Парламент війни: відкрилася 5 сесія парламенту VIII скликання

Парламент війни: відкрилася 5 сесія парламенту VIII скликання

Репортаж
Укрінформ
"Як це можливо, що при відкритті сесії країни, яка воює, є депутати, які не співають гімн?!"

Коли я стояла у довгій черзі до журналістського входу парламенту (тут ускладнили пропускну систему - війна), оглядаючи дві лінії захисту будівлі Верховної Ради Нацполіцією (війна), я прикинула, що це, напевно, я мінімум двадцятий раз відкриваю разом із парламентарями чергову сесію. А коли зайшла в кулуари, то подумала, що парламент, якому випало працювати під час війни, зовсім інший.

По-іншому, не пафосно, вбраний. На спікері Парубію прекрасно сидять костюми, куплені в аутлеті, Тетяна Чорновол чорну сукенку власноручно обшила стрічками, у Ганни Гопко з аксесуарів тільки шовковий шалик, забула спитати чи розпис на ньому ручний. Не те, щоб вони зовсім не збільшили статки (не можу в це повірити), просто явно статусні речі для них не головне. Тим більше, що на сьогодні статусні речі не лише соромно (війна), а й небезпечно. Після e-декларацій (А МВФ, ну точно, дотисне запустити декларації без дурниць) за незадекларований годинник можна і під слідство потрапити. Тут сьогодні точно сидять кращі за попередників люди, не лише тому, що про одних пише Нью-Йоркер, других люблять в Європі. Просто кращі. А може просто війна відкриває у них кращі риси. Засідання Верховної Ради оголосили відкритим. Першим виступив спікер Андрій Парубій:

- Ми  маємо пам'ятати кожної хвилини, що Верховна Рада України - це парламент воюючої країни. І це має стати головним знаком нашої діяльності. 25 серпня розпочалася раптова перевірка боєздатності російської армії. До кордонів України стягується величезна кількість техніки і живої сили. Офіційно все це відбувається в рамках військових навчань "Кавказ-2016". До Південного військового округу перекидають армійські підрозділи навіть з Далекого Сходу... Обламавши зуби об наших воїнів, ворог сьогодні постановив головну  мету - внутрішня дестабілізація в нашій державі, розхитування ситуації всередині країни, блокування роботи органів влади, у тому числі Українського парламенту. Головна мета - кинути країну в хаос, у хаос безладдя, колотнечу. І ця тактика "кремля" не є новою.

Спікер нагадав, що незабаром парламент буде приймати бюджет, а також привітав КБ "Південний" і КБ "Луч" з успішним випробуванням нової тактичної ракети "Вільха". А КБ "Антонов" - з розробкою тактичного ударного дрону "Горлиця".

Наступним виступив президент Петро Порошенко. Ну, у нього гарні промови.

А після виступу нардепи зібралися в кулуари. Народні обранці обговорювали промову та розповідали журналістам про свої «теми», чим вони будуть займатися у Верховній Раді.

ДЕПУТАТИ-ЖУРНАЛІСТИ: ТРИ ЗАБИТИХ ГОЛИ НА ТРЬОХ

- Мустафа, ну як вам початок? Якби ви писали матеріал про старт Верховної Ради, з чого почали б? - запитую я Найема.

- Це - розкачка. За літо позиції помінялися, ситуативні та тактичні розстановки - також. Але темою цієї сесії парламенту буде війна. Юлія Володимирівна буде піднімати тему тарифів. Ми (мається на увазі група єврооптимістів) будемо піднімати тему протистояння провоохоронних структур у тому, що стосується боротьби із корупцією.

- Ви маєте на увазі - захищати НАБУ?

- У тому числі й НАБУ, і електронні декларації. Зараз йде пристрілка політичних сил: чи розкачувати парламент на дочасні вибори.

- А ви вірите, що вони будуть?

- Це не питання віри. Якщо суспільство вимагатиме виборів, політичні сили домовляться, а президент погодиться, то вони будуть. Поки що я не відчуваю такого градусу суспільства (готовності до виборів), і не бачу домовленостей у парламенті, які б до цього вивели. Але все залежатиме від того, наскільки парламент буде ефективний у прийнятті рішень. Щодо питань про коаліцію, то не варто строго ділити парламент. Є принципи, є закони, є здоровий глузд. Деякі нардепи, які є поза парламентською більшістю, також голосують нормальні закони. Якщо коаліція це щось, що ламає стереотипи, традиції та приносить щось нове, то я - за, а якщо коаліція лише задля домовленості в обмін благ для себе, то це дрібна гра, не дуже цікава.

- А ви якими проектами будете займатися?

- Три напрямки: зміни по поліції, нормативні документи, стратегічне бачення, допомагати поліції вибудовувати нову історію. Це закон про проступки, який повинен бути прийнятий на цій сесії. Його чекає весь кримінальний блок. Сподіваюся, що нам вдасться поміняти внутрішні відносини між кримінальним та суспільним блоком поліції. Другий проект GO Global: нам вдалося добитися того, що у п'яти міністерствах головами департаментів та заступниками не можуть бути люди без знання англійської. І третє - Схід, мені подобається там бувати і займатися Сходом. Я подаю законопроект, який прирівнює права дітей, що живуть у прифронтовій зоні, із дітьми переселенців.

