив Кличко. 

Він вважає, що дивною виглядає «мовчанка» оргкомітету, коли всі міста надали докладну інформацію, з цифрами - тобто, чіткі відповіді згідно сформульованих Європейською мовною спілкою критеріїв.

«Укрінформ»: Є торги чи немає торгів, але затягування з вибором господаря Євробачення-2017 дійсно виглядає підозріло. Особливо в нашому нервовому суспільстві, де в усьому вбачають змови і «договірняки». В одному Кличко точно правий, Київ найпідготовленіше до конкурсу місто. Ну, тоді затяжка часу з остаточним вибором міста-господаря Євробачення-2017 вигідна саме Києву… 

14.55

Справа Шеремета. Деканоїдзе каже, що прориву немає

Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе зазначає, що у розслідуванні у справі вбивства Павла Шеремета прориву немає. Про це вона заявила на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У справі Шеремета поки що жодного прориву, на жаль, немає. Я неодноразово коментувала, що проводиться рутинна велика робота. Ми допитуємо сотні людей, знімаємо камери відеоспостереження. Відпрацьовуємо багато версій", - сказала вона.

Деканоїдзе зазначила, що дуже важливо зрозуміти мотив вбивства і після цього рухатися у потрібному напрямі.

«Укрінформ»: З одного боку у цій справі не варто підганяти слідство. З іншого – вже хочеться визначеності і винних на лаві підсудних. Протиріччя на яке вочевидь і розраховували замовники вбивства. Для яких важливо було не стільки фізичне усунення людини, як страх і зневіра українців у правосудді.

16.45

Річка в Норильську стала червоною. Підозрюють промислове забруднення

Річка Долдикан в Норильську забарвилася в червоний колір. Місцеві жителі опублікували в соцмережах її фотографії. Про це пише Meduza.

У повідомленні міністерства природних ресурсів і екології РФ йдеться, що причиною забруднення води, за попередніми даними, стала аварія на підприємстві "Норильського нікелю".

«Укрінформ»: Напрошуються метафори про «ріки крові» чи «знак божий». Але висновок більш прозаїчний. Російській владі слід не влаштовувати бійню у сусідів та шукати зовнішніх ворогів, але зосередитись на численних внутрішніх проблемах. А то поки крали Крим, там ризикують втратити власну Північ.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-