Порошенко: Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні

Порошенко: Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні

Укрінформ
Військового варіанту розв'язання проблеми територіальної цілісності України не існує, єдиний шлях - політико-дипломатичний з опорою на оборонні можливості Збройних Сил України.

Про це у щорічному посланні до парламенту заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми даємо собі звіт, що військового варіанту розв'язання проблеми територіальної цілісності не існує - це очевидно. По-перше, потенціал нашої армії суто оборонний. По-друге, ворог окопався в найбільш урбанізованих і густонаселених районах. Отже, єдиний шлях відновлення територіальної цілісності - це шлях політико-дипломатичний, але при цьому з опорою на оборонні можливості Збройних Сил України", - сказав Порошенко. 

Він зауважив, що частина українських політиків атакує нормандський формат і мінський процес насправді лише тому, що "Нормандія" і "Мінськ" відкривають реальний шлях до повернення Донбасу і є єдиним інструментом для того, щоб цього досягнути.

"Але виявляється, що не всі тут (у парламенті. - Ред.) цього хочуть, бо вони там інакші, бо вони якось не так голосуватимуть, бо вони виберуть не тих і не нас, бо тягнутимуть на схід, а нам на захід. Звичайно, що вголос ніхто цього не артикулює, але лукавство читається поміж рядків. Для мене, я хочу наголосити, ця філософія неприйнятна. І я скажу її апологетам так само коротко - по-вашому теж не буде. Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні. При такому підході не буде ні миру, ні територій, а залишається лише ганьба та вічно тліючий конфлікт", - підкреслив глава держави. 

За його словами, ми маємо розуміти, що процес реального, а не формального відновлення територіальної цілісності держави і реінтеграції мешканців окупованої частини Донбасу в Україну, повернення українського суверенітету на весь Донбас буде нелегким, болісним і тривалим.

"І шлях до початку цього процесу, на загальну думку нашу і наших партнерів, відкриває саме і лише мінський процес. Тому ми більше за будь-кого зацікавлені в його продовженні і збереженні нормандського формату. І будь-які атаки на нього, в тому числі зроблені агресором, не призвели ні до чого. Ми будемо забезпечувати переможний процес повернення українського суверенітету", - заявив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-