Взагалі, народні депутати України цього скликання, які вийшли з журналістського цеху, зуміли бути продуктивними. У Мустафи - GO Global, побачивши Таню Чорновол, я привітала її з тим, що у законопроекту про спец конфіскації з'явилася перспектива, бо ж президент особисто просив його прийняти хай з будь-якими поправками.

- Таню, на минулій сесії твоєю перемогою міг би бути Онищенко. А тепер ось спецконфіскації мають прийняти.

- Так. Це не лише мій закон, це у першу чергу закон самого президента. І він сказав, що його прийняття дозволить завантажити оборонні заводи. Сподіваюся, що ніхто не забув, як в Україну мав висадитися російський десант, і ми довго шукати БТР, який би заводився. Багато що змінилося, але диво, яким завдяки якому вижили, повинне втілитися у системних змінах, роботі, фінансуванні заводів.  

Чому цей парламент ще інший. В парламенті війни значно менше парламентської корупції. Це однозначно, бо ніколи б не зміг вчорашній журналіст провести свій законопроект у цілому. Бачу ще одного парламентаря, який ще в минулому скликанні працював тут як оглядач, а в цьому працював над тим самим зверненням до Святійшого Варфоломія, за який парламенту дякував президент і за який митрополита Олександра побив Новінський.

Сергій Висоцький спочатку тихо, потім голосніше, але завжди займався церквою.

- Ну, тобі сьогодні майже особисто голова держави дякував за звернення до святішого Варфоломія. Але чи є шанс провести законопроект про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором?

- Робота ведеться, але нелінійна, - засміявся Сергій.

МИ ПРОТИ ПОЗИЦІЇ "БАБА-ЯКА ПРОТИ"

Розпитуючи депутатів з інших фракцій, я запитувала їх, чи вони голосуватимуть за закони разом із більшістю, й одночасно від двох почула фразу: ми в опозиції, але проти позиції «а баба яга проти».

Побачила свободівця Андрія Іллєнка.

- Андрію, Президент у промові сказав, що буде святкувати 100-річчя першої фактично спроби державності та нагадав, що Україну тоді втратили через чвари та відсутність єдності. Як ви сприйняли цей посил?

- Ми не робимо нічого, що послабило б Україну. Серед нинішньої влади є люди, які послаблюють Україну, і ми на це не мовчимо. І це не послаблення України. Україну сто років тому згубили бездарні люди, які свої інтереси ставили вище за державні. І чвари теж. І в самій владі сьогодні теж нема єдності. Ми перебуваємо у національній опозиції, але ми не будемо дотримуватися позиції «баба яга проти», ми будемо захищати українські національні інтереси.

Після Андрія аналогічні запитання я задала позафракційному Володимиру Парасюку та радикалу Ігору Мосійчуку.

- Ми не обіцяємо підтримувати всі ініціативи влади, ми не у всьому згодні, але в питаннях війни, армії та оборони ніхто не діятиме по принципу: «А баба яга проти», - почула від обох.

Народнофронтівець Максим Бурбак дає зрозуміти, що фракція не залишатиме питання Інтера та вимагатиме розслідування дій депутатів, яким допомогла такими стати Марія Столярова.

В принципі, сьогоднішні коментарі чітко дають бачення, хто буде з ким. Сергій Соболєв з Батьківщини критикував промову президента за відсутність конкретики та казав, що вони як партія посилюватимуть непарламентський тиск.

Сергій Березюк з Самопомочі ухилявся від прямих відповідей щодо того, чи голосуватиме фракція у майбутньому за бюджет, але давав зрозуміти, що торг доречний.

В принципі, навіть голосування по Чаусу показало, що голоси у влади є та й воля саджати суддів - також.

Коли я вже йшла, то побачила члена канадського парламенту Бориса Вжесневського. Він українець, чий батько емігрував до Канади після Другої світової.

- Як вам сьогоднішній день?

- Мені сподобалася промова президента. Там був аналіз минулого, плани на майбутнє, розмова про загрози. Але я помітив такий нюанс. Як це можливо, що при відкритті сесії країни, яка воює, є депутати, які не співають гімн. Шуфрич та його блок мовчали. Чи це у них амнезія? Чи бракує можливості вивчити? Це або їм не рідне, або вони мають такий брак, що не здатні, або може зрадницька фракція. Як можна не вивчити гімну і не співати його, коли гинуть добровольці. Це неможливо в Канаді, це ж не справа влади чи опозиції, гімн - це інше та набагато глибше.

- Ми звикли, що вони такі. Ви в Канаді не втомилися від нас?

- Ні. В Канаді добре розуміють, що перебудова тої страшної системи вимагає часу. Ми розуміємо вас. А мій покійний батько, який поїхав туди після Другої світової, але застав Незалежність, казав: має змінитися два покоління, щоб все помінялося. Ми часом нетерплячі, але не треба сумувати. Ваші зміни дуже помітні сторонньому оку.

Лана Самохвалова, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-